Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και στην εκπομπή "Γεγονότα του Σαββάτου" με τον Γιώργο Σταματόπουλο. 28.8.99.

Mήπως είναι υπερβολική αισιοδοξία ότι έχουμε φτάσει σε αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Υπάρχει μια βελτίωση του κλίματος, δεν υπάρχει αμφιβολία, σ' αυτό έχει συμβάλλει η προσπάθεια που έχει αναληφθεί στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών συνομιλιών οι οποίες εξελίχθηκαν στην πρώτη τους φάση καλά, πρόκειται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Υπάρχει κατά συνέπεια μια καλή διάθεση και καλή πίστη. Ελπίζουμε ότι το κλίμα αυτό θα έχει επίδραση και στα σοβαρά πολιτικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρομαι στο κυπριακό βεβαίως και στο Αιγαίο. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να υπογραμμίσω, και αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις με τον πρόσφατο σεισμό, ότι μεταξύ των δύο λαών υπάρχει κλίμα φιλίας, υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης, τα προβλήματα λοιπόν που έχουμε με την Τουρκία δεν είναι προβλήματα μεταφυσικά ή δογματικά, είναι προβλήματα συγκεκριμένα πολιτικά.

Επειδή είχαν τεθεί προαπαιτούμενα για την έναρξη διαλόγου και επειδή φαίνεται ότι ουσιαστικά μπαίνουμε σε έναν ιδιότυπο εφ' όλης της ύλης διάλογο, αυτό δεν είναι επικίνδυνο;

Όχι, εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Οι συνομιλίες, ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι συγκεκριμένος σε θέματα χαμηλής πολιτικής, "δευτερεύουσας" σημασίας. Σοβαρά θέματα είναι εν πάση περιπτώσει τα θέματα του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της οικονομίας κλπ, αλλά δεν είναι θέματα που αφορούν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι θέματα που πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες. Όσον αφορά τα άλλα θέματα, η θέση μας είναι ότι για μεν τα ζητήματα του Αιγαίου και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ισχύουν πάντοτε οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Όσον αφορά δε στο κυπριακό, υπάρχουν πάντοτε τα ψηφίσματα και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Και αναμένουμε ακριβώς, στους προσεχείς μήνες, την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί θετικά και η τουρκική πλευρά σ' αυτήν την πρόσκληση που θα απευθύνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις να προσέλθει σε έναν διάλογο για να δούμε πως θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Άρα μας λετε να κρατάμε μικρό καλάθι;

Όχι, Να είμαστε προσεκτικοί, ψύχραιμοι και μεθοδικοί στην προσπάθειά μας.

hrule.gif (2171 bytes)