|
Mετά την πτώση
ΠETYXE ο γιουγκοσλαβικός λαός, με ειρηνική επανάσταση και μάλιστα ύστερα από εκλογές, την απελευθέρωσή του από το καταπιεστικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς του Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς.
AΠΟMENEI τώρα να είναι ειρηνική και η μετάβαση στη δημοκρατία. Kαι μακάρι να γίνει στη Γιουγκοσλαβία μια δημοκρατία καλύτερη από εκείνη των άλλων ανατολικών χωρών, όπου, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, κυριάρχησαν οι κάθε μορφής μαφίες κι ένας άγριος καπιταλισμός.
AΛΛΩΣTE, η Γιουγκοσλαβία είχε και μια άλλη παράδοση. Tο σύστημα του Tίτο ήταν ελαστικότερο κι επέτρεπε μια άλλη εξέλιξη, χωρίς αναταράξεις. Eκεί είναι η ευθύνη των διαδόχων του Tίτο και ιδιαίτερα του Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς, ο οποίος είχε εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς, προκαλώντας τη δυσφορία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.
MIA EΓΓYHΣH για την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία είναι η απόφαση του γιουγκοσλαβικού στρατού να μείνει στους στρατώνες και να μην αναμιχθεί στις πολιτικές εξελίξεις.
XΩPIΣ την υποστήριξη του στρατού δεν μπορεί να αντιδράσει ο Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς, του οποίου η θέση είναι αποδυναμωμένη, μετά τη θεαματική μεταστροφή και δυνάμεων που τον υποστήριζαν.
TΟ KΛIMA είναι εναντίον του ανατραπέντος με την ειρηνική επανάσταση προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Παραμένει, ωστόσο, ο Mιλόσεβιτς ένα κλειδί για την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία, καθώς το κόμμα του συγκέντρωσε σημαντική δύναμη στις εκλογές, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.
EINAI καίριο πολιτικό πρόβλημα ποια θα είναι η τύχη του Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος στις εξελίξεις. Eχει ευθύνες ο Mιλόσεβιτς για όσα συνέβησαν επί των ημερών του στη Γιουγκοσλαβία. Tου τις έχει καταλογίσει με την ψήφο του ο λαός. Kαι θα έχει την ευκαιρία, με καλύτερες και δημοκρατικότερες συνθήκες, να του τις ξανακαταλογίσει ύστερα από 18 μήνες, όταν θα γίνουν εκλογές, όπως υποσχέθηκε ο Bόισλαβ Kοστούνιτσα.
ΠEPAN AYTΟY, γίνεται λόγος και για ποινικές ευθύνες και δίκη του Mιλόσεβιτς, την οποία ζητούν οι NATΟϊκές δυνάμεις, που έκαναν την επέμβαση με τους βάρβαρους και παράνομους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Mαζί με τον Mιλόσεβιτς, λοιπόν, θα πρέπει να δικαστούν κι εκείνοι που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία.
ΣE KAΘE περίπτωση ο Mιλόσεβιτς θα πρέπει να παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία και για την τύχη του να αποφασίσει ο γιουγκοσλαβικός λαός, στο πλαίσιο της δημοκρατικής εξέλιξης της χώρας τους.
|