Υπουργείο Εξωτερικών
Δ/νση Ενημέρωσης
Αθήνα, 12  Νοεμβρίου 1999

 

Υπουργική Σύνοδος για τη Βόρεια Διάσταση

 

1. Πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, σήμερα 12/11/1999, η Υπουργική Σύνοδος για τη “Βόρεια Διάσταση”. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Χρήστος Ροκόφυλλος.

Τις εργασίες της Συνόδου άνοιξε με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας κ. Lipponen. Εκ μέρους των οργάνων της Ε.Ε., παρεμβάσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου κ. Solana και ο Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Patten ενώ, μεταξύ άλλων, σημειώνονται παρεμβάσεις του Ρώσσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ivanov, των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ην. Βασιλείου, Αυστρίας και των Υπουργών Εξωτερικών της Νορβηγίας, Εσθονίας, Ισλανδίας, Λεττονίας και Λιθουανίας.

Ο κ. Ροκόφυλλος, στην παρέμβαση του, χαιρέτισε τη Φινλανδική πρωτοβουλία για την προώθηση της Βόρειας διάστασης στις εξωτερικές πολιτικές της Ε.Ε, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της Βαλτικής θάλασσας και του Ευρω-αρκτικού κύκλου. Τόνισε τόσο τις οικονομικές, όσο και τις πολιτικές παραμέτρους της ένταξης της περιφερειακής αυτής συνεργασίας στις κοινοτικές δομές και υπογράμμισε τον παραλληλισμό με ανάλογες περιφερειακές πολιτικές ειδικοτέρου ενδιαφέροντός μας, όπως ο ΟΣΕΠ και η Ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως η υποψηφιότητα των Βαλτικών χωρών στην Ε.Ε. είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόοδο και ευημερία της βόρειας συνισταμένης της Ευρωπαϊκής οικογένειας, έτσι και για τη δική μας περιοχή η υποψηφιότητα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για προσχώρηση στην Ε.Ε., μαζί με την πρόοδο στις Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που έχουν προταθεί για τις λοιπές Βαλκανικές χώρες, συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας και προόδου της Ν.Α. περιοχής της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ροκόφυλλος τόνισε ότι η μελλοντική προσχώρηση στην Ε.Ε. της Κύπρου και της Μάλτας, που είναι σήμερα υποψήφιες για ένταξη, θα συντελέσει στην ισόρροπη εξάπλωση της Ε.Ε. προς το νότο, στην τόνωση του μεσογειακού της χαρακτήρα και στη διασφάλιση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας στην περιοχή.

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, τέλος, ότι στην Ευρωπαϊκή τροχιά της Ν.Α. Ευρώπης περιλαμβάνεται δυνητικά και η Τουρκία, αρκεί η τελευταία να “κερδίσει” τον ευρωπαϊκό της ρόλο. Να επιτελέσει πραγματική πρόοδο στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό της και να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας που θα επιτρέψει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καθώς η Τουρκία θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε., η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να τη βοηθήσει στις επιδιώξεις της να γίνει πραγματικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κατέληξε ο κ. Ροκόφυλλος.

2. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Ροκόφυλλος είχε συναντήσεις με πολλούς από τους παρισταμένους Υπουργούς, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας – και πρόεδρο της Ε.Ε. αυτήν την περίοδο – κ. Lipponen και τους άμεσους συνεργάτες του, για θέματα σχετικά με τη διεύρυνση.