ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Για να μη μένετε θεατές στα γεγονότα
Σαββάτο 2/10/1999

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΤΗΛΕΣ

ΣΦΥΓΜΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΕΛΛΑΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟΔΗΓΟΙ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
ΘΕΑΤΡΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ MEDIA




ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την τρέχουσα τετραετία σε δημοσκόπηση που παρήγγειλε το ίδιο «παίρνει κεφάλι» από τη Ν.Δ., στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού έρχεται μετά και την εκλογική του ήττα στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «ΜΕΤRΟΝ ΑΝΑLYSIS», το κυβερνών κόμμα προηγείται της Ν.Δ. κατά 0, 7%, συγκεντρώνοντας 33, 2% έναντι 32, 5% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, από τις 14-24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά το σεισμό αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της χρηματιστηριακής κρίσης, η οποία είχε αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σημίτης μπροστά από τον Kαραμανλή

Στην ίδια έρευνα το 40, 7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές έναντι 37, 3% της Ν.Δ., ενώ ο Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή και ως προς τη δημοτικότητα και ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα:

  1. Ως προς την πρόθεση ψήφου: Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ακολουθούν κατά σειρά: το ΚΚΕ με 5, 5%, το ΔΗΚΚΙ με 5, 1% που φαίνεται ότι παλεύει με το ΚΚΕ και σταθεροποιείται πλέον σε υψηλότερα ποσοστά από τον ΣΥΝ, ο οποίος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4, 3%. Η ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, παρά τη νέα ήττα της στις ευρωεκλογές, το εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον της και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών της, «κρατάει» το 1, 1% όσο και οι Φιλελεύθεροι του Στέφανου Μάνου. Επίσης το 2, 2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 1, 9% δηλώνει «λευκό», το 7, 3% δεν απαντά, το 3% δηλώνει «άκυρο ή δεν θα ψηφίσει» και το 2, 8% εμφανίζεται ως αναποφάσιστο.

  2. Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές» το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. κατά 3, 4% (40, 7% έναντι 37, 3%), ενώ το 21, 4% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε και το 0, 5% δήλωσε «άλλο».

  3. Οι ερωτηθέντες στη συγκεκριμένη έρευνα θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Τον κ. Σημίτη θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 46, 3% των ερωτηθέντων και τον κ. Καραμανλή το 31, 8%. Το 14, 6% δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δυο, το 5, 5% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε και 1, 8% απάντησε «άλλοι».

  4. Ως προ τη δημοτικότητα των αρχηγών στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι αρχηγοί δύο μικρών κομμάτων: ο Δημήτρης Τσοβόλας του ΔΗΚΚΙ με 59, 9% και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ με 59, 8%. Στην τρίτη θέση είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 58, 2% και τέταρτος είναι ο Κώστας Καραμανλής με 51, 8%. Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει 25%, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος 22, 1% και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς 20%.

Η έρευνα έγινε σε όλη την Ελλάδα, ήταν ποσοστική με προσωπικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και κάλπης και το δείγμα ήταν 2.403 άτομα άνω των 18 ετών. Η έρευνα έγινε για λογαρισμό του ΠΑΣΟΚ, από 14-24 Σεπτεμβρίου και εργάστηκαν 9 επόπτες και 58 ερευνητές, ενώ η ΜΕΤRΟN ANALYSIS είναι μέλος της ΕΣΟΜΑΡ και του ΣΕΔΕΑ.

Iκανοποίηση στη X. Tρικούπη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Pέππας σχολίασε ως εξής τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων:

«H ικανοποίηση που μας προκαλούν δεν μας αιχμαλωτίζει, δεν μας σαγηνεύει. Eργαζόμαστε για να έχουμε θετική ψήφο στην κάλπη».

Ο γραμματέας της K.E. του ΠAΣΟK Kώστας Σκανδαλίδης σχολιάζοντας τα γκάλοπ δήλωσε ότι το ΠAΣΟK ανακάμπτει, υπάρχει μία αύξηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, συνέστησε όμως ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις και υπεραισιοδοξίες και ότι οι εκλογές θα είναι δύσκολες.

 


Επικοινωνήστε με την "E on-line"

Copyright © 1999 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.