ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης
Αθήνα, 2/9/1999

Συνέντευξη Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ.Γιάννου Κρανιδιώτη

ΘΕΜΑ: "4η Συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πλαίσιο του "Διαλόγου Αθηνών για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στη Μέση Ανατολή".

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε όλοι ότι σήμερα αρχίζει η 4η συνάντηση "Διαλόγου Αθηνών" όπως το λέμε, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο "Διάλογος Αθηνών" ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, σε μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όταν όλα είχαν βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο και ο διάλογος για την ειρηνευτική διαδικασία είχε σταματήσει.

Η Ελλάδα είχε πάρει τότε την πρωτοβουλία να διερευνήσει τις δυνατότητες επαφών σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα άλλο κανάλι, αυτό των συναντήσεων μεταξύ προσωπικοτήτων και από τις δύο πλευρές, με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα, ένα κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να είχε και την επίδρασή του στην ουσία των διαπραγματεύσεων, στον πολιτικό διάλογο.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε κάποια εποχή πράγματι, ενώ υπήρχε πλήρης απογοήτευση για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο "Διάλογος Αθηνών" ήταν το μόνο κανάλι επικοινωνίας το οποίο υπήρχε μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και έτσι συντηρήθηκε, διατηρήθηκε μία μικρή φλόγα σ' αυτή την προσπάθεια της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία με τις ευρύτερες βεβαίως πολιτικές εξελίξεις που είχαμε τους τελευταίους μήνες και πιο συγκεκριμένα με την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ, αναβίωσε τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία.

Παρά τις επιμέρους δυσκολίες που παρατηρούνται αυτές τις μέρες, πιστεύω ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει. Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές και είμαι πολύ πιο αισιόδοξος αυτή τη στιγμή απ' ότι ήμουν όταν συζητούσαμε εδώ την 3η συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε και πάλι εδώ στην Ελλάδα αυτή την συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Ελλάδα παίζει τον ρόλο του συντονιστή αυτής της προσπάθειας. Θεσμικά η προσπάθεια αυτή εντάσσεται μέσα στο κεφάλαιο της συμφωνίας "White-River" για συναντήσεις people to people, άνθρωποι με ανθρώπους.

Είναι ένα μέτρο θα το περιέγραφα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών και πιστεύω ότι ο ρόλος της Ελλάδας σ' αυτό τον τομέα είναι σημαντικός, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.

Είχα πάει τελευταία στο Ισραήλ, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και εκείνο το οποίο διαπίστωσα είναι την κοινή βούληση να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Βλέπουν και οι δύο πλευρές τα μεγάλα ωφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συνεργασία αυτή, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά ευρύτερα για την περιοχή.

Και με την έννοια αυτή όπως αντιλαμβάνεστε μας ενδιαφέρει και εμάς, διότι το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά άμεσα τον ελληνικό χώρο, ξεκινώντας από το πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο έχει επηρεαστεί δεκαετίες από την κρίση στην Μέση Ανατολή, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο και την σημασία που έχουν διάφορες στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή.

Εμείς έχουμε την άποψη, η Ελλάδα δηλαδή, ότι η ειρηνευτική διαδικασία, η αποκλιμάκωση της έντασης, βοηθάει και τον ρόλο της Ελλάδας σαν παράγοντα σταθερότητας για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας, ενώ η αντιπαράθεση, η σύγκρουση, δημιουργεί την λογική των αξόνων και των αντιαξόνων, κάτι το οποίο εμείς δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε σ' αυτή την νέα φάση που έχουν μπει οι διεθνείς σχέσεις.

Είναι η μικρή μας συμβολή εις την προσπάθεια ειρήνης εις την Μέση Ανατολή. Η 4η Συνάντηση θα συζητήσει την πολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Ήδη υπάρχει μία προετοιμασία από την μόνιμη Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί από την προηγούμενη συνάντηση Αθηνών και η οποία είναι μόνιμη και η οποία συναντιέται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τον συντονισμό έχει η ελληνική πλευρά.

