Υπουργείο Εξωτερικών
Δ/νση Ενημέρωσης
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2000

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

κ. KEIΤH VAZ

 

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Ο Βρετανός Αναπληρωτής Υπουργός Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο κ.Keith Vaz, μας έκανε τη χαρά να έρθει σήμερα εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις κυρίως για τα θέματα της Διακυβερνητικής. Και το κάναμε ήδη στη σύσκεψη που προηγήθηκε. Θα συνεχίσουμε δε στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσω προς τιμήν του σε λίγο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω, ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να ευχαριστήσω και τον κ. Vaz και τον Αγγλο πρέσβη, για την ουσιαστική βοήθεια και συμβολή που μας παρέσχει η Μεγάλη Βρετανία στο δρόμο προς το Ελσίνκι και στο ίδιο το Ελσίνκι και την απόφαση που όλοι πια εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε.

Επομένως καλωσορίζω και μπροστά σας δημόσια τον κ.Vaz και τον παρακαλώ να μας δώσει και εκείνος συντομότατα τις δικές του σκέψεις για τα ζητήματα που μας απασχολούν.

K.VAZ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευγενική πρόσκληση που μου απεύθυνες και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας που βρίσκεστε εδώ σήμερα.

Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και πράγματι θέλω να πω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι στη χώρα σας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ο ίδιος προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της κυβερνήσεώς μου την Ελλάδα για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στο Ελσίνκι και τη συμβολή της στην τόσο σημαντική απόφαση η οποία ελήφθη στη Σύνοδο του Ελσίνκι. Ξέρουμε λοιπόν ότι τώρα υπάρχουν νέες υποψήφιες προς ένταξη χώρες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα είναι πραγματικά Ευρωπαϊκή. Η οποία δηλαδή θα απαρτίζεται από περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Συζητήσαμε μεταξύ μας διάφορα θέματα. Το θέμα που δέσποζε στις συζητήσεις μας ήταν το θέμα της Διακυβερνητικής και μιλήσαμε για τους μηχανισμούς που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των νέων αυτών χωρών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Ελλάδα για τη στήριξή της στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου και θα ήθελα να πω, ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη.

Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα, το θέμα της Κύπρου, το οποίο μας ταλανίζει τόσο καιρό. Θα ήθελα να πω, ότι χθες και προχθές ήρθαν στην Ελλάδα ο Βρετανός Υπουργός Αμύνης, σήμερα είμαι εγώ εδώ παρόν, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα και πιστεύω ότι αυτές οι δύο επισκέψεις αντανακλούν τους ισχυρότατους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας. Μεταξύ της Ελλάδος και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα μπορώ να πω, ότι ο Χρήστος και εγώ βλέπουμε ο ένας τον άλλον πιο συχνά απ' ό,τι βλέπουμε και τις γυναίκες μας, γιατί συνεχώς βρισκόμαστε σε διάφορες συναντήσεις που γίνονται για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα ένα πολύτιμο εταίρο και πιστεύουμε ότι μπορούμε μαζί να βοηθήσουμε στη δημιουργία αυτής της νέας Ευρώπης, της Ευρώπης των λαών. Θα ήθελα να πω μάλιστα, ότι αποδέχτηκε και ο κ.Ροκόφυλλος την πρόσκλησή μου και θα έρθει κάποιο Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω να έχω αυτή τη στενή προσωπική σχέση, η οποία όμως είναι και σχέση που υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο.

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Πράγματι η ζωή συνεχίζεται και μετά το Ελσίνκι και η συνεργασία μας μεγιστοποιείται, έτσι ώστε πράγματι να καταλήξουμε σε αυτό που είναι ο κοινός στόχος όλων μας, η Ευρώπη των λαών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση και για τους δυό σας, σε σχέση με τις συνομιλίες... αν μπορείτε να μας πείτε σε ποιά σημεία ταυτίζονται η Ελλάδα με την Βρετανία; Σε ποιά σημεία η διαπραγμάτευση ...... Ποιά είναι η θέση της Ελλάδος επί του θέματος και τί πρεσβεύει η Βρετανία και η Ελλάδα ....

