Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" και στον Σπύρο ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ.

Σταθερές οι θέσεις μας στα ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Τουρκία για τις καταστροφές από τους σεισμούς και θα συνηγορήσει σε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αλλάζει όμως την πολιτική της σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλώνει στην "Η" ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Η Ελλάδα δεν αλλάζει την πολιτική της σχετικά με το βέτο, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εξηγεί ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά από συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει όρους και προϋποθέσεις που έχει αποφασίσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας που δεν σχετίζονται με τον σεισμό, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πρέπει να ισχύει για την Άγκυρα ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους, λέει κατηγορηματικά ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών. Τονίζει ότι η Ελλάδα φυσικά θα υποστηρίξει την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς την Τουρκία. Εκφράζει την ελπίδα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν, αφού, όπως έδειξε και η πρόσφατη τραγωδία, τους δύο λαούς δεν χωρίζουν δογματικές διαφορές. Για τον κ. Κρανιδιώτη το πρώτο πεδίο δοκιμασίας για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι ο αναμενόμενος νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο κ. Κρανιδιώτης δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν ανήκει πλέον στην περιφέρεια αλλά στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών, ακριβώς γι' αυτό όμως χρειάζεται δουλειά και αλλαγής νοοτροπίας για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων.

Η προεκλογική περίοδος που ξεκινά ή λόγοι ουσίας σας εμποδίζουν να αποφασίσετε την άρση του βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας;

Υπάρχουν διάφορα κεφάλαια σχέσεων με την Τουρκία. Ο σεισμός βεβαίως είναι το επίκαιρο ζήτημα. Σε αυτό το επίπεδο εμείς σπεύσαμε να βοηθήσουμε την Τουρκία, να ανταποκριθούμε στο ανθρωπιστικό επίπεδο, κάτι που βρίσκεται μέσα στις ηθικές μας αξίες και διότι η χώρα μας βασίζει την εξωτερική της πολιτική σε αρχές. Όπως βοηθήσαμε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπως ανταποκριθήκαμε στο πρόβλημα των προσφύγων του Κοσόβου, έτσι κι εδώ κρίναμε ότι η τραγωδία του τουρκικού λαού επιβάλλει τη συνδρομή μας. Εμείς δεν έχουμε δογματικές διαφορές με τον τουρκικό λαό.

Οι διαφορές μας είναι πολιτικές και στηρίζονται στα προβλήματα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν αυτά τα επιλύσουμε, δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία. Με τη στάση μας στην περίπτωση του σεισμού δείξαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε την Τουρκία ως τον προαιώνιο εχθρό του ελληνισμού.

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο η αλληλεγγύη υπάρχει, θα συνδράμουμε για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Η βοήθεια και η αλληλεγγύη όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τα υφιστάμενα προβλήματα.

Η θέση μας στα ελληνοτουρκικά παραμένει ίδια. Τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το δε Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Υπάρχει το επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων στο οποίο έχουμε διάφορα ζητήματα. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση της Τουρκίας. Το παγωμένο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο 375 εκατ. ΕCU, συνυπολογίζοντας και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία μπλοκάραμε μετά τα Ίμια. Ακριβώς μετά η Κομισιόν ετοίμασε έναν Κανονισμό χρηματοδότησης ύψους 135 εκατ. ECU, ο οποίος εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία, και ένα δεύτερο ύψους 15 εκατ. ECU που απαιτεί ομοφωνία. Αυτά τα τρία χρηματοδοτικά όργανα αφορούν την ευρωπαϊκή στρατηγική της Τουρκίας και την Τελωνειακή Ένωση. Εδώ η θέση μας είναι ίδια. Δεν πρόκειται ν' αλλάξουμε τη βάση των Κανονισμών, οι οποίοι σχετίζονται με όρους και προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ίδια η Ε.Ε.

Θα μπορούσε, όμως, να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ορισμένα κονδύλια από τους Κανονισμούς αυτούς να διατεθούν για τους σεισμούς, οπότε θα προσαρμόζαμε αναλόγως τη θέση μας. Για το πρόβλημα που προέκυψε από την καταστροφή πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση βοήθεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η πρόταση της κυβέρνησης η οποία γνωστοποιήθηκε στους εταίρους. Ένα άλλο ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε αυτό το θέμα επίσης οι θέσεις μας παραμένουν ίδιες, είναι δεδομένες και συνδέονται με όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η Ε.Ε.

Είναι αναγκαίο η Τουρκία να ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό πρόβλημα, εκτός φυσικά από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό. Θα πρέπει να ισχύσουν για την Τουρκία ό,τι ισχύει και για τις άλλες χώρες.

Θα αντιμετωπίσουμε όμως πιέσεις και γι' αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες….

Δεν έχουμε αντίρρηση να αναβαθμιστούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. όμως πρέπει να ισχύει για την Τουρκία ό,τι ισχύει και για τις άλλες χώρες. Κάποιοι επιθυμούν να μην ισχύουν για την Τουρκία τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου. Όλοι έχουν υποχρεώσεις, το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία.

