Aβγά φιδιού
AN ZΟYΣE ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, τότε σίγουρα την περασμένη εβδομάδα θα καλούσε τον ανιψιό του στην Πολιτεία, ζητώντας εξηγήσεις. Μερικές εκατοντάδες αμετανόητων οπαδών της χούντας, που παρεβρέθηκαν στην κηδεία του δικτάτορα, τον καθύβριζαν ομαδικά, προφανώς γιατί θυμήθηκαν την περίφημη φράση του «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Και ο ανιψιός του αρκέστηκε σε μια ανέξοδη ουσιαστικά διαγραφή ενός πολιτευτή χωρίς κανένα ειδικό βάρος και επιρροή και άρα χωρίς κανένα πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ.
ΟYTE MIA δημόσια δήλωση καταδίκης τέτοιων φαινομένων, ούτε καν μια προειδοποίηση δεν απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής, απαιτώντας από τα στελέχη και βουλευτές του κόμματός του να σταματήσουν να ερωτοτροπούν με ανάλογα στοιχεία, ούτε μια στοιχειώδη έρευνα δεν έκανε για να διαπιστώσει αν μέσα στους χουντικούς βρίσκονταν και άλλα στελέχη της Ν.Δ., όπως καταγγέλθηκε.
H ΣYΓKEKPIMENH διαγραφή του Μ. Μανωλάκου, απλά αποτέλεσε στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Αλλά ίσως και στα μάτια του ίδιου του αρχηγού της Ν.Δ., ο οποίος πιστεύει πως η κίνηση αυτή είναι ικανή για να θεραπεύσει το μεγάλο αυτό καρκίνωμα που ελλοχεύει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τουλάχιστον για να το αναχαιτίσει.
EINAI χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως την επομένη της κηδείας του δικτάτορα, εμφανίστηκαν σαν τα μανιτάρια οι πολιτευτές και βουλευτές εκείνοι της Ν.Δ. που ακολούθησαν τα χνάρια του κ. Μ. Μανωλάκου. Ο βουλευτής Π. Ψωμιάδης, που μάλιστα συνδέεται φιλικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ., χαρακτήρισε το πραξικόπημα, επανάσταση! Και ο πρώην βουλευτής Ελ. Καλογιάννης ύμνησε τη χούντα με έναν προκλητικό τρόπο.
TΟ ΦAINΟMENΟ δεν είναι καινούργιο. Στους κόλπους της Ν.Δ. και δη σε επίπεδο βουλευτών, οι φωνές αυτές είναι πολλές. Και κατά καιρούς εκδηλώνονται ανοιχτά, παίρνοντας θέσεις είτε υπέρ του χουντικού καθεστώτος είτε υπέρ του έκπτωτου μονάρχη. Και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο Κ. Καραμανλής απλά περιμένει να... κάτσει η σκόνη. Κανένα ουσιαστικό μέτρο, αφού εκτιμά ότι η απομάκρυνση των φιλοχουντικών στοιχείων από την παράταξη -όσο ισχνά και αν είναι αριθμητικά-ενδεχομένως να της στερήσει ένα πολύτιμο ποσοστό.
ENΔEIKTIKΟ των τωρινών φόβων της ηγεσίας της Ρηγίλλης, είναι πως το επόμενο κρούσμα επίδειξης ανάλογης συμπεριφοράς θα εκδηλωθεί μεθαύριο στους γάμους της θυγατέρας του Γλίξμπουργκ, Αλεξίας. Και ήδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να φωτογραφηθούν με τον έκπτωτο.
ΟMΩΣ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να ξέρει πως και αν ακόμη αντιμετωπίσει τώρα το φαινόμενο, αυτό θα ξεσπάσει κάποια άλλη χρονική στιγμή. Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι από το στενό κομματικό συμφέρον υπερέχει η προστασία της δημοκρατίας. Και αυτή δεν ανέχεται ένα αβγό του φιδιού να επωάζεται μέσα στους κόλπους ενός κόμματος εξουσίας...
|