|
Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ
Αρχίζουν να καταφθάνουν από σήμερα στην Αθήνα εκπρόσωποι ξένων εταιρειών κατασκευής γηπέδων, για να συζητήσουν με τους παράγοντες της ΑΕΚ και να σχεδιάσουν το νέο της σπίτι. Στο πρώτο σημερινό ραντεβού ο πρόεδρος της ΑΕΚ Στέφανος Μαματζής και ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Στάθης θα συναντηθούν με στελέχη ιταλικής εταιρείας, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γιος του αντιπροέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αντόνιο Ματαρέζε. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει κατασκευάσει το «Σαν Νίκολας» του Μπάρι και το «Βία ντελ Μάρε» του Λέτσε. Στην Αθήνα αναμένονταν χθες βράδυ και εκπρόσωποι αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στα ολυμπιακά έργα της Ατλάντα. Στην ΠΑΕ μελετούν επίσης (από χθες) τη μελέτη που είχε κάνει πριν από 16 μήνες η αγγλική LΟBB, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χθες η «Ε».
Από τους εκπροσώπους αυτών των τριών εταιρειών η ΠΑΕ θα ζητήσει να υποβάλουν δυο προμελέτες. Μία για τη Ν. Φιλαδέλφεια και μία για την περιοχή Σαφράπολη της Ν. Ιωνίας (έκταση 33 στρεμμάτων). «Θα ζητήσουμε αυτές οι προμελέτες να είναι έτοιμες μέσα σε μία εβδομάδα», τόνισε αρμόδια πηγή στην «Ε».
Μόλις παραλάβουν τους φακέλους από τις ξένες εταιρείες θα σπεύσουν στην πολιτεία και θα συζητήσουν πια σε άλλη βάση. Ως προς το οικονομικό μέρος η ΑΕΚ θα ζητήσει να καλυφθεί το ένα τρίτο του συνολικού κόστους από την πολιτεία και ένα τρίτο να είναι άτοκο 15ετές δάνειο (ως «σεισμόπληκτη»). Η ΝΕΤΜΕD θα πληρώσει επίσης ένα τρίτο του συνολικού κόστους, που σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ θα αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια για γήπεδο χωρητικότητας 30-35.000 θέσεων και μάξιμουμ χρόνου κατασκευής τον ενάμιση χρόνο.
Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ έχουν διαπιστώσει ότι οι πιο σημαντικές ζημιές στο γήπεδο της ΑΕΚ είναι στη Θύρα 3 και η κλίση που έχει πάρει η διώροφη εξέδρα. Είναι βέβαιοι δε ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από το σεισμό και όχι τόσο από την παλαιότητα του σταδίου. Επισημαίνουν πάντως ότι το γήπεδο έχει ιστορία 40 χρόνων και οι εργασίες έγιναν τμηματικά, με αρκετές κακοτεχνίες σ' αρκετά σημεία.
* Χωρίς τους Μιχάλη Καψή (θλάση στον τετρακέφαλο) και Σωτήρη Κωνσταντινίδη (θλάση στο μηρό), θα ταξιδέψει αύριο η ΑΕΚ στο Κουταΐσι της Γεωργίας. Εκφράζονται φόβοι από το ιατρικό τιμ ότι δεν θα προλάβουν ούτε το ματς της πρεμιέρας στην Τούμπα την προσεχή Δευτέρα. Από το Κουταΐσι επέστρεψε χθες ο Ανδρέας Σταματιάδης, εφοδιασμένος με κασέτα της Τορπέντο.
*Οριστικά στη Ν. Σμύρνη θα γίνει η ρεβάνς με τους Γεωργιανούς, αφού η ΟΥΕΦΑ δεν δίνει άδεια για το Στάδιο Καραϊσκάκη.
|