Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Χρήστου Ροκόφυλλου στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» και στη δημοσιογράφο Ελισάβετ Φιλιππούλη (Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1999)

 

- Εξακολουθώ να έχω τον ίδιο οραματισμό που είχα διατυπώσει σε ένα μεγάλο άρθρο μου στο γαλλικό τύπο του 1983. Πάντα είχα μέσα μου τη βαθιά απορία, γιατί επιτέλους οι δύο λαοί ένθεν και ένθεν του Αιγαίου, πρέπει να ξοδεύουν τόσα χρήματα για εξοπλισμούς και να τα κατασπαταλούν πετώντας τα κυριολεκτικά στη θάλασσα. Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε τριβές και πολεμικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες «αν μη τι άλλο» δυσχεραίνουν την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών; Στην ήπειρό μας επικρατούν ειρήνη, ηρεμία, γαλήνη και όλοι είναι στραμμένοι στην ανάγκη για ανάπτυξη και κοινωνική προκοπή. Γιατί θα πρέπει εμείς συνεχώς να αναλισκόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις; Δεν θα φτάσει κάποτε η στιγμή να ορθοφονήσουμε και κυρίως να ορθοφονήσει η Τουρκία, που τόσα χρόνια είχε την πρωτοβουλία της επιθετικότητας εναντίον μας;

Η κατάλληλη στιγμή νομίζω πως έφτασε πια κι αυτό σφραγίστηκε στο Ελσίνκι με την ιστορική πράγματι απόφαση που ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι 15 δέχθηκαν μεν την υποψηφιότητα της Τουρκίας για μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε. αλλά ταυτόχρονα τις επέβαλαν κάποιους όρους. Όρους που συνιστούν γι’ αυτήν μια αναγκαστική και ελεγχόμενη πορεία εκσυγχρονισμού της και εκδημοκρατισμού της με την υιοθέτηση του κοινωνικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αξιών.

Από εδώ και πέρα, η Τουρκία έχει να διανύσει φάσεις. Στο τέλος κάθε φάσης θα ελέγχεται για το κατά πόσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τότε θα παίρνει την προενταξιακή βοήθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να τη μεταμορφώσει. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς. Προτιμάμε μια δημοκρατική Τουρκία παρά μια Τουρκία στην κατάσταση που είναι σήμερα. Αυτή τη μεταμόρφωση διεκδικούμε και προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε θετικά και με συγκεκριμένα μέτρα.

Καμία χώρα δεν κέρδισε σωρεύοντας ελλείμματα και χρέη και υψώνοντας πληθωρισμούς. Η σοβαρή διαχείριση των οικονομικών μιας χώρας στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε. διαφυλάσσει την ισχύ της οικονομίας.