ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Αβντέγιεφ, με τον οποίο μας συνδέει πολύχρονη φιλία και συνεργασία.

 

Με την ευκαιρία της συνάντησής μας εδώ στην Αθήνα, επιβεβαιώσαμε την στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, μια συνεργασία η οποία δοκιμάστηκε σε πολλά πεδία και αποδείχθηκε θετική, προσοδοφόρα και με προοπτική. Οι δύο χώρες έχουν κοινότητα συμφερόντων και στόχων, και γι' αυτό οι σχέσεις μας είναι σε πολύ υψηλό και άριστο επίπεδο.

 

Συζητήσαμε όπως ήταν φυσικό, τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Κοσσυφοπέδιο. Έχουμε κοινές εκτιμήσεις για την κρίση και το πρόβλημα. Ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον.

 

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προωθηθεί η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την αποστρατιωτικοποίηση, αφοπλισμό του U.C.K., την διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων, την προστασία των πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να μην έχουμε νέο φαινόμενο μετανάστευσης και προσφυγοποίησης ανάμεσα στον πληθυσμό των Σέρβων.

 

Θα πρέπει να διατηρηθεί το απαραβίαστο των συνόρων και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Και στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να αναζητηθεί η πολιτική λύση της ευρείας αυτονομίας που επιδιώκουμε να δώσουμε στην περιοχή. Γι' αυτό και συμφωνήσαμε ότι πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πολιτικό καθεστώς το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

 

Έχει μεγάλη σημασία πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. Και συμφωνήσαμε ότι μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα υπάρξει συνεργασία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Σε πολλούς τομείς μπορεί να υπάρξει τέτοια συνεργασία, όπως είναι ο ενεργειακός τομέας, ο τομέας των υποδομών, των επικοινωνιών.

 

Και με την ευκαιρία ακριβώς, υπογραμμίσαμε και τη σημασία που έχει μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη του έργου και προβλέπεται ότι τέλος Ιουλίου θα συγκληθεί μια σύσκεψη στη Μόσχα, για να προωθηθεί το θέμα.

 

Επίσης, έχουμε συμφωνήσει ότι στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας μας θα έχουμε συναντήσεις εκτός από τα θέματα της ανασυγκρότησης της περιοχής, συνεργασία σε ζητήματα περιφερειακών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο χώρες, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ζητήματα που έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο και την συνεργασία σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

 

Εμείς, πάντοτε πιστεύαμε ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτική ισορροπία στα Βαλκάνια. Δεν μπορούσε να μείνει έξω από την προσπάθεια ειρήνευσης της περιοχής και θέλω εδώ δημόσια να επαινέσω για μια ακόμη φορά το ρόλο τον οποίο έχει διαδραματίσει η Ρωσία στην προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών και του πολέμου, ρόλο τον οποίον έχουν όλοι αναγνωρίσει. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντικός και ο ρόλος της στις μελλοντικές εξελίξεις.

 

Συζητήσαμε εκτός από το θέμα της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, διμερή ζητήματα και το κυπριακό. Για το κυπριακό, είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες της ελληνικής Κυβέρνησης για την σταθερή υποστήριξη που έχει επιδείξει η Ρωσία στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για την πρωτοβουλία που έχει πάρει στα πλαίσια της Ομάδας των 8.

 

Γνωρίζετε ότι πέρασαν πριν από δύο ημέρες, δυο σημαντικά ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, ψηφίσματα τα οποία ανανεώνουν από τη μια πλευρά τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και από την άλλη δίνουν μια συνέχεια στην πρωτοβουλία της Ομάδας των 8, για τη σύγκληση συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, για την επίλυση του προβλήματος με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές δικαίου. Ο ρόλος της Ρωσίας στην προσπάθεια αυτή, ήταν σημαντικός και σε όλη αυτή την διάρκεια προετοιμασίας αυτών των εξελίξεων είχαμε στενή συνεργασία.

 

Προσβλέπουμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ελπίζω ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της διεθνούς κοινότητας για να επαναλάβει τον διάλογο στην Κύπρο. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

 

Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς δυστυχώς, υπήρξαν αρνητικές. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, ώστε να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν για την Τουρκία από την διεθνή πραγματικότητα, από την διεθνή νομιμότητα και από τον διεθνή οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

 

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε, σε άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θέλω και πάλι να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό κ. Αβντέγιεφ στην Ελλάδα και να ευχαριστήσω για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που είχαμε μέχρι στιγμής.

 

A.ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ: Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τόσο τον κύριο Υπουργό Εξωτερικών όσο και τον κ. Κρανιδιώτη για την φιλοξενία που μας επέδειξαν και για την υποδοχή που μας επεφύλαξαν κατά την επίσκεψή μας εδώ στην Ελλάδα, τόσο σε εμένα, όσο και στον συνεργάτη μου τον πρέσβη, τον κ. Μαγιόφσκι.

