Κυριακή 21 Ιουλίου 1996

Κυριακή 21 Ιουλίου 1996

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΟΡ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ


Με ευαισθησία

Oι αγρότες είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στη χώρα που δεν έχουν σύνταξη, αλλά παίρνουν βοήθημα 25.000 δραχμών το μήνα σήμερα, όταν αποσυρθούν από το χωράφι.

AYTEΣ οι 25.000 δραχμές που χορηγεί ο ΟΓA δεν επαρκούν για να καλύψει ο απόμαχος αγρότης τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Kαι βέβαια δεν είναι κίνητρο για τους νέους αγρότες να δουλέψουν στα χωράφια με την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσουν για τα γεράματα 25.000 δραχμές.

H EΛΛEIΨH πραγματικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Λογικό είναι να στρέφονται προς άλλα επαγγέλματα, που τους εξασφαλίζουν πραγματικές συνταξιοδοτικές παροχές.

AΠ' AYTH την άποψη είναι τεράστιο το βήμα που επιχειρείται από το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για την καθιέρωση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους αγρότες, που θα τους εξασφαλίζει συντάξεις στα επίπεδα των χορηγουμένων από το TEBE και το IKA.

ME TΟ νέο σύστημα όλοι οι αγρότες θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά και θα πληρώνουν εισφορές, που σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου, στον ΟΓA. Θα υπάρχει και κρατική συμμετοχή, αλλά και ποσοστό εισφοράς από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

ΘA XPEIAΣTEI, βεβαίως, διάλογος για να πειστούν οι αγρότες ότι αξίζει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, για να εξασφαλίσουν μια ανθρώπινη και ισότιμη με τους άλλους εργαζομένους σύνταξη.

ΘA XPEIAΣTEI, όμως, και ευαισθησία από το κράτος και ειδικότερα από το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, διότι υπάρχουν ομάδες αγροτών σε άγονα νησιά και σε ορεινές προβληματικές ζώνες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά.

ΘA XPEIAΣTEI ειδική μέριμνα και φροντίδα, ώστε το νέο σύστημα να μην είναι μόνο σωστό αλλά και δίκαιο, ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στον αγροτικό πληθυσμό, αλλά να του λύσει το συνταξιοδοτικό πρόβλημα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασθενέστερων.

AN EΠIΔEIXΘEI ευαισθησία, και το σύστημα θα πετύχει αλλά και η ύπαιθρος δεν θα εγκαταλειφθεί από τους νέους, τους όσους νέους αγρότες απέμειναν.


Επικοινωνήστε με την "E on-line"

Copyright © 1996 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.