Και μια παρατήρηση σε αυτά που είπε ο κ.Vaz, να πάμε σε μια Ευρώπη των λαών. Πιστεύετε πράγματι ότι η Ευρώπη των λαών θα διασφαλιστεί εάν αλλάξει το θέμα της ανακατανομής...

K.VAZ: Θα ήθελα να πω ότι πράγματι η συζήτηση η οποία έλαβε χώρα στο θέμα της Διακυβερνητικής, ήταν μια εξαιρετική συζήτηση και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή όταν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την Διακυβερνητική.

Βεβαίως αναφερθήκαμε στο θέμα των Επιτρόπων. Εμείς δεν θέλουμε μια μεγάλη, πολύ μεγάλη επιτροπή, γιατί αυτό θα δημιουργούσε κάποιες δυσχέρειες. Είπαμε επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει αναστάθμιση των ψήφων, αυτό είναι σίγουρο, είτε επειδή θα μπουν οι νέες χώρες, είτε επειδή κάποιες χώρες μπορεί να μην έχουν δύο επιτρόπους, αλλά ένα.

Είπαμε επίσης κάποια πράγματα για το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας, αλλά συμφωνήσαμε, ότι πρέπει αυτό να το εξετάσουμε κατά περίπτωση και βεβαίως θα ήθελα να πω, ότι συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για πάρα πολλά θέματα, μιλήσαμε για το θέμα της Διακυβερνητικής, είπαμε ότι πρέπει αυτή η διαδικασία της Διακυβερνητικής να είναι σύντομη. Θα θέλαμε να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Συμφωνήσαμε εν κατακλείδι, σε πάρα πολλά θέματα με την Ελλάδα, αλλά βεβαίως υπάρχουν και κάποια θέματα στα οποία δεν συμφωνούμε και αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της Διακυβερνητικής, γιατί διαφορετικά κάποιοι θα είχαμε χάσει τις δουλειές μας.

Επίσης στο άλλο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, θα ήθελα να πω κάποια πράγματα. Μίλησα για μια Ευρώπη των λαών, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει απαραίτητα να συνδέσουμε την Ευρώπη των λαών με το θέμα των ψήφων είτε στο Συμβούλιο, είτε στην Επιτροπή. Πιστεύω ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί η κυβέρνηση να αναφερεται στο λαό και να μιλάει συνέχεια για τις επιτυχίες οι οποίες σημειώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή η επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων και του λαού, είναι που έχει σημασία και πιστεύω ότι αυτό έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα από τη σημερινή κυβέρνηση και στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κυβέρνηση του κ.Μπλερ.

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Είμαι στην ευχάριστη θέση να μην προσθέσω τίποτε σε αυτά τα οποία είπε ο κ.Vaz, γιατί πράγματι απέδωσε σωστά όλα όσα -ή τουλάχιστον τα κυριότερα- διαμήφθησαν σήμερα στην κοινή μας σύσκεψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποδέχτηκε, συγκατένευσε αν θέλετε για να μη πω πήρε και την πρωτοβουλία για την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πράξαμε αυτό γιατί θέλαμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια νεός κακού παρελθόντος και να οδηγηθούμε σε ήρεμα νερά στις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δυο χώρες, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι οφέλιμο και για τους δυο λαούς, τον ελληνικό και τον τουρκικό και βεβαίως για την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής η οποία έχει υποφέρει από τις μέχρι τώρα αψιμαχίες και τα κονταροχτυπήματά μας.

Το κάναμε με την ελπίδα ότι μια δημοκρατική Τουρκία, μια Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μια Τουρκία ευρωπαϊκή με έναν λόγο, θα είναι καλύτερος γείτονας και πιο εποικοδομητικός συνομιλητής και για εμάς και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Και νομίζω ότι αυτή είναι και η λογική η οποία οδήγησε την Μ.Βρετανία στο να συμβάλλει αποφασιστικά στην λύση που τελικά δόθηκε και στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων που εμείς προβάλλαμε προκειμένου να στέρξουμε στην αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας.

