|
του XPHΣTΟY ZIΩTH
Ο
ι θεσμικοί επενδυτές στο εσωτερικό της χώρας, όπως δήλωνε αρμόδιο στέλεχος της Εθνικής, η οποία μαζί με την Credit Suisse First Boston και τη Salomon Smith Barne yως γενικοί διεθνείς συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι, διαμορφώνουν μία ζήτηση τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη από τη διάθεση των μετοχών που έχει οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί αυτό που προβληματίζει τους συντονιστές - αναδόχους είναι οι τιμές στις οποίες είναι διατεθειμένοι οι θεσμικοί επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές του ΟΤΕ. Η διεθνής πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις, αναφέρει ότι μια πίεση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, σημαίνει συνήθως ότι η τιμή που προσφέρουν οι θεσμικοί επενδυτές στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) είναι μικρότερη από αυτή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο. Βέβαια χθες η μετοχή του ΟΤΕ ανέκαμψε κατά 1, 48% ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία του δείκτη, κλείνοντας στις 6.850 δρχ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύεται σταθερά κάτω από τις 7.000 δρχ., χωρίς να διαφαίνονται σημεία για την αντιστροφή της πορείας αυτής.
Ο καθορισμός της τιμής της μετοχής αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από την έναρξη υποβολής των προσφορών από τους θεσμικούς επενδυτές. Η υποβολή των προσφορών θα γίνει στο διάστημα από 6 έως 9 Ιουλίου. Στο διήμερο 10 - 11 Ιουλίου θα γίνει η τιμολόγηση, δηλαδή ο προσδιορισμός της τιμής διάθεσης των μετοχών που θα ισχύει για όλους τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, και της τιμής διάθεσης για τους κατόχους προμετοχών.
Η μεγάλη προσφορά μετοχών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα που πιέζει την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η διάθεση του τέταρτου πακέτου μετοχών του ελληνικού οργανισμού δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς μόλις πρόσφατα η Deutsche Telecom, ο γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών, διέθεσε με αρκετή επιτυχία μετοχές συνολικής αξίας 12 δισ. δολαρίων, (η έκδοση του ΟΤΕ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1, 6 δισ.δολάρια). Σε ανάλογες μετοχοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα άλλοι 2 τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, όπως η Portugal Telecom και ο Ιρλανδικός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκδόσεις αυτών των δύο οργανισμών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6, 5 δισ. δολάρια.
|