|
Σε έξι λεπτά επιπλέον, σε σχέση με το σημερινό χρόνο που χρειάζεται για το Ελληνικό, θα απαιτούνται για να φτάσουν οι επιβάτες στο νέο αεροδρόμιο.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο συγκοινωνιολόγος Ι. Φραντζεσκάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας τη μελέτη ομάδας ειδικών που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και προανήγγειλε ότι το 2004, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά οδικά έργα της πρωτεύουσας, η διαφορά -της τάξης των 15 λεπτών- θα είναι υπέρ του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εξήγησε ότι σήμερα για τη διαδρομή ώς το Ελληνικό ο ταξιδιώτης συναντά 32 κόμβους, ενώ με τη δημιουργία των νέων οδικών αρτηριών θα υπάρχουν μόνον 12 φανάρια ώς το νέο αεροδρόμιο.
Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για 87 δήμους του Λεκανοπεδίου, με συνολικό πληθυσμό
3, 35 εκατ. Για τους κατοίκους 82 δήμων, με πληθυσμό 3, 2 εκατ., η διαδρομή ώς το αεροδρόμιο θα διανύεται σε χρόνο μικρότερο από 60 λεπτά, ενώ σε 54 από αυτούς θα αρκούν τα 45 λεπτά. Για 5 δήμους θα χρειάζονται 60 έως 75 λεπτά. Βεβαίως ο κ. Φραντζεσκάκης έθεσε ως προϋποθέσεις για να καλυφθούν αυτοί οι χρόνοι την ολοκλήρωση των έργων, την αστυνόμευση επίκαιρων σημείων των προσβάσεων, καθώς και την οργανωμένη μεταφορά με πούλμαν τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων στο νέο αεροδρόμιο.
Από τη συγκριτική μελέτη των χρόνων που απαιτούνται σήμερα για την πρόσβαση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και των προβλεπόμενων για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο διακεκριμένος συγκοινωνιολόγος διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι του κέντρου (δήμοι Αθήνας, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ζοφριάς, Πετρούπολης, Περιστερίου, Νέων Λιοσίων, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, Ζωγράφου κ.λπ.), περίπου 1, 19 εκατ. άτομα, θα πηγαίνουν στο νέο αεροδρόμιο σε ίσο χρόνο
με αυτό που χρειάζονται σήμερα για το Ελληνικό. Σαφώς ωφελημένοι θα είναι κάτοικοι των βορείων προαστίων, που θα πηγαίνουν γρηγορότερα, ενώ περισσότερος
χρόνος θα χρειάζεται για τους δημότες των νοτίων περιοχών.
Χ.ΤΖ.
|