ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Για να μη μένετε θεατές στα γεγονότα
Πέμπτη 20/05/1999

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΤΗΛΕΣ

ΣΦΥΓΜΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΕΛΛΑΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟΔΗΓΟΙ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
ΘΕΑΤΡΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ MEDIA




ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του ΘANΟY ΛAMΠPΟΠΟYΛΟY

Μέρα-νύχτα, οπλισμένα με το βαρύ σύγχρονο οπλισμό τους και τις θερμικές κάμερες σε πλήρη λειτουργία για τον εντοπισμό κάθε κινούμενου στόχου έξω ή μέσα από την οριογραμμή που μάς χωρίζει από τη γειτονική χώρα, περιπολούν τα σύγχρονα σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακριτικών νησιών της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου, στα όρια των οποίων βρίσκονται και οι ελληνικές βραχονησίδες Ιμια και Καλόλιμνος.

Καθημερινά μέσα από τα τρία λιμάνια τα τρία 9μετρα φουσκωτά περιπολικά, το 8μετρο πλαστικό που είναι καταδιωκτικές άκατοι, και το 17μετρο ταχύ περιπολικό Λ.Σ. 126, βάζουν πλώρη για τα γνώριμα στίγματα, στα οποία κινούνται τα «δουλεμπορικά» σκάφη των Τούρκων. Οση ώρα διαρκεί η περιπολία των τεσσάρων ελληνικών περιπολικών, κοντά τους πλέει και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι εντολές είναι ρητές για μη χρησιμοποίηση όπλων, παρά μόνο στις περιπτώσεις που οι Eλληνες λιμενικοί δεχθούν πυρά δουλεμπόρων.

«Πάνω απ' όλα σεβόμαστε τις ανθρώπινες ζωές των λαθρομεταναστών, τους οποίους πολλές φορές οι Tούρκοι δουλέμποροι χρησιμοποιούν σαν "ασπίδες"», λέει ο αρχηγός του Λιμενικού Θεοδόσης Παπακωνσταντίνου.

Tις τελευταίες ημέρες, και μετά τον περιβόητο γάμο στην ελληνική νησίδα Πλάτη, η κινητικότητα των τεσσάρων περιπολικών έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα τα όρια της αντοχής όχι μόνο των πληρωμάτων, αλλά και των σκαφών να έχουν εξαντληθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στις 24ωρες περιπολίες, ειδικά στην περιοχή των Ιμίων, παίρνουν μέρος και οι ίδιοι οι λιμενάρχες.

Χαρακτηριστική η αφήγηση του νεαρού σημαιοφόρου-κυβερνήτη: «Εχουμε εξαντλήσει τα όρια της αντοχής μας. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα σκάφη, τα οποία, λόγω των κοπώσεων τόσο στις μηχανές τους όσο και στα σκαριά τους, θέλουν και τη δέουσα συντήρηση», λέει και υπενθυμίζει ότι κάποιοι άλλοι συναδέλφοί του για τις υπηρεσίες τους στη στεριά λαμβάνουν παχυλά επιδόματα.

Ανάλογη συντήρηση θέλουν και τα περίπου δέκα πενηντάρια πολυβόλα που είναι εγκατεστημένα πάνω στα τέσσερα περιπολικά σκάφη, καθώς επίσης και ο προσωπικός οπλισμός των 15 λιμενικών που επιβαίνουν στα σκάφη.

Tα προβλήματα των τεσσάρων σκαφών του Λιμενικού αναμένεται να λυθούν εντός των ημερών, όταν στα τρία νησιά θα καταπλεύσουν δύο υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα περιπολικά.

 


Επικοινωνήστε με την "E on-line"

Copyright © 1999 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.