|
«ΓIA ΠATPIΔA
KAI
ANEΞAPTHΣIA»
Παλαιστίνιοι και Ελληνες χθες στις 8 το βράδυ πορεύτηκαν μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία καίγοντας ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει».
«Μετά από 25 χρόνια σκληρών προσπαθειών δεν άλλαξε τίποτα. Εξακολουθούν να μας σφάζουν. Ο αιώνας έκλεισε κι εμείς ακόμη δεν δικαιούμαστε πατρίδα. Εμείς και οι Κούρδοι δεν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα δικό μας κράτος; Και τα εσωτερικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε», έλεγαν απογοητευμένοι από τα τελευταία γεγονότα οι Παλαιστίνιοι στη διάρκεια της πορείας.
Ξεκίνησαν από την αμερικανική πρεσβεία μαζί με περίπου 500 Ελληνες. Εκεί άρχισαν να καίνε και να ποδοπατούν τις αμερικανικές σημαίες φωνάζοντας για «πατρίδα και ανεξαρτησία» κι έφυγαν χωρίς να τους επιτραπεί να πλησιάσουν και να παραδώσουν το ψήφισμά τους λόγω των δρακόντειων αστυνομικών μέτρων.
Ηρθαν τυλιγμένοι με παλαιστινιακές μαντίλες, ανεμίζοντας την παλαιστινιακή σημαία με το έντονο πράσινο και κόκκινο. Και μια φωτογραφία της Ιερουσαλήμ με το ιερό τέμενος στο κέντρο. «Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», έγραφαν αραβικά και ελληνικά.
«Αν έβλεπες κατεστραμμένα με δυναμίτη νεκροταφεία μέχρι και κινηματογράφους, σίγουρα θα κατέβαινες στο δρόμο να διαμαρτυρηθείς δίπλα τους», μας είπαν κάποιοι Ελληνες που είχαν ταξιδέψει μέχρι εκεί και θυμούνται «μία παλαιστινιακή πόλη 75.000 κατοίκων, την Κουνέιτρα, που παραδόθηκε στους Ιραηλινούς και σε μερικές μέρες την κατέστρεψαν βάζοντας δυναμίτη σε όλα τα κτίρια».
Λένε ότι «η Ιντιφάντα είναι από τους πιο γνήσιους αγώνες. Πολεμούν ακόμη και με πέτρες, μικρά παιδιά, απέναντι σε πάνοπλους Ισραηλινούς», ενώ οι Παλαιστίνιοι φωνάζουν το σύνθημα: «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».
Γ. ΔΑΜΑ
|