ΣΗΜΕΡΑ (15-10-98)

Νομπέλ:
Στον Ινδό οικονομολόγο Αμάρτια Σεν απένειμε χθες η Σουηδική Ακαδημία το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας 1998. Ο κ. Σεν, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και επικεφαλής στο Κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ πρόκειται να κάνει διάλεξη στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής την Τρίτη, στις 8.00 μ.μ. .

Φονική έκρηξη:
Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα θύματα έκρηξης σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, που συγκλόνισε χθες το Μεξικό.

Κόσοβο:
Απογοητευμένη και εξοργισμένη από την επίτευξη της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο εμφανίζεται η ηγεσία των αλβανοφώνων, η οποία ζήτησε χθες τον αεροπορικό βομβαρδισμό των Σέρβων και την ανάπτυξη διεθνούς χερσαίας δύναμης στη σερβική επαρχία .

Μπάσκετ:
Μοιρασμένες οι νίκες και ήττες των ελληνικών ομάδων, χθες, στα ευρωπαϊκά κύπελλα μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός, το Ηράκλειο και ο Παπάγου νίκησαν, ενώ ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Πατρών ηττήθηκαν .

Απήχηση: Σε 33 γλώσσες είναι μεταφρασμένα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως καταγράφτηκαν στο Αρχείο Μεταφράσεων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Οι «U2» κυκλοφορούν σε λίγες μέρες και στην Ελλάδα το νέο τους άλμπουμ με τα καλύτερα κομμάτια από την περίοδο 1980-1990 .

Συλλογή Κωστάκη: Μια πρώτη γεύση από τα «πνευματικά τέκνα» του Γ. Κωστάκη έλαβε χθες η Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών όπου παρουσιάσθηκαν 10 από τα 1.100 έργα της περίφημης συλλογής στην επίσημη τελετή υποδοχής τους.

Επιστήμη: Την ενδιαφέρουσα όσο και αλλόκοτη θεωρία ότι η ζωή, φερμένη από τον Αρη, αναπτύχθηκε κάτω από την επιφάνεια της Γης, αναπτύσσει ο φυσικός Πολ Ντέιβις στο νέο του βιβλίο «Το πέμπτο θαύμα» .

Μάγια: Η μεγάλη, σε περιεχόμενο και έκταση, έκθεση του Παλάτσο Γκράσι στη Βενετία για τον προκολομβιανό πολιτισμό της Αμερικής φιλοδοξεί, τοποθετώντας τον σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, να είναι η οριστική επί του θέματος .