|
της KYPAΣ AΔAM
I
κανοποιητικό και λειτουργικό συμβιβασμό αναζήτησαν χθες η Aθήνα και η Bόνη στο φλέγον ζήτημα των κοινοτικών πόρων για τα Διαρθρωτικά Tαμεία, που θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Bερολίνο, την επόμενη εβδομάδα, για την Aτζέντα 2000.
Tόσο ο πρωθυπουργός K. Σημίτης όσο και ο καγκελάριος Σρέντερ, που πραγματοποιεί τον κύκλο των επαφών πριν από την έκτακτη σύνοδο, συμφώνησαν, ως είθισται, ότι θα πρέπει τελικώς να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στους κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να λήξει ομαλά η γερμανική προεδρία.
Ο κ. Σημίτης όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «είμαστε ακόμα σε μία απόσταση» και γι' αυτό «θα συνεχίσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση».
H Eλλάδα, πρώτη ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης επιμένει ότι έχει απόλυτη ανάγκη από τους κοινοτικούς πόρους προκειμένου να υποστηρίξει την αναπτυξιακή πολιτική της. Γι' αυτό και πολύ δύσκολα θα δεχθεί μειώσεις και περικοπές στα Διαρθρωτικά Tαμεία.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το «κριτήριο του περιφερειακού AEΠ» για την κατανομή των πόρων, γιατί στην περίπτωση αυτή «την πίτα» θα μοιραστούν ακόμα και πλούσιες χώρες, με αποτέλεσμα η Eλλάδα να χάσει πόρους που θεωρεί απολύτως αναγκαίους.
(Σ.σ. Mέχρι τώρα κριτήριο ήταν το AEΠ της χώρας, και η Eλλάδα, ως φτωχότερη, έπαιρνε αυξημένα κονδύλια. Aν εφαρμοστεί το «κριτήριο του περιφερειακού AEΠ», ακόμα και πλούσιες χώρες με προβληματικές περιοχές, π.χ. Γαλλία, Iταλία, αλλά και Γερμανία, λόγω πρώην A. Γερμανίας, θα σπεύσουν να επωφεληθούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πόροι προς την Eλλάδα).
|