Συνάντηση του Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Γιάννου  Κρανιδιώτη με τον Ρομάνο Πρόντι και τον Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ στις Βρυξέλλες, (13/7/99)

Ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι και με τον απερχόμενο Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Βαν Ντεν Μπρουκ.

Ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους μετά το τέλος των συναντήσεών του ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η επίσκεψή μου είχε διπλό νόημα. Από τη μία πλευρά να συνεχίσω την προσπάθεια και τον αγώνα να υλοποιηθεί η πολιτική απόφαση την οποία πήραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ρίο για την εγκατάσταση του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη - και για το λόγο αυτό είχα μια σειρά από επαφές σήμερα. Ο δεύτερος λόγος ήταν να συναντηθώ με τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής και να συζητήσω μαζί του διάφορα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξω απόψεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ.

Ξεκινώ από το δεύτερο. Η συνάντηση ήταν πάρα πολύ εγκάρδια, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Συζητήσαμε σειρά από ζητήματα. Του εξέθεσα τις προτεραιότητες που έχει η Ελλάδα στα πλαίσια της ΕΕ τα προσεχή χρόνια με κυρίαρχο και πρωταρχικό στόχο την ένταξή της στη ΟΝΕ. Αναφέρθηκα στη συνέχεια στα ζητήματα που έχουν σχέση με την Βαλκανική, με την ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής ευρύτερα, συζητήσαμε ζητήματα που έχουν σχέση με την διεύρυνση, τις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ, Τουρκίας-ΕΕ, μιλήσαμε για τις προοπτικές των θεσμικών αλλαγών που πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο της νέας Διακυβερνητικής και καλύψαμε όλο το φάσμα των θεμάτων που είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές θέσεις και απόψεις και να ακούσω βεβαίως και τις δικές του σκέψεις. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το πως σκέφτεται να διαρθρώσει και να διαμορφώσει την νέα Επιτροπή και πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει. Υπογράμμισα και την σημασία που αποδίδουμε εμείς στο χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει αναλάβει η κυρία Διαμαντοπούλου, τον Κοινωνικό τομέα και τον τομέα της Απασχόλησης και μου είπε ακριβώς και αυτός ότι ο τομέας της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Ζητημάτων είναι τομέας προτεραιότητας για την ΕΕ και ο ίδιος δίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα αυτά, εν όψει μάλιστα και του 6ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο πρόκειται να συγκληθεί με θέμα την απασχόληση τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο ζήτημα, την προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεστε και γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και αντιρρήσεις οι οποίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία που προβάλλει η Επιτροπή δεν είναι ισχυρή και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις δικές μας απόψεις. Πιστεύω να ανατρέψω τα δικά τους επιχειρήματα και να υποστηρίξω γιατί η Θεσσαλονίκη από κάθε άποψη προσφέρεται να είναι η έδρα αυτού του Οργανισμού Ανασυγκρότησης. Μίλησα και με τον ίδιο τον Πρόεδρο για το θέμα αυτό αλλά βεβαίως και με τον αρμόδιο Επίτροπο τον κύριο Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ. Η συζήτηση ήταν νομίζω ειλικρινής και αναμένω από την Επιτροπή, ύστερα από αυτή τη συζήτηση που είχαμε, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει. Να προτείνει τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο κανονισμού που είναι υπό συζήτηση και να συμμορφωθεί με τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ρίο. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις τις προσεχείς μέρες. Εν τω μεταξύ γνωρίζετε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί να συναινέσει στον κανονισμό ο οποίος έχει τεθεί υπόψη της για την εγκατάσταση αυτού του Οργανισμού Ανασυγκρότησης στην Πρίστινα. Οι επιφυλάξεις μας παραμένουν και περιμένουμε τις κινήσεις από την πλευρά της Επιτροπής. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι η έδρα αυτού του Οργανισμού πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Εμείς όμως αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε και συνεχίζουμε την πίεση και μέσα από τη διπλωματική μας δραστηριότητα να προβάλλουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας.

