|
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΓΚΑ
Το Τροντχάιμ έχει... λιμάνι; Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι γνώμες στην εν λόγω ερώτηση διίστανται.
Αν, για παράδειγμα, την έκανε κανείς την Τρίτη το βράδυ στους παίκτες του Ολυμπιακού, την ώρα που επέστρεφαν από το Πόρτο, μπορεί και να 'παιρνε... καταφατική απάντηση.
Βλέπετε, ο εφιάλτης του Τροντχάιμ ξαναζωντάνεψε προχθές στην άκρη του Ατλαντικού, στο «Ντας Αντας», κυρίως για κείνους τους ποδοσφαιριστές του πρωταθλητή που είχαν το θλιβερό, όπως αποδείχθηκε, προνόμιο να πάρουν μέρος και να ζαλωθούν ένα κομμάτι της ξεγυρισμένης πεντάρας από τη Ρόζενμποργκ, το χειμώνα του '97.
Και να πεις ότι δεν (προ) έβλεπαν κάποιοι «ερυθρόλευκοι» την μπόρα που έφτανε...
«Πάντα όταν ερχόμαστε στο Πόρτο έχει καταιγίδα, ρε παιδί μου. Και μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο». Ακριβώς. Μια «καταιγίδα» που έπνιξε προχθές κυριολεκτικά και μεταφορικά τους πρωταθλητές Ελλάδας, στερώντας τους το μεγαλύτερο μέρος των πιθανοτήτων για πρόκριση στην επόμενη φάση. Γιατί, δεν είναι μόνο ή ήττα. Είναι και η σημαντική διαφορά των δύο γκολ που πήραν οι Πορτογάλοι και η οποία, σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος, υποχρεώνει τους Πειραιώτες να ψάχνουν στο ΟΑΚΑ για νίκη από 3-0 και πάνω.
Μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, στα πηγαδάκια που στήθηκαν από το αεροδρόμιο του Πόρτο κιόλας, αρκετοί ήταν εκείνοι οι «ερυθρόλευκοι» που σκάλισαν, ανώνυμα όμως, πληγές.
Πάρτε μια μικρή γεύση:
* «Αν δεν τρέχουν και οι έντεκα, ρε φίλε, σε τέτοια παιχνίδια δεν έχεις τύχη. Ούτε μπορείς να παίζεις για 90' με δέκα ή εννιά. Για θυμήσου τι τρέξιμο ρίχναμε πέρυσι. Παλεύαμε όλοι μαζί, παίζαμε και το χαιρόμαστε. Ενώ τώρα...».
* «Οταν τα περιμένεις όλα από τους δύο καινούργιους κι αυτοί είναι για διάφορους λόγους εκτός αγώνα, μοιραία η εξέλιξη θα είναι ανάλογη».
* «Μήπως είμαστε χορτασμένοι; Μήπως επειδή κάποιοι από μας έχουμε εξασφαλίσει και τα δισέγγονά μας αδιαφορούμε σφυρίζοντας κλέφτικα; ».
Αυτές και άλλες παρόμοιες επισημάνσεις ακούει κανείς από την Τρίτη το βράδυ στις παρυφές του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού.
«ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ»
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την πλευρά του, που περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο έχει ενοχληθεί αφάνταστα από την έλλειψη δύναμης, πάθους και πείσματος των παικτών του, επανέλαβε χθες ότι «είμασταν επιεικώς απαράδεκτοι» και πως «μετά απ' αυτή την ήττα τα πράγματα για την πρόκριση δυσκόλεψαν πλέον πάρα πολύ», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν φταίνε οι απουσίες του Μαυρογεννίδη και του Γιαννακόπουλου».
Οριοθετώντας τους μελλοντικούς στόχους ο Ντούσκο είπε:
«Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όσο μπορούμε περισσότερους βαθμούς και θα περιμένουμε από τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων να δούμε τι θα γίνει».
Τι έφταιξε όμως κι ήρθε το προχθεσινό στραπάτσο;
Ο Ντούσκο δεν ψάχνει για περισότερες εξηγήσεις απ' όσες έχει ήδη δημοσιοποιήσει.
