Μορφωτικά - Πολιτιστικά Δίκτυα του Ελληνισμού


  1. Παραρτήματα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού
  2. Συντονιστική Επιτροπή Ιδρυμάτων του Ελληνισμού (Σ.Ε.Ι.Ε.)
  3. Έδρες Ελληνικών Σπουδών και Ελληνικής Γλώσσας


Παραρτήματα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (Ι.Ε.Π.)

Η ίδρυση και λειτουργία Παραρτημάτων του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (Ι.Ε.Π.) στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και το Λονδίνο, σε συνδυασμό με την έναρξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε μία σειρά πόλεων (στο Βερολίνο, την Ν. Υόρκη και το Παρίσι), συμβάλλει στην εξάπλωση του Ελληνικού πολιτισμού (κλασσικού και σύγχρονου), της Ελληνικής γλώσσας, καθώς και των διαφόρων τάσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των "μορφωτικών και πολιτιστικών μας δικτύων". Ήδη, τέτοιες δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως σημαντικό γεγονός για την πνευματική ζωή των πόλεων στις οποίες ήδη δημιουργείται φιλελληνικό κλίμα, και ταυτόχρονα, συσπειρώνει και την Ελληνική Διασπορά, η οποία ζεί, εργάζεται και συμβάλλει δημιουργικά στην κοινωνικο- οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των χωρών υποδοχής. Έτσι ώστε σε τελευταία ανάλυση, να αποτελεί ισχυρή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις τρίτες χώρες, και να οδηγεί στην ανάπτυξη και εμπέδωση στέρεων και δημιουργικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς.

Παραρτήματα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού λειτουργούν στις παρακάτω χώρες:



Συντονιστική Επιτροπή Ιδρυμάτων του Ελληνισμού (Σ.Ε.Ι.Ε.)

Σημαντική συμβολή στην μελέτη και προώθηση ζητημάτων που αφορούν τον Ελληνισμό, αποτελεί και η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ιδρυμάτων του Ελληνισμού (Σ.Ε.Ι.Ε), η οποία και κατευθύνει τις δραστηριότητές της, μέσα από την ανάληψη και διεκπεραίωση ερευνητικών προγραμμάτων, εκδόσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων.

Η ίδρυση και λειτουργία της Σ.Ε.Ι.Ε - που περιλαμβάνει 11 Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα με ευρέως αναγνωρισμένη διεθνή και ελληνική δραστηριότητα, αποτελεί ένα πολυσήμαντο γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί μια διαφορετική αντίληψη στις σχέσεις των Πανεπιστημιακού Επιπέδου Ιδρυμάτων και προδιαγράφει, ταυτόχρονα, ένα καινούργιο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα 11 αυτά επιστημονικά ιδρύματα του Ελληνισμού είναι:

  1. Κέντρο Βρυώνη για την Μελέτη του Ελληνισμού
    Τhe Speros Βasil Vryonis Center for the Study of Ηellenism, Σακραμέντο, Καλιφόρνια - Η.Π.Α.

  2. Εταιρεία Ελληνικών Μελετών
    Ηellenic Studies forum Ιnc., Μελβούρνη - Αυστραλία

  3. Κέντρο Ελληνικών Ερευνών
    Center for Ηellenic Studies and Research, Μόντρεαλ - Καναδάς

  4. Ομάδα Ελληνικής Διασποράς
    Γαλλία

  5. ΕΛΙΑΜΕΠ, Ελληνικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
    Ηellenic Foundation for Εuropean and Foreign Policy, Ελλάδα

  6. ΕΚΕΜ, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών
    Ηellenic Center for Εuropean Studies, Ελλάδα

  7. ΙΝΕPΠΟΣΤ, Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής
    Ιnsitute for Research and Policy Strategy, Ελλάδα

  8. Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Παντείου Παν/μίου
    Ιnstitute for Ιnternational Relations, Panteion University, Ελλάδα

  9. Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου(Ι.Μ.Χ.Α.)
    Ιnstitute for Βalkan Studies, Ελλάδα

  10. Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (Ι.Μ.Μ.)
    Foundation for Μediterranean Studies, Ελλάδα

  11. Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.)
    Cyprus Research Center, Λευκωσία - Κύπρος

Στα πλαίσια της δυναμικής αυτής, πραγματοποιήθηκε ήδη από 3 - 9 Νοεμβρίου 1994, το Α΄ Παγκοσμίο Συνεδρίο των Ιδρυμάτων του Ελληνισμού, στην Κύπρο, το οποίο επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες και την πολύπλευρη συμβολή του Ελληνισμού, σε αυτό που ο Μάρσαλ Μακλούαν έχει ονομάσει, "Παγκόσμιο Χωριό" (Global Village).



Έδρες Ελληνικών Σπουδών και Γλώσσας

Η ύπαρξη και λειτουργία εδρών Ελληνικών Σπουδών και Γλώσσας σε πολυάριθμα Πανεπιστήμια και άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού, ασφαλώς συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή διατήρηση πολιτιστικών και μορφωτικών δεσμών με τις πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ηγεσίες των χωρών της υφηλίου. ΄Ηδη, υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 200 Πανεπιστήμια με έδρες Ελληνικών Σπουδών ή ελληνικής γλώσσας (λ.χ. στα Πανεπιστήμια Σίδνεϋ, Φλίντερς, Μελβούρνης, ΛαΤρόμπ κ.λ.π. στην Αυστραλία, στα Πανεπιστήμια του Wurtsburg, Αμβούργου και Μπόχουμ στην Γερμανία, στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, στην Ουκρανία καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Επίσης στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας στην Γεωργία, στο Πανεπιστήμιο του Κρασνοντάρ, στην Ν. Pωσία, στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στα Πανεπιστήμια ΜακΓκίλλ, Τορόντο, Μοντρεάλ και στο Κολλέγιο Dawson του Καναδά, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στην Δανία, στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Οξφόρδης στην Μ. Βρετανία, στα Πανεπιστήμια Κολούμπια, Οχάϊο Στέιτ, Τέξας, Μινεσότα, στο Ωνάσειο Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης καθώς και το νεοϊδρυθέν τμήμα στο πανεπιστήμιο του St. Lewis, στο Μισσούρι των Η.Π.Α., το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας στην Ιταλία και τέλος, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία - για να αναφέρω ελάχιστα από τα σημαντικά αυτά κέντρα έρευνας και γνώσης.

Στα πλαίσια διαμόρφωσης μιας ενιαίας στρατηγικής για τη στήριξη των εδρών ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη αποφασίσει την ίδρυση συντονιστικού φορέα, που θα συμπεριλαμβάνει επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ώστε να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική βάση υποστήριξης.

Υπάρχουν φυσικά και νέες πρωτοβουλίες, όπως αυτή των Ελληνικών Πανεπιστημιακών του Λονδίνου, για την ίδρυση αντίστοιχης έδρας στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (London School of Εconomics).