Η Συντονιστική αυτή Επιτροπή όπως είπα αποτελείται από 5 Ισραηλινούς και 5 Παλαιστινίους και συμμετέχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Αναμένεται ότι σ' αυτή την 4η Συνάντηση θα ληφθεί απόφαση για την δημιουργία τριών επιτροπών.

Πρώτα απ' όλα μιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής. Δεύτερο, μιας Επιτροπής Επίλυσης Προβλημάτων που ανακύπτουν από την καθημερινή ζωή και μία Οικονομική Επιτροπή. Η ελληνική πλευρά -και αυτό πρόκειται να προτείνω εγώ στην εναρκτήριο ομιλία μου σήμερα το απόγευμα, νωρίς μάλλον το απόγευμα, αργά το μεσημέρι για να είμαι πιο στο κλίμα το ελληνικό.

Η ελληνική πλευρά θα προτείνει την σύσταση δύο πρόσθετων επιτροπών. Μια επιτροπή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μια για την προστασία φυσικών πόρων και την διατήρηση του περιβάλλοντος. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει και ένα κοινό νακοινωθέν, κάτι το οποίο είχαμε πετύχει στην δεύτερη και στην τρίτη συνάντηση Αθηνών. Θυμάστε ότι στην πρώτη συνάντηση Αθηνών που ήταν και η πιο δύσκολη, που ξεκινούσε τότε το εγχείρημα, είχαμε δυσκολίες να το πετύχουμε.

Έχει ενδιαφέρον, διότι ήταν το πρώτο κοινό κείμενο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αυτό που υιοθετήθηκε στην τρίτη συνάντηση Αθηνών, που αναφέρει την ανάγκη ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Και είναι μια ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδα και τελευταία μια πρόοδο σ' αυτό τον τομέα, παρά τις όποιες δυσκολίες και όρους που τίθενται από τη μία και από την άλλη πλευρά, ότι το θέμα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους συζητείται πλέον σοβαρά και από τον Πρωθυπουργό και Μπάρακ.

Θα σας μοιράσουμε το πρόγραμμα, μαζί με τους συμμετέχοντες. Είναι βεβαίως σημαντικές προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές. Θα είναι ο Σιμόν Πέρες ο οποίος θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρέμβασή του. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα, όχι μόνο του Ισραήλ αλλά διεθνώς, και ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ειρήνης.

Είναι ο Ραμόν, ο οποίος είναι παλιός φίλος και γνώριμος εδώ του διαλόγου των Αθηνών και ο οποίος είναι ο πουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημαντικότατη θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι πολιτικοί, προσωπικότητες. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Θρησκευμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου και από την παλαιστινιακή πλευρά ο Χουσεϊνί ο οποίος είναι γνωστός από τα Ιεροσόλυμα, ο Αλ Κακ ο οποίος είναι ο Υπουργός Σχεδιασμού και Συντονισμού και πολλοί άλλοι από το χώρο του πολιτικού κόσμου και κυρίως κοινοβουλευτικοί.

Η έναρξη των εργασιών θα ξεκινήσει η ώρα 2.30 στο ξενοδοχείο "ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΛΛΑΣ" στο Καβούρι. Θα ανοίξω εγώ τις εργασίες. Συντονιστής της προσπάθειας από ελληνικής πλευράς είναι ο Καθηγητής κ.Ρούκουνας, και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τον ευχαριστήσω θερμά που αποδέχτηκε την πρόσκληση να συντονίσει, και για όλη βεβαίως την εργασία την οποίαν έκανε προετοιμάζοντας αυτή την συνάντηση, όπως θέλω να ευχαριστήσω και όλους αυτούς οι οποίοι έχουν συμβάλει στην προετοιμασία αυτής της σημαντικής συνάντησης.