κ.VAZ: Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο Ελσίνκι υπήρξε πάρα πολύ σημαντικός, πάρα πολύ βασικός. Σεβόμαστε βεβαίως και πράγματι έχουμε απέραντο θαυμασμό για την Ελλάδα και την στάση την καλή την οποίαν τήρησε στο Ελσίνκι.

Όπως γνωρίζουμε, ο κ.Παπανδρέου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναχώρησε για την Άγκυρα και πιστεύουμε πάρα πολύ στη σημασία που έχουν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Βεβαίως πρέπει να ξέρουμε ότι η Τουρκία έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει.

Μέχρις ότου ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταφέρει να καλύψει κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο. Αλλά βεβαίως και εμείς ως Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεργαστούμε μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους όπως επίσης και με την Ελλάδα, για να μπορέσει έτσι η Τουρκία να θέσει σωστά τις προτεραιότητες της και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, στο θέμα της ΟΝΕ, είχα το πρωί μια συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών. Εμείς πιστέυουμε ότι θα πρέπει το ΕΥΡΩ να αποτελέσει μια επιτυχία. Υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει κανείς να σεβαστεί. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σωστό, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και πράγματι ευχόμεθα κάθε επιτυχία στην Ελλάδα στην προσπάθειά της. Και εφόσον πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΟΝΕ είναι προς το συμφέρον της, εμείς θα την στηρίξουμε στην προσπάθειά της αυτή.

Τώρα όσον αφορά τη δική μου χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήθελα να πω ότι εμείς ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Θα πρέπει να εξετάσουμε καλά την βρετανική οικονομία και την παρούσα κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το θέμα βεβαίως θα το επανεξετάσουμε μετά τις εκλογές. Εύχομαι για άλλη μια φορά κάθε επιτυχία στην Ελλάδα. Εύχομαι να καταφέρει να καλύψει το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για μικρές διαφορές. Τι έχετε να μας πείτε για τα σημεία στα οποία είχατε κάποια διαφορά απόψεων; Και δεύτερον, ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι εχθές και προχθές είχαμε την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Αμυνας και σήμερα βρίσκεσθε εσείς εδώ; Μήπως αυτό έχει να κάνει με κάποια αγοραπωλησία; Και μήπως αυτό κ ατά κάποιο τρόπο συνδέεται και με την επίσκεψη του δικού μας Υπουργού Εξωτερικών του κ.Παπανδρέου στην Αγκυρα;

κ.VAZ: Δεν είναι σύμπτωση. Εχει περισσότερο να κάνει με τις πτήσεις και με το αν κανείς καταφέρει τελικά να κλείσει μια θέση στο αεροπλάνο, όπως επίσης και με την ατζέντα μας και το πόσο γεμάτη είναι. Και δεν είναι καμία συνωμοσία, σας διαβεβαιώ. Τις προάλλες ήταν στο Λονδίνο ο κ.Παπανδρέου, την Δευτέρα εγώ και ο Χρήστος θα βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες. Με προσκάλεσαν. Μπορούσα να έρθω τώρα, βρίσκομαι εδώ. Αυτά όσον αφορά το λπρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε.

Τώρα για τα σημεία τα οποία δεν συμφωνήσαμε. Είναι πολύ λίγα. Δηλαδή δεν θα μπορούσαν να καλύψουν ούτε μια σελίδα. Βεβαίως όταν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν και κάποιες διϊστάμενες απόψεις αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση εργασίας με τους Ελληνες και σε υπουργικό επίπεδο.

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Και άλλωστε ο διάλογος θα συνεχιστεί στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσω σε λίγο στον κ.Vaz και την αντιπροσωπεία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από αυτό περιμένουμε το κείμενο της συμφωνίας σας.

ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Αυτό θα το έχουμε το Δεκέμβρη, με το τέλος της Διακυκβερνητικής. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους μας κάνατε την χαρά να είσθε εδώ.