Επίσκεψη εργασίας κ. Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στο Ισραήλ

Επαφές με κ.κ. Νταβίντ Λέβι και Χαϊμ Ραμόν

 

Ανταπόκριση του απεσταλμένου του ΑΠΕ Ανδρέα Μακρίδη

Δυνατότητες κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ανίχνευσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, κατά τις επαφές που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Νταβίντ Λέβι και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χαΐμ Παμόν - στην πρώτη επίσκεψη ΄Ελληνα αξιωματούχου μετά το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, υπό τον κ. Μπάρακ.

Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Κρανιδιώτης διέκρινε ένα “σαφώς αναβαθμισμένο” πνεύμα συνεεργασίας από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κρανιδιώτης πρότεινε τη σύσταση μικτής επιτροπής από τις δύο κυβερνήσεις, η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες εμπορικής συνεργασίας και δημιουργίας κοινοπραξιών για οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ πρότεινε και στενότερη συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο. Επίσης, ο κ. Κρανιδιώτης εξασφάλισε την παρουσία των συνομιλητών του στον ισραηλινοπαλαιστινιακό “Διάλογο των Αθηνών” που θα λάβει χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση για την επίσκεψη στην Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας κ.κ. Βάϊσμαν και Μπάρακ.

Εξ άλλου, κοινή υπήρξε η παραδοχή ότι υφίστανται δυνατότητες αναθέρμανσης και εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας - στο πλαίσιο, άλλωστε, αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, στα μέσα Αυγούστου στην Αθήνα, καθώς και εκείνη του υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας, ΄Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Ισραήλ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν ότι η συνεργασία του Ισραήλ με την Τουρκία στον στρατιωτικό τομέα δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Ο κ. Κρανιδιώτης, στις επαφές του, τόνισε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα δε καθώς κατι τέτοιο συνεπάγεται την αποκλιμάκωση της έντασης, υποβαθμίζοντας και τη σημασία της δημιουργίας συμμαχικών στρατιωτικών “αξόνων και αντιαξόνων” στην περιοχή, την οποία η Ελλάδα απεύχεται. Στο ίδιο δε πλαίσιο ενέταξε ο κ. Κρανιδιώτης και την επίλυση του Κυπριακού, σχολιάζοντας ότι “μια ενωμένη Κύπρος αποτελεί έναν παράγοντα ειρήνης, ενώ μία Κύπρος διαιρεμένη θα αποτελεί μιαν πηγή ανωμαλίας με απρόβλεπετες συνέπειες”. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, η ισραηλινή πλευρά επιδεικνύει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Κύπρο, τόσο στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, όσο και εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Τέλος, οι κ.κ. Ραμόν και Λέβι ενημέρωσαν τον κ. Κρανιδιώτη για την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 

hrule.gif (2171 bytes)