gia.gif (10328 bytes)
Παρασκευή 28/08/1998

kairos.gif (5630 bytes)

abar-s.jpg (15138 bytes)
Ο νευρικός εραστής n Annie Hall. ΗΠΑ, 1978. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γούντι Αλεν. Παίζουν: Γούντι Αλεν, Νταϊάν Κίτον, Τόνι Ρόμπερτς, Κάρολ Κέιν, Πολ Σάιμον, Σέλεϊ Ντιβάλ. Διάρκεια: 93 λεπτά.

Προβολή: Σινέ Ψυρρή, Ριβιέρα.

**** Επανέκδοση της απολαυστικής, βραβευμένης με 4 Οσκαρ, κωμωδίας του Γούντι Αλεν, με τον κωμικό στο ρόλο ενός υποχόνδριου, ανασφαλή Nεοϋορκέζου. Από τις πιο απολαυστικές ταινίες του Γούντι Αλεν, «Ο νευρικός εραστής», που προβάλλεται σε επανέκδοση, μας προσφέρει έναν Γούντι όπως θα εξελιχθεί στις επόμενες ταινίες του (από το «Μανχάταν» μέχρι την «Ακαταμάχητη Αφροδίτη»): υποχόνδριο, νευρικό, ανασφαλή, που κάθε τόσο καταφεύγει στον ψυχαναλυτή για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τη ζωή στο σύγχρονο Μανχάταν. Εδώ, ο Γούντι ερμηνεύει τον Αλβι Σίνγκερ, πετυχημένο κωμικό, που γνωρίζεται κι ερωτεύεται την Ανι Χολ (του πρωτότυπου τίτλου), μιαν αφελή, χαριτωμένη κοπέλα από το Γουισκόνσιν (Νταϊάν Κίτον), που θέλει να δημιουργήσει μια καριέρα τραγουδίστριας στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλβι θα τη βοηθήσει όσο μπορεί αν και η σχέση τους θ' αρχίσει ν' αντιμετωπίζει εμπόδια όταν η Ανι, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την ταυτότητά της, αποφασίζει να πάει στο Λος Αντζελες. Εκτός από την πλευρά της ερωτικής ιστορίας (δοσμένης με παρατηρητικότητα, ακόμη και, σε κάποιες στιγμές, με συγκίνηση), η ταινία αποτελείται από μικρά, απολαυστικά επεισόδια, γύρω από τις παρατηρήσεις του δημιουργού της για μια συγκεκριμένη κοινωνία της Νέας Υόρκης, ιδιαίτερα τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες του Μανχάταν. Παρατηρήσεις εύστοχες, δοσμένες με χιούμορ και οξυδέρκεια, με έξυπνα, σπαρταριστά σχόλια και ανέκδοτα, αλλά και σκηνές που αντλούν από το κλασικό μπουρλέσκ, με τον Γούντι να δίνει στον Αλβι κάτι από τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα, σε σημείο που πολλοί να μπερδεύουν συχνά το ρόλο του με το πρόσωπο. Μήπως χρειάζεται να τονίσω ότι πρόκειται για μια ταινία που βλέπεται και ξαναβλέπεται με την ίδια πάντα ευχαρίστηση;

Junk Mail n Budbringeren. Νορβηγία - Δανία, 1997.

Σκηνοθεσία: Παλ Σλετάουνε. Σενάριο: Παλ Σλετάουνε, Τζόνι Τζάλμπεργκ.

Παίζουν: Ρόμπερτ Σκέρσταντ, Αντρίν Σέδερ, Περ Εγκιλ Ασκε, Ελι Ανε Λίνεσταντ.

Διάρκεια: 83 λεπτά. Προβολή: Δεξαμενή *** Τα μπλεξίματα ενός κακομοίρη ταχυδρόμου σε μια απολαυστική, πρώτη ταινία που κινείται ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το θρίλερ. Εξοχη ερμηνεία από τον Σκέρσταντ.

