ΣΗΜΕΡΑ (28-02-97)

Τι ζnτούν οι Δ.Υ. για να φύγουν από το Δnμόσιο
Το 86% των δημοσίων υπαλλήλουν δηλώνουν έτοιμοι να «θυσιάσουν» τη μονιμότητα, εφ' όσον εξασφαλίσουν εργασία με υψηλότερες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Οι άμεσες μισθολογικές απαιτήσεις τους όμως από το Δημόσιο, κυμαίνονται από 35 έως 70%. Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους για εθελουσία έξοδο. Το ερώτημα είναι, κατά πόσον οι απαιτήσεις τους αυτές μπορούν να ανταποκριθούν ανταγωνιστικά στην ελεύθερη αγορά του ιδιωτικού τομέα.

ΟΤΟΕ: Να μειωθεί το κόστος χρήματος
Υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων από τις Τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος, υποστηρίζει η ΟΤΟΕ. Επίσης, εκτιμά ότι μπορεί να αποφευχθεί η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, εάν υιοθετηθούν μέτρα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης με βάση τον όμιλο και επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις του κράτους με τις τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος.

Τέλος εκπτώσεων, αρχή προσφορών
Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις δυσαρέστησαν τους εμπόρους, λόγω χαμηλής κίνησης και ευχαρίστησαν τους καταναλωτές λόγω υψηλών ποσοτών που έφθασαν (και ξεπέρασαν) το 60%. Ο χαμηλός τζίρος αναμένεται να διατηρήσει τις εκπτώσεις και μετά τη σημερινή επίσημη λήξη τους.

Αναστολή: Ανοίγουν από σήμερα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού όμως ετοιμάζεται για απεργίες τον Μάρτιο... .

Κινηματογράφος: «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται», η βραβευμένη θερμή μαρτυρία του Σέρβου Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σύγχρονο περιβάλλον του Μπαζ Λούρμαν. Μαζί και ο πολυσυζητημένος «Καβάφης» του Γ. Σμαραγδή .

«Μπιενάλε»: Πολύπλευρη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κρίσιμη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας συγκροτεί η επίτροπος Εφη Στρούζα, προτείνοντας τους καλλιτέχνες Δημήτρη Αληθεινό, Στήβεν Αντωνάκο, Θανάση Τότσικα και Αλέξανδρο Ψυχούλη.

Καταρρέει: «Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκεται η Βουλγαρία», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της.

Νίκη Μπερίσα: Ενώ κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας επέλεξε χθες τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα ως τον αδιαμφισβήτητο υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαρτίου.

Βαθαίνει η κρίση: Οργιάζουν στη Μόσχα οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού. Αναζητώντας αποδιοπομπαίο τράγο, για να δικαιολογήσει τη μη καταβολή μισθών στους εργαζομένους και να αποσπάσει νέα περίοδο χάριτος από την κοινή γνώμη, ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανόν να απομακρύνει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον υπουργό Αμύνης, Ιγκόρ Ροντιόνοφ.

Αντιπαράθεση: Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ δήλωσε ότι θα θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το ζήτημα που δημιουργεί η «υπέρβαση αρμοδιοτήτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θέμις: Αλλαγές στην υπηρεσία Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών επιφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης και αφαιρεί αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του προέδρου Στ. Ματθία.

Κτηματολόγιο: Λήγει στις 29 Μαρτίου, για τους κατοίκους 32 δήμων και κοινοτήτων, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο του δοκιμαστικού προγράμματος σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου.

Τραγικό: Για 163 νέους το «ταξίδι» στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών δεν είχε επιστροφή. Ο αριθμός των θανάτων από ηρωίνη το 1996 ήταν αυξημένος κατά 22% συγκριτικά με το 1995. Μόλις χθες, στην Αθήνα, έχασαν τη ζωή τους ακόμη δύο χρήστες.