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κοινή διαπίστωση αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ότι η ελληνική γραμμή, η ασκούμενη εκ μέρους της Ελλάδος πολιτική, είναι μία πολιτική ενίσχυσης της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή όχι μόνο των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα.

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι διαπιστώσαμε μία σημαντικότατη εγγύτητα θέσεων επί όλων των ζητημάτων κλειδιών που αφορούν την πολιτική στην περιοχή. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και εμπράκτου διασφαλίσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γιουγκοσλαβίας.

 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι μερικές χώρες προσπαθούν να υποβαθμίσουν σήμερα την έννοια της εδαφικής ακεραιότητας και επιδιώκουν τρόπον τινά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την αποσκίρτηση του Κοσόβου, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση αποδομητικών διεργασιών.

 

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία ικανοποίηση για την τήρηση της συμφωνίας που προβλέπεται και από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αφοπλισμό του UCK. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις ποικίλες απόπειρες υποκατάστασης της έννοιας και της αναγκαιότητας που αφοπλισμού με την ελαστική έννοια της αποστρατικοποιήσεως.

 

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν διάφορες διαδικασίες νέας μορφής εθνοκάθαρσης οι οποίες συνδέονται με μία νέα σερβοφοβία και μάλιστα αυτό γίνεται με διάφορα προκαλύμματα νομικού χαρακτήρα και μη. Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση μιας σταθερής οικονομίας στα Βαλκάνια και εδώ διαπιστώσαμε την συμφωνία μας.

 

Ελληνική και ρωσική πλευρά συμμερίζονται την σημασία που έχει σ' αυτή την κατεύθυνση το προσφάτως επιτευχθέν Σύμφωνο για την ασφάλεια στα Βαλκάνια, αλλά επισημάναμε συμπληρωματικά και την αναγκαιότητα περαιτέρω συντονισμού των προσπαθειών μας και σε διμερές επίπεδο σ' αυτή την κατεύθυνση.

 

Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα συνεργασίας και συντονισμού των κινήσεών μας στην κατεύθυνση της οικονομικής αναδιάρθρωσης των Βαλκανίων και συνολικότερα στην περιοχή. Εκείνο που από κοινού υπογραμμίσαμε εμφατικά, είναι η αναγκαιότητα να αναδεικνύονται τα πρωτεία του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Οργανώσεων, πρωτίστως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των Διεθνών Συμφωνιών.

 

Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι θα πρέπει αυστηρότατα να τηρούνται αυτές οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου εν όψει των αρχών του 21ου αιώνα. Αυτό είναι μία κοινή γραμμή που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της διαπραγματεύσεων και από ελληνικής και από ρωσικής πλευράς.

 

Διαπιστώσαμε μία εγγύτητα θέσεων. Διαπιστώσαμε ότι έχουμε μεταξύ μας σχέσεις εταιρικές, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις θα έλεγα εμπιστευτικού πολιτικού διαλόγου, σχέσεις οι οποίες συνεισφέρουν στην σταθερότητα ευρύτερα στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη.

 

Για παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω το Κυπριακό ζήτημα στο οποίο δρούμε από κοινού Ρωσία και Ελλάδα, εμφορούμενοι από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έτσι θα προχωρήσουμε και στο εξής.

 

Ευχαριστώ για την ανοχή σας. Επιτρέψτε μου όμως για άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας τόσο στον κ.Υπουργό, όσο και σε όλους τους συναδέλφους που μας υποδέχθηκαν για άλλη μια φορά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, είναι ερώτηση και προς τους δύο, υπ' αυτή την έννοια ανασυγκρότηση των Βαλκανίων είναι μέσα και η Γιουγκοσλαβία, δηλαδή η Σερβία;

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: H θέση την οποία έχουμε μέχρι στιγμής ακολουθήσει, είναι ότι πρέπει ασφαλώς να είναι μέσα και η Γιουγκοσλαβία, η οποία σιγά-σιγά θα πρέπει να επανενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Διεθνή Κοινότητα και γι' αυτό και έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό από την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την ανάγκη να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία με αφορμή τον πόλεμο.

 

Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε σε τελευταία ανάλυση ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, εάν μέσα σ' αυτό το πλέγμα δεν εντάσσεται και η Γιουγκοσλαβία, γιατί είναι σαν να δημιουργούμε μία μαύρη τρύπα στην καρδιά των Βαλκανίων, κάτι το οποίο βεβαίως δεν βοηθά τους απώτερους στόχους μας.

 

A.ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ: Οι θέσεις μας επ' αυτού είναι παρεμφερείς. Επισημαίνω ότι έχουμε και ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον εγείρεται και ωριμάζει το ζήτημα το οποίο τίθεται στην ημερήσια διάταξη σήμερα και αυτό αφορά την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στις διεθνείς σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

 

Grad_blu.gif (2094 bytes)