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 27χρονου Νορβηγού σκηνοθέτη Παλ Σλετάουνε, από τις ευπρόσδεκτες εκπλήξεις της Εβδομάδας της Κριτικής του περσινού Φεστιβάλ Κανών, υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, το Junk Mail (άχρηστη, δηλαδή, αλληλογραφία), που πρωτοπροβλήθηκε στο Περσινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας», είναι μια ταινία που έφερε στο προσκήνιο τον κινηματογράφο της Νορβηγίας, δείχνοντας πώς μια ταινία χαμηλού κόστους, φτιαγμένη με έμπνευση, φρεσκάδα και ευρηματικότητα, μπορεί να έχει διεθνή επιτυχία. Ηρωας είναι ένας κακομοίρης, διψασμένος για αγάπη, ταχυδρόμος, ο Ρόι Αμουντσεν (αναφορά στο διάσημο εξερευνητή του Ανταρκτικού;), γοητευμένος από μια νεαρή κωφάλαλη κοπέλα, τη Λίνε, και που η περιέργειά του τον οδηγεί στο να διαβάζει κρυφά την αλληλογραφία των άλλων. Μια μέρα που η Λίνε ξεχνάει τα κλειδιά της πάνω στο γραμματοκιβώτιο, ο Ρόι τα παίρνει και μπαίνει στο διαμέρισμά της όπου ανακαλύπτει στοιχεία που δείχνουν ότι η Λίνε είναι μπλεγμένη σε μια ληστεία. Η περιέργεια του Αμουντσεν αλλά και το ενδιαφέρον του για τη Λίνε θα τον οδηγήσουν στους ληστές και σε μιαν επικίνδυνη περιπέτεια, μετατρέποντάς τον σε αναπάντεχο ήρωα. Μ' ένα λιτό στιλ, κάτι ανάμεσα στον Ακι Καουρισμάκι και τον Τζιμ Τζάρμους, ο Σλετάουνε αφηγείται την ιστορία, συνδυάζοντας τη μαύρη κωμωδία με το θρίλερ, σκιτσάροντας με οξυδέρκεια τον ήρωά του, τοποθετώντας τον με πειστικότητα στο μίζερο περιβάλλον του (η ατμοσφαιρική φωτογραφία είναι του Κελ Βάσταλ), περιγράφοντας με λεπτή ειρωνεία τα διάφορα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Τα στοιχεία του θρίλερ σίγουρα δεν είναι το ίδιο αναπτυγμένα όσο η υπόλοιπη ταινία, στην περιγραφή όμως του ταχυδρόμου του και των μικρολεπτομερειών από την καθημερινή ζωή του, με τις γκάφες και τα μπλεξίματά του (παράδειγμα εκείνη όταν οι συνάδελφοι του Ρόι τον βραβεύουν για το θάρρος του ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για παρεξήγηση, ή εκείνη όπου ο Ρόι προσφέρει νερό σ' έναν τραυματισμένο φρουρό στο νοσοκομείο προκαλώντας την υποτροπή του), ο Σλετάουνε δείχνει μεγάλη φαντασία αλλά κι ένα χιούμορ που θυμίζει τους κλασικούς κλόουν - πράγμα που οφείλεται σ' ένα μεγάλο βαθμό στην ερμηνεία του Ρόμπερτ Σκιάρσταντ.

Σαν πρώτο έργο, αυτό το Junk mail δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και σημαντικό για ένα είδος αναγκαίου ευρωπαϊκού κινηματογράφου που μορεί, και του αξίζει, να προβάλλεται όσο το δυνατόν πιο πλατιά.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ 4 (Lethal Weapon 4). ΗΠΑ, 1998.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντόνερ. Σενάριο: Τσάνινγκ Γκίμπσον.

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Ντάνι Γκλόβερ, Τζο Πέσι, Ρενέ Ρούσο, Κρις Ροκ, Τζετ Λι. Διάρκεια: 125 λεπτά.

