ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Βρυξέλλες, 10-11 Ιουλίου 2000

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Παρέμβαση κας Ε. Παπαζώη ΑΝΥΠΕΞ

Καλωσορίζοντας τη Γαλλική Προεδρία επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ελλάδας την ικανοποίησή μας για τις ακούραστες προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα της Πορτογαλικής Προεδρίας.

Και το εξάμηνο της Γαλλικής Προεδρίας θα είναι πλούσιο σε προκλήσεις. Αυτά που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες, η Απασχόληση και η Ανάπτυξη, θα απαντηθούν με δράσεις που αποφασίσαμε στην Λισσαβώνα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, την στήριξη των μικροτέρων επιχειρήσεων και την προώθηση της οικονομίας της γνώσης.

Η Ευρώπη θα διπλασιάσει σύντομα τον αριθμό των Κρατών Μελών της. Πρέπει να συμφωνήσουμε μέχρι το τέλος της Γαλλικής Προεδρίας εκείνες τις θεσμικές λύσεις που θα επιτρέψουν τη διεύρυνση και συγχρόνως θα διατηρήσουν τη αποτελεσματικότητα αλλά και την ευελιξία για να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση.

Απαιτούνται αποφασιστικές παρεμβάσεις εκ μέρους μας στα προβλήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στον άμεσο περίγυρο της Ένωσης, όπως η κρίση στα Βαλκάνια, οι διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό ( όπου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις πρέπει να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες της Ε. Ένωσης) και οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού,

Η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφια χώρας στην Τουρκία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι δημιουργούν μία νέα δυναμική και την ελπίδα ότι το πλέγμα σχέσεων στην περιοχή θα βασίζεται πλέον στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειλικρινή διάθεση για ειρήνη και συνεργασία.

Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει την πολιτική της άρνησης και των προκλήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, διανύουμε περίοδο ιστορικών ευκαιριών. Η περιοχή είτε θα μπει σε μια πορεία που οδηγεί στη συμμετοχή της στις δομές και τους θεσμούς της Ένωσης, ή θα παραμείνει ένα εκρηκτικό πρόβλημα για το οποίο θα εφαρμόζουμε πυροσβεστικά μέσα για τα συμπτώματα της κρίσης.

Το κυρίως ζητούμενο είναι πώς θα μετατρέψουμε το φαύλο κύκλο της αναπτυξιακής υστέρησης, του εθνικισμού, της διαφθοράς και του αυταρχισμού σε βιώσιμα σχήματα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Χρειαζόμαστε φαντασία, διορατικότητα και μακρόπνοο σχεδιασμό από την δική μας πλευρά. Απαιτείται πολιτικό θάρρος αποφασιστικότητα και συνεργασία από τις χώρες της περιοχής.

Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις κύριους άξονες:

Σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχει μία επικίνδυνη αύξηση της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες. Πρέπει να βοηθήσουμε να ελέγχουν αυτές οι καταστάσεις για να αναπτυχθεί μία διαφανής οικονομία.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης θα πρέπει να είναι η βάση της πολιτικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τους προσεχείς έξι μήνες θα γίνουν εκλογές - με τη μία μορφή ή την άλλη - στις περισσότερες χώρες των Δυτ. Βαλκανίων. Πρέπει να στηρίξουμε όσους αγωνίζονται για την επικράτηση των δημοκρατικών αξιών που φέρνουν ειρήνη και ευημερία. Γι’αυτό χαιρετίζουμε την πρόταση της γαλλικής Προεδρίας για μια Σύνοδο Κορυφής στην περιοχή.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι μόνον με την πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στο σύνολο της Γιουγκοσλαβίας, μπορούν τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και σε όλες της τις πτυχές η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και εγγυάται την παροχή ευρύτατης αυτονομίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα η συμμετοχή των μετριοπαθών Σέρβων στη διοίκηση της περιοχής, είναι προϋπόθεση για ένα ειρηνικό και πολυεθνικό Κόσοβο.

Οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν ημιτελείς εάν δεν φροντίσουμε να προσδέσουμε τη Σερβία στο άρμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Δε γίνεται να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στα Βαλκάνια με τη Σερβία απομονωμένη. Ο διάλογος με τη σερβική αντιπολίτευση και η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών αποτελούν τα προσφορότερα μέσα. Η χώρα μου έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα των κυρώσεων, η οποία είναι αναποτελεσματική.

Ζητάμε από τον σερβικό λαό να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα δημοκρατικό μέλλον. Το ίδιο ακριβώς ζητάμε και από όλους τους κατοίκους του Κοσόβου. Καλούμε τα Βαλκάνια να προετοιμασθούν για την Ευρώπη. Και εμείς πρέπει να δεσμευθούμε να προχωρήσουμε με συνέπεια στην εφαρμογή της στρατηγικής μας.

Η Ελλάδα, σαν γειτονική χώρα, γνωρίζει καλά ποια είναι τα προβλήματα και τι διακυβεύεται για την Ευρώπη στα Δυτ. Βαλκάνια. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας στο κρίσιμο εξάμηνο που ακολουθεί.