«Τα απανωτά λάθη, τα γκολ που μπήκαν στις κρίσιμες στιγμές, ο φόβος, ο βαρύς και βρεγμένος αγωνιστικός χώρος».
Ορισμένοι από τους παίκτες του πάντως, είτε επειδή πράγματι το πιστεύουν είτε επειδή πρέπει να συνεχίσουν να αισιοδοξούν, εκφράζουν, παρά το πατατράκ του «Ντας Αντας», την άποψη ότι οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί.
«Η λογική λέει ότι η Πόρτο δύσκολα θα χάσει την πρόκριση. Βρίσκεται πλέον ένα βήμα απ' αυτή», έλεγε χθες ο Γιώργος Αμανατίδης. «Ομως εμένα μ' αρέσει να το παλεύω ώς το τέλος. Εξακολουθώ λοιπόν να ελπίζω πρώτα απ' όλα για να μπορώ εγώ ν' αγωνιστώ. Οπως λέει κι ο προπονητής μας, απ' αυτά τα ματς πρέπει να βγαίνουμε πιο δυνατοί. Να μην αφήσουμε τα προβλήματα να μας πάρουν από κάτω. Γιατί έτσι και συμβεί κάτι τέτοιο πάει, διαλύσαμε».
Το ίδιο και μεγαλύτερο... ποσοστό αισιοδοξίας διαθέτει και ο εκ των μοιραίων της προχθεσινής συνάντησης, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
«NA ΞEXAΣΩ»
* Τι θυμάσαι από το ματς της Τρίτης; τον ρώτησα χθες το απόγευμα.
«Προσπαθώ να ξεχάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται όλα όσα συνέβησαν εκεί», απάντησε. «Ενα καλό δεν έμεινε για μας απ' αυτό το ματς. Ολα στραβά μας πήγαν. Ομως αν πετυχαίναμε ένα γκολ, θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να χάναμε, θα μας βοηθούσε πολύ στην περίπτωση της ισοβαθμίας. Ασε που εγώ πιστεύω ότι θα είχε και το προχθεσινό παιχνίδι τελείως διαφορετική εικόνα, αν σκοράραμε. Απλά έτυχε να είμαστε όλοι χάλια».
Ο Τζόλε ήταν πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη ευκαιρία που δημιούργησε ο Ολυμπιακός στο «Ντας Αντας». Ομως ο Βίτορ Μπαϊα δεν ήταν Κορέια...
«Βγήκε πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα η μπάλα στο συρτό πλασέ που έκανα να χτυπήσει πάνω του και να φύγει κόρνερ. Δεν μπορούσα να πλασάρω απ' αυτόν γιατί θα την προλάβαινε ο αμυντικός που ερχόταν από πίσω».
* Τώρα έγιναν δύσκολα τα πράγματα.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Εγώ όμως πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ελπίδες υπάρχουν, δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμη».
Ταυτόσημη είναι και η άποψη του Τζιοβάνι. Ο Ολυμπιακός μπορεί, αρκεί...
«Να κερδίσουμε όλα τα ματς που απομένουν στο γήπεδό μας και τη Μόλντε εκτός έδρας».
Από τον Βραζιλιάνο αλλά και από τον έτερο νεοαποκτηθέντα αστέρα, Ζάχοβιτς, οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν περισσότερα στο Πόρτο. Κι αν ο πρώτος φάνηκε να παλεύει κάπως, έστω και χωρίς ουσία, στη διάρκεια του 90λεπτου, ο δεύτερος δεν μπόρεσε τελικά να ξεπεράσει τα προβλήματα που του δημιούργησε η τόσο γρήγορη επιστροφή του με άλλη φανέλα στο «Ντας Αντας».
Χθες ο Μπάγεβιτς μάζεψε τους έντεκα που ξεκίνησαν την Τρίτη εναντίον της Πόρτο στη σέντρα του γηπέδου του Ρέντη και τους μίλησε πριν από την προπόνηση για αρκετή ώρα, τονίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις τους...
|