Προβολή: Aθήναιον, Aθήναιον Cinepolis 1 και 3, Aλέκα, Aμόρε, AMΠEΣE, Aπόλλλων, Tροπικάλ, Village Centre 1, 6, 7, 8 και 9, Kάρμεν, Kηφισιά 1 και 2, Mαργαρίτα 1, Mπρόντγουαίη, N. Παναθήναια, Παλλάς, Tιτάνια, Φάληρο, Aθηνά, Aλσος N. Φιλαδέλφειας, Aργυρούπολις, Eύα, Kαλός Γιαλός, Mαργαρίτα-Xαλ., Tριανόν, Φιλοθέη, Xλόη, Aνεσις-Πειρ., Mελίνα, Σινεάκ. Η γνωστή ομάδα του πρώτου «Φονικού όπλου», που ξεκίνησε εδώ και έντεκα χρόνια, επιστρέφει για να εξιχνιάσει μια σειρά εγκλημάτων, από παραχάραξη μέχρι λαθρεμπορία μεταναστών, κι έρχεται αντιμέτωπη με τον αρχηγό της ασιατικής μαφίας.

Οταν η φόρμουλα πετύχει, το Χόλιγουντ δεν την αφήνει. Απόδειξη αυτό το τέταρτο «Φονικό Οπλο», με τον Γκίμπσον και τον Γκλόβερ στο ρόλο του δίδυμου των αστυνομικών ντετέκτιβ που διασκεδάζουν (για τέταρτη φορά ίσως όχι και τόσο) σε μια ταινία που συνδυάζει τη δράση με το κωμικό (ευτυχώς) στοιχείο και που ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ντόνερ σκηνοθετεί με τη γνωστή του επαγγελματικότητα. n

Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ (Most Wanted). ΗΠΑ, 1998.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκλεν Χόγκαν. Παίζουν: Κίνεν Αϊβορι Γουέιανς, Γιον Βόιτ, Τζιλ Χένεσι, Πολ Σορβίνο, Ερικ Ρόμπερτς. Προβολή: Aελλώ, Aμίκο, Aμαρυλλίς, Aλίκη, Λάουρα, Σπόρτιγκ, Aννα Nτορ, Vilage Centre. Ταινία βασικά δράσης (και ειδικών εφέ), με τον Γουέιανς να ερμηνεύει ένα πρώην (παρασημοφορημένο) ήρωα του πολέμου στον Κόλπο, καταδικασμένο για φόνο ανώτερου αξιωματικού, που του προσφέρεται η ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος αν δεχτεί να αναλάβει μια μυστική αποστολή - να δολοφονήσει ένα βιομήχανο που πουλά επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα στη μαύρη αγορά.

Τη μέρα όμως της δολοφονίας ανακαλύπτει ότι όλα ήταν μια πλεκτάνη, για να θεωρηθεί υπεύθυνος για μια πολιτική συνωμοσία, και θ' αρχίσει ένα άγριο κυνηγητό για τη σύλληψή του.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ (Kissing Fool). ΗΠΑ, 1997.

Σκηνοθεσία: Νταγκ Ελιν. Παίζουν: Ντέιβιντ Σούιμερ, Τζέισον Λι, Μίλι Αβιταλ. Προβολή: Aθηναία, Eλληνίς, Φλερύ, Aρκαδία, Πλανήτης, Mπομπονιέρα.

Κωμωδία παρεξηγήσεων γύρω από έναν διάσημο σπορτσκάστερ και πλεϊμπόι, που πριν αποφασίσει να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του βάζει ένα φίλο του να τη φλερτάρει για να δοκιμάσει την πίστη της!..

***** αριστούργημα
**** πολύ καλή
*** καλή
** ενδιαφέρουσα
* μέτρια
0 κακή

 


Επικοινωνήστε με την "E on-line"

Copyright © 1998 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.