|
Φαιδρές ακούγονται πλέον οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, μετά και τη νέα βομβιστική επίθεση χθες στην πόλη Βολγκοντόνσκ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων -μεταξύ των οποίων δύο παιδιά- και τον τραυματισμό 184. Είναι η 4η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συνολικά, 292 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Εκρηκτικά, που ήταν τοποθετημένα σε φορτηγό μπροστά σε πολυκατοικία, τίναξαν στον αέρα όλη την πρόσοψη, προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες κτίρια, ανάμεσα σε αυτά και της αστυνομίας που βρίσκεται πολύ κοντά και άνοιξαν κρατήρα βάθους 4 μέτρων. Από την έκρηξη τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η έκρηξη έγινε νύχτα, όπως και όλες οι προηγούμενες, προφανώς για να μεγιστοποιηθούν οι τραγικές συνέπειες. Η πόλη Βολγκοντόνσκ βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. νοτίως της Μόσχας, κοντά στην περιοχή του Καυκάσου.
Kρυμμένα
εκρηκτικά
Η οργή από τις συνεχείς τυφλές επιθέσεις ξεχειλίζει στη Ρωσία και η φημολογία εντείνεται για πολιτική κρίση που θα πλήξει την κυβέρνηση Γέλτσιν. Ο ίδιος ο πρόεδρος όμως, που χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι «έχουμε τη δύναμη και τα μέσα να εξαλείψουμε την τρομοκρατία». Σε άλλη συνάντησή του όμως, με τον υπουργό εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, του έδωσε εντολή «να εντείνει τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για την πάταξη της τρομοκρατίας». Επιπλέον, ο Γέλτσιν αρνείται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του στην προεδρία της χώρας.
Χθες, η αστυνομία της Μόσχας ανακάλυψε «τεράστια ποσότητα» εκρηκτικών ουσιών σε εργοστάσιο νοτίου προαστίου της πρωτεύουσας, που ήταν τοποθετημένη ανάμεσα σε σάκους ζάχαρης. Κρησφύγετο με εκρηκτικά και χειροβομβίδες ανακαλύφθηκε εξάλλου σε δασώδη περιοχή της ρωσικής Aπω Aνατολής κοντά στην πόλη του Βλαδιβοστόκ. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB: πρώην KGB) συνολικά οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προλάβει έξι επιθέσεις με ωρολογιακές βόμβες που επρόκειτο να εκραγούν από τώρα έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνους για το κύμα τρομοκρατίας τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, που εφορμούν από την αποσχισθείσα Δημοκρατία της Τσετσενίας. Ο εκπρόσωπος της FSB σχολίασε χθες ότι «όλες οι εκρήξεις είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διεθνείς τρομοκράτες που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο».
Οι ισλαμιστές
ουαχαβίτες
Ο «Στρατός για την Απελευθέρωση του Νταγκεστάν» που ανέλαβε την ευθύνη για τις προηγούμενες επιθέσεις, είναι μια άγνωστη μέχρι την αρχή Σεπτεμβρίου οργάνωση, που συνδέεται με τους ουαχαβίτες. Το κίνημα του ουαχαβιτών κατηγορείται από τις αρχές του Νταγκεστάν ότι οργάνωσε και εκτέλεσε δύο ένοπλες ανταρσίες για την εγκαθίδρυση «ισλαμικής Δημοκρατίας». Χθες, το Kοινοβούλιο του Νταγκεστάν υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες των ουαχαβιτών.
Εν τω μεταξύ και ενώ ένα πολεμικό μέτωπο με τους ισλαμιστές στο Νταγκεστάν παραμένει ανοιχτό για τα ρωσικά στρατεύματα, αξιωματούχος στην πρωτεύουσα Μαχατσκάλα ανακοίνωσε ότι 1.500 ισλαμιστές μαχητές έχουν συγκεντρωθεί στην Τσετσενία, κοντά στα σύνορα με το Νταγκεστάν, ίσως προετοιμάζοντας νέα διείσδυση.
Την ίδια ώρα, με μια κίνηση που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στον βόρειο Καύκασο, οι Τσερκέζοι βουλευτές της Δημοκρατίας του Καρατσάγιεβο-Τσερκεσίας αποφάσισαν απόσχιση και αυτονόμηση του εδάφους, με προοπτική να ενταχθεί στη γειτονική περιοχή της Σταυρούπολης.
(Ασ.Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ)
|