Είδα επίσης -και τελειώνω μ' αυτό- και τον κύριο Χόμπαχ ο οποίος είναι ο συντονιστής για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μίλησα μαζί του για το περιεχόμενο και τον ρόλο που αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας πρόκειται να παίξει στην περιοχή. Επιβεβαίωσα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ρόλο του και θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει το έργο που έχει αναλάβει, και βεβαίως ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στην προσπάθεια που αναλαμβάνεται. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον κύριο Χόμπαχ ο οποίος θα επισκεφθεί και την Ελλάδα σύντομα, και θα πάρουμε ενεργό μέρος και στο περιφερειακό τραπέζι το οποίο προτίθεται να συγκροτήσει, αλλά και στα άλλα τα τοπικά τραπέζια τα οποία έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας. Κατά πάσα πιθανότητα -αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί - θα υπάρξει μια σύνοδος των αρχηγών των κρατών του Συμφώνου Σταθερότητας στο Σεράγιεβο στο τέλος του μηνός, στις 30 Ιουλίου. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμα απόλυτα επιβεβαιωθεί, είναι όμως μέσα στις σκέψεις και του ίδιου αλλά και της Προεδρίας.

Μάλιστα. Αυτά επί του παρόντος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις. Από τη φρασεολογία που χρησιμοποιήσατε, "να συμμορφωθεί η Επιτροπή" κλπ, εικάζω ότι σήμερα δεν πείστηκε ο Βαν Ντεν Μπρουκ να τροποποιήσει την πρότασή του. Η δεύτερη ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι ο κύριος Χόμπαχ δεν θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη και θέλει να μείνει στις Βρυξέλλες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, δεν ξέρω εάν πείστηκε να αλλάξει την πρότασή του ο Βαν Ντεν Μπρουκ. Εκείνο το οποίο μου είπε είναι ότι θα προσπαθήσει να βρει κάποια λύση. Υποθέτω -και αυτό είναι αυτό που του ζήτησα εγώ- να αλλάξει την πρότασή της η Επιτροπή, να αλλάξει τον κανονισμό και να προτείνει τη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, όχι, ο κύριος Χόμπαχ σ' εμένα τουλάχιστο δεν είπε κάτι τέτοιο. Αντίθετα μου είπε ότι στις σκέψεις του είναι να χρησιμοποιηθεί η Θεσσαλονίκη κατά κάποιο τρόπο σε όλη αυτή την προσπάθεια του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά κάποιο τρόπο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αν θα είναι έδρα ενδεχομένως της Γραμματείας, μπορεί να είναι έδρα αυτού του Περιφερειακού Τραπεζιού, μπορεί να είναι έδρα κάποιων από τα τοπικά Τραπέζια, είναι σκέψεις οι οποίες τον απασχολούν, αλλά οπωσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει την Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα θα δεχθεί μια τέτοια φόρμουλα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα ευχαρίστως θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά, άλλο αυτό και άλλο ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος ο Χόμπαχ όμως θα είναι στις Βρυξέλλες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ίδιος ο Χόμπαχ θα πηγαινοέρχεται σε όλες τις περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι κι' αλλιώς δεν έχει νόημα να είναι εκεί ο ίδιος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω, εγώ σας λεω τι μου είπε. Και η εκτίμηση η δική μου πάντως για το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ότι πρέπει ασφαλώς να έχει επαφή και σύνδεση με τις Βρυξέλλες. Πιστεύω, αυτή είναι η άποψή μου, ότι η έδρα αυτού του Οργανισμού πρέπει να είναι στην περιοχή. Αλλά ακόμη τα πράγματα είναι λίγο ασαφή διότι δεν έχουμε συμφωνήσει το περιεχόμενο, το ρόλο και τη δραστηριότητα αυτού του Οργανισμού. Τα πράγματα είναι ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, αυτό το σχέδιο του κανονισμού για την ανασυγκρότηση...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, άλλο αυτό και άλλο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Να μη τα μπερδεύουμε. Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι αυτή η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, όλες οι χώρες και οι οποίες έχουν συμφωνήσει με στόχο να προωθήσουν την δημοκρατία, τους θεσμούς, την οικονομική ανασυγκρότηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν συμφωνήσει να οργανώσουν ένα περιφερειακό -αν θέλετε- φόρουμ συνεννόησης, το περιφερειακό τραπέζι που λέμε, που θα συζητά όλα αυτά τα θέματα και μετά τρία τοπικά τραπέζια. Αυτό χρειάζεται ακόμη μια προετοιμασία για να αποκτήσει την τελική του μορφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τοπικά γιατί θα είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα είναι ένα για την οικονομική ανασυγκρότηση, θα είναι ένα άλλο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, θα είναι κάποιο άλλο για τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ασφάλεια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τα λεφτά του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι διαφορετικά από τα λεφτά...