Υπουργείο Εξωτερικών
Δ/νση Ενημέρωσης
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 1999

 

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Χρήστου Ροκόφυλλου στο γαλλικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture και στη δημοσιογράφο Ariane Buisson.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, πριν μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ήθελα να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην αξιοσημείωτη αλληλεγγύη της χώρας σας προς την Τουρκία στον πρόσφατο σεισμό που έπληξε τη βόρεια Τουρκία. Μήπως μετά απ’ αυτό το σεισμό οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξελιχθεί;

Υπουργός: Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξελιχθεί με τρόπο σημαντικό, όσο παράδοξο και αν φανεί, εμείς οι Έλληνες τοποθετηθήκαμε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αυτό θα είναι προς όφελος τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, αλλά και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε ευρωπαϊκή προοπτική, μήπως αυτό σημαίνει ότι μετά από μακρό διάστημα που ήσασταν εχθρικοί προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα αναθεωρεί την στάση της;

Υπουργός: Ασφαλώς.

Δημοσιογράφος: Συνεπώς, ποια είναι τα σημεία διένεξης σήμερα με την Τουρκία;

Υπουργός: Όλα τα ζητήματα χρειάζονται λύση. Και ιδιαίτερα να εξευρεθεί ένα ειρηνικό μέσο για την επίλυση των υπαρχόντων διαφορών και των διαφορών που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον με τη χώρα αυτή. Είναι σημαντικό, είναι το κλειδί του μέλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με βάση το διεθνές δίκαιο. Και αν οι διαφορές παραμένουν μετά από ειρηνικές διαπραγματεύσεις, τότε θα πρέπει να πάμε και να παρουσιάσουμε ο καθένας τις διεκδικήσεις του, τις απόψεις του, τις θέσεις του, ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου. Και που στην περίπτωση αυτή είναι το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη.

Δημοσιογράφος: Συνεπώς, ως βασικό σημείο τριβής παραμένει το καθεστώς της Κύπρου. Εσείς τις επιθυμείτε;

Υπουργός: Η Κύπρος να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η Κύπρος ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1995, προχωρεί και βρίσκεται επικεφαλής των έξι υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών. Επιθυμούμε την επιβεβαίωση αυτής της διαδικασίας και να μην παρεμποδιστεί από κανέναν.

Δημοσιογράφος: Και κυρίως όχι από τους Τούρκους, όπως μας εξηγήσατε.

Υπουργός: Βεβαίως. Η Κύπρος είναι μαρτυρική χώρα. Είναι χώρα ανεξάρτητη, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα και συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Θα πρέπει να δοθεί τέλος σ’ αυτή την αφύσικη κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ, κ. Ροκόφυλλε, που ήσασταν απευθείας στο σταθμό μας.

Υπουργός Και εγώ ευχαριστώ.