ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Για να μη μένετε θεατές στα γεγονότα
Πέμπτη 22/06/2000

ΚΑΙΡΟΣ
ΣΤΗΛΕΣ

ΣΦΥΓΜΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΕΛΛΑΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟΔΗΓΟΙ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
ΘΕΑΤΡΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ MEDIA




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Διεθνή
ΘYΣIA ΣTH BIA THΣ ΠIΣTHΣ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν και χθες να περιορίσουν τις οδομαχίες μεταξύ ομάδων χριστιανών και μουσουλμάνων στα απομακρυσμένα νησιά Μαλούκου, της Ινδονησίας. Μεταξύ των εννέα ατόμων που σκοτώθηκαν χθες ήταν κι ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Στο νησί Χαλμαχέρα, στο αρχιπέλαγος των Μαλούκου, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν τρία άτομα, όταν ένας όχλος 300 ατόμων προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον μουσουλμανικής κοινότητας σε εκδίκηση της μεγάλης σφαγής τουλάχιστον 150 χριστιανών από μουσουλμάνους στην κοντινή κοινότητα Ντούμα, τη Δευτέρα.

Μάχες με αυτοσχέδια όπλα και σπαθιά μαίνονταν και στην πρωτεύουσα των Μαλούκου, Αμπον.

Περισσότερα από 2.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο «αντίπαλων» θρησκευτικών κοινοτήτων, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στο αρχιπέλαγος, που βρίσκεται σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Τζακάρτας.

(Ασοσιέιτεντ Πρες)

EKPHΞH KATA THΣ EKEXEIPIAΣ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθες συνοικία Καθολικών στο δυτικό Μπέλφαστ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο, ενώ δεν διευκρινίστηκαν τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, σε κατοικία της συνοικίας Μπάλιμερφι.

Σημειώνεται ότι η έκρηξη σημειώνεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της φιλοβρετανικής οργάνωσης «Μαχητές της Ελευθερίας του Ολστερ», που απειλεί να θέσει τέλος στην εξάχρονη εκεχειρία, αν οι Καθολικοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Προτεσταντών στο βόρειο και δυτικό Μπέλφαστ.

(Ρόιτερ, Γαλλικό, ΑΠΕ)

ΠPΟΘEΣMIA ΣTΟN MΠAPAK AΠΟ TEΣΣEPIΣ YΠΟYPΓΟYΣ

Νέα κλιμάκωση χθες στην εσωτερική πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, καθώς και το κόμμα Μερέτς της Aριστεράς αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαμαρτυρόμενο για τις παραχωρήσεις προς το υπερ-ορθόδοξο κόμμα Σας. Η νέα αυτή τροπή σημειώθηκε ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και αποδυναμώνει τη θέση του Ε. Μπάρακ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους εισέρχονται σε κρίσιμη φάση.

Οι τέσσερις υπουργοί τού Σας υπέβαλαν την Κυριακή την παραίτησή τους, δίνοντας στον Μπάρακ περιθώριο μέχρι σήμερα στις τρεις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και ουσιαστικά να διατηρήσει την πλειοψηφία του στη Bουλή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης ότι «το 90% των προβλημάτων που ετέθησαν από το Σας έχουν λυθεί», εκφράζοντας έτσι την επιθυμία του να διατηρήσει το Σας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αμεση ήταν η αντίδραση του Μερέτς, το οποίο διαφωνεί με κάποια από τα αιτήματα αυτά. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι τρεις υπουργοί του Μερέτς ήταν καθ' οδόν προς την ιδιωτική οικία του Μπάρακ προκειμένου να του παραδώσουν τις επιστολές παραίτησής τους μετά τη σχετική απόφαση που ελήφθη από τους δέκα βουλευτές του κόμματος. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον ενδεχόμενο συμβιβασμό του πρωθυπουργού με το Σας και ακόμη πιο επισφαλή την κυβερνητική πλειοψηφία.

(Γαλλικό)





Επικοινωνήστε με την "E on-line"

Copyright © 2000 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.