Την Κυριακή θα τελειώσουν οι εργασίες και η ώρα 1.00 περίπου θα υπάρξει μια κοινή συνέντευξη τύπου από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, θα ακολουθήσει γεύμα στο οποίο είσθε όλοι προσκεκλημένοι. Όσοι αγαπητοί δημοσιογράφοι και συνάδελφοι παρευρεθούν, θα είναι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το γεύμα. Αυτά είχα να σας πω γι' αυτή τη συνάντηση του διαλόγου των Αθηνών. Νομίζω να σταματήσω εδώ και να απαντήσω σε ερωτήσεις που έχετε γι' αυτό το θέμα ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα νομίζετε ότι ανήκει στην επικαιρότητα και στο οποίο μπορώ να απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητηθεί καθόλου σε αυτές τις δυο ημέρες το θέμα των πολιτικών κρατούμενων πουι πρέπει να ελευθερωθούν κατά την παλαιστινιακή άποψη;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι επειδή το θέμα των κρατουμένων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή, όπως και το θέμα του τελικού καθεστώτος ασφαλώς θα είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν. Και πρέπει να συζητηθούν, για να ακούσουμε ακριβώς διάφορες απόψεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι περιθώρια σύγκλισης υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω δει το πρόγραμμα αλλά αναρωτιέμαι αν θα συζητηθεί το μεγάλο θέμα του εποικισμού.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ολα αυτά είναι τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό. Ασφαλώς θα είναι μέσα στα ζητήματα της συζήτησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις τρεις προηγούμενες...

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ήταν βασικό θέμα. Σημειώστε ότι εδώ δεν θα λύσουμε το μεσανατολικό. Θέλω να διευκρινήσω, ότι αυτό το εγχείρημα δεν αποσκοπεί στο να λύσει το Μεσανατολικό, δεν είναι εδώ που θα λυθεί το Μεσανατολικό. Αυτό το εγχείρημα προσπαθεί να βοηθήσει ένα κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ προσωπικοτήτων, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση παίζουν ρόλο στις πολιτικές διεργασίες της χώρας τους, να ωριμάσει η σκέψη γύρω από διάφορα ζητήματα, ώστε στο επίπεδο που γίνεται πραγματικά ο πολιτικός διάλογος να μπορέσουν να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και ρυθμίσεις.

Εμείς ως Ελλάδα έχουμε αναλάβει και το έχω πει και στο τελευταίο ταξίδι που είχα κάνει στο Ισραήλ, ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να θέσω το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και θα εκθέσω τις εμπειρίες και τις απόψεις μου από το πράσφατο ταξίδι μου. Και βεβαίως θα συνοψίσω τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης Αθηνών, ώστε να ενημερωθούν και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, να περάσω αν έχετε την καλοσύνη σε κάποιο άλλο θέμα το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Μήπως να τελειώσουμε ότι έχει να κάνει με τη συνάντηση Αθηνών πρώτα και μετά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει παρατηρητής;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ναι, θα είναι εδώ ο κ.Μορατίνος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αναφέρεται μέσα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οχι, δεν το είδα. Γι' αυτό ρώτησα.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν αναφέρεται; Έχουν βάλει μόνον τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.

Θα σας πω τώρα ποιοί άλλοι θα είναι απ' ότι θυμάμαι κι εγώ. Θα είναι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου ο κ.Μορατίνος. Θα είναι από την Αμερική, έρχεται ειδική αντιπροσωπεία με βουλευτές και άλλους παράγοντες του STATE DEPARTEMENT, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για πρώτη φορά γίνεται.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι η πρώτη φορά που έρχονται Αμερικανοί. Και βεβαίως θα παρακολουθήσουν Πρέσβεις, έχουν προσκληθεί οι Πρέσβεις όλων των Ευρωπαϊκών χωρών και των Αραβικών χωρών. Έχει συγκεντρώσει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον αυτή η συνάντηση περισσότερο από τις προηγούμενες φορές. Αυτό το θεωρώ και λογικό, εφ' όσον κάτι συνεχίζει, σημαίνει ότι έχει πετύχει και κάτι προσφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτές οι Επιτροπές είναι διμερείς, έτσι;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Διμερείς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν είναι πολυμερείς, εκτός από την Επιτροπή αν θέλετε αυτή την Επιτροπή τη Συντονιστική στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σήμερα φτάνει στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών η κα Ολμπράιτ, που σημαίνει ότι τελικά οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά και οι αποφάσεις φαίνονται να λαμβάνονται στο χώρο της σύγκρουσης.

