Ληξιαρχείο του Ελληνισμού


Στον σχεδιασμό και υλοποίηση της Στρατηγικής του Ελληνισμού σημαντική θέση καταλαμβάνει η δημιουργία και αξιοποίηση των ανθρώπινων δικτύων. Ο Απόδημος Ελληνισμός πρέπει να αποκτήσει το δικό του Μητρώο. Πρόκειται για προσπάθεια εθνικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας.

Στόχος του προγράμματος με την επωνυμία "Ληξιαρχείο του Ελληνισμού" είναι αφ' ενός η καταγραφή των ομογενών με επαρκή βιογραφικά στοιχεία και αφ' ετέρου, η οργάνωσή τους σε δίκτυα επιστημονικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά κ.ά. ώστε να επιτευχθεί η άμεση συνεργασία , επικοινωνία, ενημέρηση και κινητοποίηση του Ελληνισμού. Σκοπός επίσης είναι και η καταγραφή της Παγκοσμιότητας του Ελληνισμού και η βοήθεια στην ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Το Ληξιαρχείο του Ελληνισμού προβλέπεται να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η υπάρχουσα καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Απόδημου Ελληνισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη και στηρίζεται σε μεμονωμένες λίστες που δημιούργησαν ομογενεικά Ιδρύματα, Σύλλογοι και κοινότητες, είτε από τις λίστες των επίσημων προξενείων και πρεσβειών μας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε έχει γίνει προσπάθεια συγκέντρωσής τους.

Στην προσπάθεια υλοποίησης του Μητρώου της Ομογένειας δημιουργήθηκε ένα απλό και εύχρηστο πρόγραμμα καταχώρησης στοιχείων που ονομάστηκε "Απόδημος". Το πρόγραμμα μεταφέρεται σε δισκέττα και χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα DΟS για να "τρέξει". Τα δεδομένα καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πρόγραμμα έχει ήδη σταλεί στα ελληνικά προξενεία των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, στο Μόντρεαλ και το Παρίσι.

Η πιο βασική συνιστώσα στην λογική του "έργου" είναι ο τρόπος συλλογής και ο έλεγχος των δεδομένων. Σε ότι αφορά τις πρεσβείες και τα προξενεία που διαθέτουν στοιχεία της ομογένειας θα αξιοποιηθούν αναλόγως.

Παράλληλα εφαρμόσθηκε και ένα ερευνητικό πρόγραμμα αξιοποίησης στοιχείων από τηλεφωνικούς καταλόγους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βασίζεται στα εξής στοιχεία:

Το πρόγραμμα, στα πλαίσια της έρευνας, χρειάζεται συμπλήρωση της λίστας των ομογενειακών ονομάτων και εφαρμογή του κάθε χρόνο ή όποτε κυκλοφορούν νέοι ηλεκτρονικοί τηλεφωνικοί κατάλογοι στις διάφορες χώρες. Μέχρι τέλος του 95 θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα μεγάλα κέντρα της ελληνικής Διασποράς. Σημειώνεται δε ότι προσπάθεια ηλεκτρονικής καταγραφής έχουν κάνει με δική τους πρωτοβουλία και ορισμένες κοινότητες των χωρών της Κ.Α.Κ.