|
Του XPHΣTΟY ZEPBA
Eξαντλημένος από την πολύωρη ενασχόλησή του με τον υπολογιστή, ο κρατούμενος σπεύδει στη διπλανή σάουνα για λίγη ξεκούραση.
Εκεί οι φύλακες τον ειδοποιούν ότι έχει επισκεπτήριο. Η σύντροφός του τον περιμένει στο δωμάτιο ιδιωτικών επισκέψεων, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα στη φυλακή, όπου συναντάται τακτικά με την αγαπημένη του, απολαμβάνοντας μικρές, απαγορευμένες ώς χθες, ερωτικές στιγμές.
Λίγες ώρες αργότερα επιστρέφει στο ατομικό του κελί...
Η εικόνα είναι προς το παρόν φανταστική. Ομως, κάποιοι επιμένουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να μετατρέψουν την εικονική αυτή πραγματικότητα σε συνήθη καθημερινότητα για μια μεγάλη μερίδα κρατουμένων στην Eλλάδα.
Tολμηρή απόφαση
Σάουνα, λοιπόν, και επίσημο σεξ μέσα στη φυλακή;
Γιατί όχι, σκέφθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και παρά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, πήραν την τολμηρή απόφαση. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος περνά τώρα μέσα και από τα «ροζ κελιά» των ελληνικών φυλακών!
Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση έχει στόχο να εξανθρωπίσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, να τους κρατήσει συνδεδεμένους με τη ζωή και να αποδείξει ότι ο έρωτας και οι προσωπικές στιγμές δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματούν στην πύλη της φυλακής.
Τα σχέδια των αλλαγών στο σωφρονιστικό σύστημα είναι πάντως ευρύτερα: Μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, οι ελληνικές φυλακές από μίζερα και σκοτεινά «μπουντρούμια» θα μεταμορφωθούν σε καλαίσθητους ξενώνες, υπόσχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα που οριστικοποιήθηκε μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, υλοποιείται με ταχύτατο ρυθμό και θα προσφέρει στους εγκλείστους ορισμένες πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά σωφρονιστικά δεδομένα, υπηρεσίες. Στις προδιαγραφές περιλαμβάνονται:
Ειδικά δωμάτια επισκεπτηρίου, με όλες τις ανέσεις («στούντιος» τα λένε οι κατασκευαστές). Σ' αυτά οι κρατούμενοι θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις δικών τους αγαπημένων προσώπων και να περνούν μαζί τους ορισμένες, απαγορευμένες έως σήμερα, ιδιωτικές στιγμές.
«Ροζ κελιά» τέτοιου τύπου υπάρχουν σε φυλακές των ΗΠΑ αλλά και χωρών της Ε.Ε. Ο μέχρι τώρα απολογισμός της λειτουργίας τους θεωρείται ικανοποιητικός.
Πρόσβαση σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες δεν θα έχουν όλοι οι κρατούμενοι, αλλά όσοι επιλεγούν, με αυστηρά κριτήρια, από τη διεύθυνση της φυλακής και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Δεν αποκλείεται, πάντως, προς αποφυγή παρεκτροπών, να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
Στα ειδικά κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών της Θήβας και της Κασσάνδρας, τα οποία θα φιλοξενούν περίπου 800-1.000 κρατουμένους, θα λειτουργεί σάουνα για τις ανάγκες της σωματικής απεξάρτησης των χρηστών κρατουμένων. Το Κέντρο της Θήβας έχει ολοκληρωθεί και αναναμένεται να λειτουργήσει σε λίγους μήνες, μόλις προσληφθεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό. Θεωρείται ως η πλέον σύγχρονη φυλακή της Ευρώπης.
Σε όλες τις φυλακές, τα κελιά θα είναι δίκλινα ή μονόκλινα. Κάθε πτέρυγα θα φιλοξενεί το πολύ 28-30 κρατουμένους και θα έχει καντίνα, εντευκτήριο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Προβλέπονται ακόμη, υπαίθριο θέατρο, χώροι διδασκαλίας, βιβλιοθήκες και υποδομή για εγκατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Παντού θα τοποθετηθούν δίκτυα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και η επαφή υπαλλήλων και κρατουμένων θα περιορισθεί στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
Kλείνουν οι πρώτες
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 9 νέες σύγχρονες φυλακές χωρητικότητας 300 ατόμων η καθεμία, σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι νέες φυλακές, μαζί με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των παλαιών, υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 3.500 τις σημερινές 4.200 θέσεις των κρατουμένων.
Πρώτες αναμένεται να παραδοθούν και να λειτουργήσουν οι φυλακές του Μαλανδρίνου, έξω από την Αμφισσα και του Ναυπλίου. Σταδιακά θα κλείσουν τουλάχιστον 6 σημερινές φυλακές. Ανάμεσά τους, οι φυλακές Τρικάλων, Χαλκίδας, Αμφισσας και Αλικαρνασσού.
Το γιγάντιο έργο ανέλαβε η εταιρεία «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.», που ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. δρχ., ποσό που υπό άλλες συνθήκες θα ξεπερνούσε τα 100 δισ. δραχμές.
«Mέριμνα Nέων» και
όχι αναμορφωτήριο
Προ των πυλών βρίσκονται οι ριζοσπαστικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στην ποινική μεταχείριση και προστασία των ανηλίκων παραβατών, αλλά και το νομικό καθεστώς των ιδρυμάτων νέου τύπου.
Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι έτοιμο και προβλέπει πρώτη φορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδων αποκατάστασης ανηλίκων (κλειστού τύπου), ιδρυμάτων φιλοξενίας και θεραπευτικών κέντρων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (π.χ. ιδιώτες ή τοπική αυτοδιοίκηση), πάντα όμως με τη μορφή ΝΠΔΔ και υπό την επίβλεψη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας.
Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους παραμένουν τα καταστήματα σωφρονισμού των εφήβων και μετεφήβων (18-21 ετών), δηλαδή οι φυλακές Αυλώνα, καθώς και τα κέντρα απεξάρτησης ανηλίκων.
Ολα τα κέντρα μέριμνας νέου τύπου θα είναι ανοικτά στη σύγχρονη ζωή και την κοινωνία και θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις της περιοχής, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς.
Θα έχουν το γενικό τίτλο Μονάδες Μέριμνας Νέων, θα διοικούνται από τριμελές επιστημονικό συμβούλιο και θα υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση.
Θα φιλοξενούν νέους 13 έως και 21 ετών. Παιδιά 7-12 ετών δεν θα εισάγονται στα ιδρύματα, αλλά θα υπόκεινται μόνο σε μέτρα πρόνοιας.
Ο δικαστής ανηλίκων θα μπορεί αυτεπάγγελτα, έπειτα από εκθέσεις ειδικών, να διατάξει την εισαγωγή ανηλίκου σε μονάδα κοινωνικής αποκατάστασης. Μόνο όμως όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει ο ανήλικος δράστης ή θύμα αξιόποινης πράξης. Καταργούνται οι έννοιες του ηθικού κινδύνου ή της ηθικής παρεκτροπής.
Ο εγκλεισμός πρέπει να αποτελεί το ύστατο μέτρο και δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Ο ανήλικος θα μπορεί να επικοινωνεί με συγγενείς και φίλους με οποιονδήποτε τρόπο και να διατυπώνει χωρίς λογοκρισία τα αιτήματά του.
Απαγορεύονται ρητά ομαδικές ή ατομικές πειθαρχικές κυρώσεις που συνιστούν απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και κάθε χρήση βίας ή καταναγκασμού, όπως και η αυθαίρετη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων. XP. ZEPBAΣ |