Ποιά είναι η ουσιαστική σημασία αν θέλετε ή ουσιαστική συμβολή στην ουσιαστική κατάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας αυτής της συνάντησης;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Νομίζω, αυτό προσπάθησα να αναπτύξω τόση ώρα, ότι πηγαίνοντας πίσω στο παρελθόν όταν τα πάντα είχαν σταματήσει, ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αυτός ο διάλογος Αθηνών. Αυτό ήδη είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

Το δεύτερο είναι, ότι εμείς δεν επιχειρούμε να επιλύσουμε αυτή τη στιγμή το Μεσανατολικό. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία και στην καλλιέργεια ενός κλίματος. Είναι θεσμοθετημένη αυτή η διαδικασία από τη "White-River", από τις συμφωνίες αυτές σε ένα κεφάλαιο που λέει, συναντήσεις μεταξύ ατόμων, μεταξύ προσωπικοτήτων. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, είπατε προηγουμένως να προσεχθεί η λογική των περιφερειακών αξόνων. Εάν θα συζητηθεί αυτό το θέμα αυτές τις μέρες θα ήθελα να ρωτήσω και τι ... τίθεται ως προς τις ελληνικές επιφυλάξεις και ανησυχίες κατά το ταξίδι σας στο Ισραήλ.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι θέμα που θα το συζητήσουν μεταξύ τους οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί, εγώ εξέφρασα την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς είμαστε εναντίον της δημιουργίας αξόνων και αντιαξόνων.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ακόμη θα έλεγα και δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων ανταλλαγών μεταξύ Ισραηλινών και των χωρών της περιοχής. Νομίζω ότι θα ήταν μία θαυμάσια ιδέα.

Και από εκεί και πέρα θα μπορούσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει αυτή την προοπτική, διότι πιστεύω, ότι οι λαοί έχουν πολύ περισσότερα να ωφεληθούν από τη συνεργασία μεταξύ τους, παρά με την αντιπαράθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Ισραήλ τι σας είπαν σχετικά με αυτές τις συνεργασίες;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Στο Ισραήλ όταν συζητήσαμε για τη συνεργασία που έχουν με την Τουρκία π.χ. με διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι μία στρατιωτική αμυντική συνεργασία η οποία στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε και εν πάση περιπτώσει σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα του βέτο κ.υπουργέ, όσον αφορά την Τουρκία. Απ' ότι φαίνεται από δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει από Έλληνες παράγοντες, βασικά από σας, ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να απελευθερωθούν κάποια κονδύλια, να δώσουμε κάποια βοήθεια στην Τουρκία.

Θα ήθελα να ρωτήσω τι προσδοκά η Ελλάδα απ' αυτή την κίνηση, τι προσδοκά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι προσδοκά από την Τουρκία φυσικά; Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια συμπληρωματική. Το ένα είναι αν θα είναι ένας καινούργιος χρηματοδοτικός κανονισμός, αν αυτή η πρόταση που θα γίνει θα λάβει αυτή τη μορφή; Και το άλλο είναι μία διευκρίνιση γι' .........

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση για το βέτο είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό το οποίο έχει δηλώσει η Ελλάδα είναι, ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στο να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το σεισμό.

Συζήτησα με ομολόγους μου, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες ημέρες το πώς θα γίνει αυτό. Εκεί που έχουμε καταλήξει είναι στο εξής: πρόκειται να διατεθούν κάποια χρήματα μέσω του προγράμματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία ύψους κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Πρόκειται επίσης να διατεθούν κάποια χρήματα του ιδίου ύψους περίπου από το πρόγραμμα "ΜΕΝΤΑ". Και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν κάποια δάνεια, κάποιες δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα στοχεύσουν στο να εξυπηρετήσουν προγράμματα που συνδέονται με το σεισμό.

Και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι δύο κανονισμοί που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γνωμοδότηση αυτή τη στιγμή. Ο ένας κανονισμός περνάει ούτως ή άλλως με ειδική πλειοψηφία. Και ένας άλλος κανονισμός που χρειάζεται ομοφωνία 15 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Εάν αυτοί οι κανονισμοί αποφασιστεί να αφορούν ζημιές τις οποίες έχει υποστεί η Τουρκία από το σεισμό, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν μέσα στο συνολικό πακέτο για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με αφορμή τους σεισμούς.