Υπήρξε όμως μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν τα διλήμματα;

Υπήρξε έντονος προβληματισμός και έγιναν συσκέψεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών. Αυτά που σας είπα είναι η κατάληξη των συσκέψεων. Ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Κοινωνία, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Ο διάλογος επίσης τα θέματα χαμηλής πολιτικής έως αυτήν την ώρα πήγε ομαλά. Θα δούμε πως θα προχωρήσει και η β΄ φάση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν επιρροή, επίδραση στα μεγάλα προβλήματα.

Το πρώτο πεδίο δοκιμασίας είναι η εκκολαπτόμενη πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Αναμένεται να σταλεί η Πρόσκληση του ΓΓ΄ του ΟΗΕ για την επανάληψη του διαλόγου. Η κατάσταση είναι δύσκολη εξαιτίας των απαράδεκτων όρων που θέτει η Άγκυρα και που είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, η συνομοσπονδία και το πάγωμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτοί οι όροι πρέπει να εγκαταλειφθούν από την πλευρά της Άγκυρας. Άλλωστε κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν τους δέχεται.

Θα ασκηθεί όμως κάποια πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει η στάση της;

Το ελπίζω. Ελπίζω ότι και η επίσκεψη Κλίντον στην περιοχή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις επόμενες μέρες θα έχω πολλές επαφές με Ευρωπαίους συναδέλφους με τους οποίους θα συζητήσω και το Κυπριακό. Εμείς δεν επιθυμούμε απλώς να προσέλθει η Τουρκία στον διάλογο αλλά και να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την ουσία του θέματος.

Μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, βλέπετε κάποιες αλλαγές στην βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης;

Έτσι κι αλλιώς έχουν οξυνθεί τα προβλήματα μετά το Κόσοβο. Η Ελλάδα έχει καταβάλει και θα καταβάλει προσπάθειες για την άμβλυνση των αντιθέσεων, για την επίλυση των προβλημάτων.

Οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες είναι άριστες. Και το ταξίδι στην Αλβανία αναβάθμισε περαιτέρω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ενώ ομαλές είναι και οι σχέσεις με τα Σκόπια. Υπάρχει ένα θέμα με την πραγματοποίηση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, επειδή οι Αλβανοί δεν θέλουν την παρουσία στων Γιουγκοσλάβων. Είμαστε σε συνεννόηση με τους γείτονες για το πρόβλημα, ειδικά μάλιστα με την Τουρκία. Όμως δεν εξαρτάται από εμάς, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με τους Ρουμάνους που είναι οι διοργανωτές. Το σημαντικό όμως είναι ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Τις επόμενες μέρες έρχεται ο συντονιστής της Ε.Ε. κ. Χόμπαχ ο οποίος θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, την έδρα του Οργανισμού.

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει δραστηριότητες του Συμφώνου Σταθερότητας, αν και ακόμα πρέπει να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Έχω προχωρήσει σε συνεννόηση με όλους τους επικεφαλής των ελληνικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου και θα δώσουν όλοι τη μάχη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Πρόσφατα ήσασταν στο Ισραήλ. Υπάρχει κάποια πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών; Αποφασίσαμε να συγκροτηθεί μία μικρή επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα, οικονομικά και πολιτικά. Θα αρχίσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο. Υπάρχει έδαφος και ενδιαφέρον και από τις δύο χώρες. Επέδωσα πρόσκληση του κ. Σημίτη στον νέο πρωθυπουργό κ. Μπάρακ να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ μετά από πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λέβι. Στις αρχές Σεπτεμβρίου φιλοξενούμε στην Ελλάδα μια νέα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην οποία θα πάρουν μέρος προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές.

Αρχίζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Που νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή έως τις εκλογές;

Στα θέματα της καθημερινής ζωής, στην ποιότητα ζωής. Υπάρχει σημαντικό έργο στα θέματα της εγκληματικότητας, της ασφάλειας. Το θέμα είναι στις δημόσιες υπηρεσίες, που πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον πολίτη, όχι για να τον ταλαιπωρούν. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει αναπτυχθεί.

Στη δεκαετία του '70 και του '80 υπήρχαν θεμελιώδη ζητήματα, ζητήματα δημοκρατίας.

Έχουμε προχωρήσει και όπως οι άλλοι ανεπτυγμένοι λαοί αντιμετωπίζουμε προβλήματα ποιότητας ζωής, περιβάλλοντος, κυκλοφοριακό.

Το έργο είναι δύσκολο, χρειάζεται πολλή δουλειά και αλλαγή νοοτροπίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, έχει κοινά προβλήματα με τους λαούς της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στον κόσμο, αν υπολογίσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα και δεν υπολογίζουμε την παραοικονομία. Ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα και όχι στην περιφέρεια.

hrule.gif (2171 bytes)