|
Με βίαιη ανακατάληψη του Κοσσυφοπεδίου από τις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις αν οι δυνάμεις του ΟΗΕ δεν εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα στην ειρηνευτική συμφωνία, απείλησε χθες ο Σέρβος στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς.
Ο Λαζάρεβιτς, ο οποίος ήταν ο διοικητής του σώματος στρατού που αποσύρθηκε από το Κοσσυφοπέδιο όταν αναπτύχθηκαν εκεί οι δυνάμεις της ΚFΟR, δήλωσε έτοιμος «να ανακαταλάβει το Κοσσυφοπέδιο διά της βίας».
«Η άρνηση της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη συμφωνία, σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακτήσουμε το έδαφός μας διά της βίας», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν μετατρέψει τη σερβική επαρχία σε «κατεχόμενη ζώνη».
«Το κράτος έχει το δικαίωμα να προστατεύσει το νόμιμο έδαφός του και το λαό του. Είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός «συνεχώς εξετάζει την επανεμπλοκή του στο Κοσσυφοπέδιο» και απλώς «αναμένει τη σχετική διαταγή».
Ο Λαζάρεβιτς εκτιμά ότι «αυτό το θέμα θα τεθεί με πιο άμεσο και έντονο τρόπο» αν δεν αφοπλιστεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου.
Eκρήξεις με δύο νεκρούς
Αργά προχθές το βράδυ, σειρά εκρήξεων συγκλόνισε αμερικανικό τομέα ευθύνης στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν τέσσερα, από τα οποία το ένα σοβαρά.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του αμερικανικού στρατού Ουίλιαμ Μπόντστιλ δεν διευκρίνισε αν τα θύματα ήσαν Σέρβοι ή Αλβανοί. Τόνισε πάντως ότι ο σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε σε αμερικανική στρατιωτική κλινική κοντά στο Ουρόσεβατς.
Το κύμα εκρήξεων σημειώθηκε μία ημέρα μετά το θάνατο τριών Σέρβων από πυρά Pώσων στρατιωτών που περιπολούσαν στον αμερικανικό τομέα ευθύνης. Το επεισόδιο συνέβη όταν οι Σέρβοι αγνόησαν τη διαταγή των Ρώσων να σταματήσουν να ξυλοκοπούν δύο τραυματισμένους Αλβανούς και άνοιξαν πυρ κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης.
Τα τελευταία αυτά κρούσματα βίας αυξάνουν τις εντάσεις στο Κόσοβο ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστρατιωτικοποίηση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Ομως, το θέμα αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες διαφωνίες του Βελιγραδίου και της Ρωσίας, που εκτιμούν ότι το σχετικό σχέδιο επιτρέπει στον UCK να διατηρήσει ένα είδος «στρατού».
(Ασ. Πρες, Γαλλ. Πρακτορείο, ΑΠΕ)
|