Αλλος κανονισμός, άλλο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Ο παλαιός κανονισμός των 375 εκατομμυρίων δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, διότι αυτός έχει αντικατασταθεί από τους άλλους δύο που σας είπα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ο ένας για 135 εκατομμύρια euro και ο άλλος για 15. Ενα πακέτο, δηλαδή, 150 εκατομμυρίων euro.

Αρα, καταλήγω, δεν υπάρχει θέμα άρσης του βέτο, υπάρχει μία συζήτηση για ένα συνολικό πακέτο το οποίο θα απαρτίζεται από διάφορες δράσεις, το οποίο θα πάει στην Τουρκία σε σχέση με τους σεισμούς για να αντιμετωπίσει ζητήματα, προβλήματα, καταστροφές που έχουν προκύψει από τους σεισμούς.

Αυτά είναι προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα προσεχή συμβούλια υπουργών, αρχίζοντας απ' αυτό το Σαββατοκύριακο, το άτυπο Συμβούλιο και στη συνέχεια στο τακτικό, στο κανονικό Συμβούλιο Υπουργών στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η εικόνα και γι' αυτό ξεκίνησα την εισήγησή μου λέγοντας, ότι η συζήτηση που γίνεται για άρση του βέτο, είναι άνευ αντικειμένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε συγκεκριμένα ότι εάν αυτά τα χρήματα διατεθούν...

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Για ποιά χρήματα μιλάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα 135.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Για τα 135 τα οποία περνούν με ειδική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι εάν πρόκειται να διατεθούν για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων, εάν αφεθεί ανοιχτό τι θα γίνει; Θα υπάρξει άλλο βέτο δηλαδή εδώ;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα βέτο εδώ, γιατί ο κανονισμός περνάει με ειδική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα 15 τότε που υπάρχει δυνατότητα;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Για τα 15 νομίζω ότι θα προβλεφθεί, απ' ό,τι έχω αντιληφθεί, να πάνε για τους σεισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Πρώτα πιστεύω ότι ως Ευρωπαϊκή Ενωση επιτελούμε ένα ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε στον ανθρωπιστικό τομέα μια χώρα και ένα λαό ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Από εκεί και πέρα, ο σεισμός απέδειξε ότι υπάρχει μια δυναμική, υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε, διότι σε τελευταία ανάλυση, τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία δεν είναι προβλήματα μεταφυσικά, ή προβλήματα δογματικά, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα.

Τα πολιτικά αυτά ζητήματα θέλουμε να τα δούμε να επιλύονται στη βάση των διεθνών αρχών δικαίου και στη βάση αυτών που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες. Εάν και εφόσον τα λύσουμε πιστεύω ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι, η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να ζήσουν σε ένα πνεύμα συνεργασίας πάρα πολύ καλό.

Να πω κάτι ακόμη για την Θεσσαλονίκη. Είναι και η Εκθεση της Θεσσαλονίκης αύριο. Είχαμε μια καλή εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, όπου τελικά στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρασε η τροπολογία για να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα του νέου αυτού Οργανισμού.

Εχει σημασία αυτό, όχι διότι εάν ψήφιζε αντίθετα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα άλλαζε η έδρα, διότι η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, αλλά διότι αντιλαμβάνεστε την πολιτική σημασία να έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της Θεσσαλονίκης.

Και θέλω εδώ να χαιρετίσω την προσπάθεια όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή, προσπάθεια την οποία κατέβαλαν έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη πράγματι να είναι πλέον μία καθολικά αποδεκτή πόλη για την έδρα αυτού του Οργανισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας προσκαλώ βεβαίως να έρθετε στον Απόλλωνα κατά την διάρκεια της συζήτησης, όπου θα υπάρχει και η ενδιαφέρουσα ομιλία του κ.Πέρες και στο τέλος που θα έχουμε τα συμπεράσματα.

hrule.gif (2171 bytes)