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα λεφτά, ακριβώς. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι και πόσα θα είναι διότι αυτό ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί. Γι' αυτό είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εμείς βεβαίως ευχαρίστως να φιλοξενήσουμε κάποιες από τις εκδηλώσεις, όπως είπα, του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βαν Ντεν Μπρουκ έκανε καμιά διαφοροποίηση ανάμεσα στην πρόταση του Οργανισμού για Ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου ή Οργανισμού για Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων; Υπάρχει συζήτηση γύρω απ' αυτό το θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η άποψη της Επιτροπής την οποία εξέφρασε ο Βαν Ντεν Μπρουκ είναι, όπως είπε ότι "εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση και να ξεκινήσουμε από το Κοσσυφοπέδιο. Αργότερα θα επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές". Η άποψη η δική μας είναι ότι αυτός ο οργανισμός πρέπει να αφορά και άλλες περιοχές. Βεβαίως να δοθεί προτεραιότητα στο Κοσσυφοπέδιο -στο κάτω-κάτω της γραφής εκεί είναι που έγινε ο πόλεμος - αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι κάτι ευρύτερο. Και αυτό είναι η άποψη που νομίζω ότι υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και στην Κολωνία (που πάρθηκε η αρχική απόφαση, και βλέπετε εκεί ότι μιλούν για οργανισμό της περιοχής και όχι του Κοσσυφοπεδίου) και αυτό επιβεβαιώθηκε με την απόφαση που πάρθηκε στο Ρίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι η Επιτροπή τελεί ούτως ή άλλως υπό παραίτηση και όλοι οι επίτροποι δεν έχουν καμία εξουσία, εσείς πού αποδίδετε αυτή την εμμονή του συγκεκριμένου Επιτρόπου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι κακώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές διαστάσεις ενός τέτοιου ζητήματος, ενώ θα τις ελάμβαναν υπόψη εάν είχαν προοπτική να παραμείνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πιθανότητα τελικά να μην κάνει τίποτε αυτή η Επιτροπή που αποχωρεί και να περιμένουμε τη νέα Επιτροπή Πρόντι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω, ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το θέμα. Η Ελλάδα πάντως δεν είναι διατεθειμένη να άρει τις επιφυλάξεις της μέχρις ότου βρεθεί ικανοποιητική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Δευτέρα θα φέρουμε το θέμα αυτό στο Συμβούλιο εμείς κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το θέμα θα έρθει ούτως ή άλλως, αλλά κι αν δεν έρθει εμείς ασφαλώς θα πούμε τις απόψεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω ότι θέλουμε και απόφαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση έχει υπάρξει, άρα βέβαια θέλουμε υλοποίηση της απόφασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απόφαση αυτή αφορά το Κοσσυφοπέδιο ή τα Βαλκάνια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απόφαση του Ρίο αφορά την εγκατάσταση του αρχηγείου, της διοίκησης του επιτελικού αυτού οργανισμού στην Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης της Περιοχής. Είναι αυτό της Κολωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επιτροπή στην πρότασή της και στην πρώτη εισήγηση που κάνατε στο Λουξεμβούργο μιλάει σαφέστατα για Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση Βαν Ντεν Μπρουκ μιλάει για Κοσσυφοπέδιο και όχι για Βαλκάνια. Εκεί νομίζω είναι η σύγχυση, έτσι δεν είναι:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει σύγχυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κεφάλι του Βαν ντεν Μπρουκ ίσως...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενδεχομένως! Και ενδεχομένως να είναι ηθελημένη σύγχυση. Υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κολωνίας που λέει ότι θα συγκροτηθεί ένας Οργανισμός Ανασυγκρότησης της περιοχής. Αυτή η απόφαση στηρίζεται σε μία επιστολή που είχε στείλει ο Σαντέρ, στην οποία μιλούσε για οργανισμό της περιοχής. Στη συνέχεια έρχεται η πρόταση αλλαγής ενός προηγούμενου οργανισμού και προσαρμογής του στην νέα απόφαση, η οποία μιλάει πράγματι για Κοσσυφοπέδιο. Εκεί είπαμε εμείς "όχι δεν μπορεί να είναι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, είναι για όλη την περιοχή, γι' αυτό και θέλουμε η έδρα να είναι στην Θεσσαλονίκη". Αυτό το επιβεβαιώσαμε στο Ρίο. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια ρύθμιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν τελικά αυτή η ηθελημένη σύγχυση πραγματωθεί με ένα γραπτό κείμενο- πρόταση της Επιτροπής, που δεν θα είναι αυτό που θέλει η Ελλάδα, τότε η Ελλάδα προτίθεται να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο και να το αλλάξει με ομόφωνη απόφαση των Υπουργών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή την στιγμή υπάρχει ήδη μία γραπτή πρόταση της Επιτροπής, πριν από το Ρίο, στο Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο μέχρι στιγμής. Η απόφαση αυτή υιοθετείται με ομοφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η αλλαγή θέλει ομοφωνία, εάν θέλουμε να ανατρέψουμε την Επιτροπή. Δηλαδή, εάν η Επιτροπή αρνηθεί, μπορούν τα 15 κράτη να την ανατρέψουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια. Αυτά όσον αφορά την επίσκεψή μου εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε κάποιες δηλώσεις στο Ρόιτερ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι, αλλά φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι αρθρογράφησαν σήμερα για τις δηλώσεις μου δεν τις διάβασαν. Διότι στις δηλώσεις μου είμαι σαφής. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι για την βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. ισχύουν ασφαλώς όλα όσα ισχύουν για τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, δηλαδή τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, του Κάρντιφ και επί πλέον εμείς, ως Ελλάδα, ζητούμε και κάποια ανταλλάγματα για την Κύπρο και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό το οποίο είπα, δηλαδή, δεν ακύρωνε - και θα ήταν εντελώς αφελές εκ μέρους μου - όλες τις προϋποθέσεις και όλους τους όρους οι οποίοι ισχύουν ούτως ή άλλως για όλα τα κράτη. Απλώς πρόσθεσα ότι για την Ελλάδα ισχύουν και κάποιοι επί πλέον λόγοι. Ασφαλώς ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και όλα αυτά τα οποία αναφέρονται, συν κάποια ανταλλάγματα τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να πάρει η Ελλάδα για την Κύπρο και τα Ελληνοτουρκικά. Αυτή ήταν η δήλωσή μου. Εξ άλλου είναι θέση την οποία γνωρίζετε εσείς από πάρα πολύ καιρό. Έχω διατυπώσει αυτές τις απόψεις επανειλημμένα και δεν "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας" Έχω την εντύπωση ότι σήμερα η Herald Tribune, η οποία το παρουσιάζει σε ένα μονόστηλο, το αναφέρει σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δηλαδή όχι μόνο δεν μιλάμε για υπαναχώρηση, όπως έχει ερμηνευθεί η δήλωσή σας, αλλά για δύο πρόσθετους όρους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή η θέση της Ελλάδας δεν είναι δογματική: είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ορισμένη πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., εφόσον η Τουρκία εκπληρώνει αφ' ενός μεν τους όρους που ισχύουν για όλους, αφ' ετέρου συγκεκριμένα βήματα στα θέματα της Κύπρου και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είπα ως παραδείγματα: να δούμε πρόοδο στο Κυπριακό. Τώρα, πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Έχουμε τις διακοινοτικές συνομιλίες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία εκεί, αν θα αναλάβει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αν θα συνεργαστεί για μια λύση στο Κυπριακό, υπάρχουν τα θέματα της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου, υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες θέτουν κάθε τόσο προσκόμματα και προβλήματα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό με την Τουρκία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει σχέση, αλλά η Ελλάδα πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα στο Κυπριακό, και ως αντάλλαγμα θέλουμε να δούμε πρόοδο στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δύο αυτοί όροι που αναφέρατε ανάμεσα στους άλλους, δηλαδή ότι δεν αναιρούν οτιδήποτε, αναφέρονται στους εταίρους, και γι΄ αυτό ενδεχομένως παρερμηνεύτηκαν. Δηλαδή ζητάτε από τους εταίρους, αν κατάλαβα και εγώ τη δική σας δήλωση, να γίνει μια ουσιαστικά αποδοχή των ελληνικών θέσεων σε ότι αφορά το Αιγαίο, και δεύτερο να μην προχωρήσουν σε οποιοδήποτε κώλυμα στην ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κάποιες σκέψεις και αυτές, συν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια τα οποία ισχύουν. Δεν έχουν αλλάξει. Είναι αυτά τα οποία εγώ έχω επανειλημμένα διατυπώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αυτές τις θέσεις...;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γεγονός ότι απέρριψε τις θέσεις σημαίνει ότι τις βρίσκει σκληρές.

Αλλά πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση σ' αυτά τα ζητήματα η ευρωπαϊκή της προοπτική, ασφαλώς, περνά μέσα από την Ελλάδα και μέσα από το Κυπριακό.

Grad_blu.gif (2094 bytes)