ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 1999

 

 Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

“Συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου 25 χρόνια από την παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας από τα στρατεύματα της Τουρκίας.

Για ένα τέταρτο του αιώνα η κυπριακή τραγωδία αποτελεί μαύρη σελίδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού. Το καλοκαίρι του 1974 οι εισβολείς προχώρησαν, χρησιμοποιώντας ωμή βία, σε μια από τις πλέον αποτρόπαιες επιχειρήσεις “εθνικής κάθαρσης” στην Κύπρο. Η επιχείρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την προσφυγοποίηση του ενός τρίτου των Ελληνοκυπρίων και το δράμα των αγνοουμένων. Στο μεταξύ στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου η Τουρκία εφαρμόζει ένα συστηματικό σχέδιο δημογραφικής αλλοίωσης με όχημα τους παράνομους Τούρκους εποίκους ενώ συνεχίζεται η καταπίεση και σταδιακή έξωση των εγκλωβισμένων. Παράλληλα, επιχειρείται η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κυπριακού λαού.

Οι θέσεις μας στο Κυπριακό παραμένουν αναλλοίωτες. Η σημερινή παράνομη κατάσταση που δημιούργησε η βία στην Κύπρο είναι απαράδεκτη. Όσος χρόνος κι αν περάσει ο αγώνας για την αποκατάσταση της νομιμότητας θα συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Ο αγώνας της Κύπρου είναι αγώνας ολόκληρου του Ελληνισμού. Η Ελλάδα παραμένει εγγυητής της ασφάλειας και επιβίωσης του ελληνισμού της Κύπρου, προωθώντας σταθερά την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Αποτελεί κοινή απόφαση Ελλάδας και Κύπρου να συνεχίσουν αμείωτο τον αγώνα μέχρι την επίτευξη έντιμης και βιώσιμης λύσης, όπως περιγράφεται στις σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ενωμένου κράτους με τη μορφή διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, όπου και οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά.

Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται όλες οι προσπάθειές μας που στοχεύουν σε μία διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την επίτευξη συμφωνίας βασισμένης στη διεθνή νομιμότητα, αποδεκτή από τα δύο μέρη.

Σημαντική ευκαιρία που διανοίγεται τώρα αποτελεί το διεθνές ενδιαφέρον για την Κύπρο, όπως οι θέσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ, καθώς και οι δύο πρόσφατες Αποφάσεις 1250 -1251/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εκφράζουν για άλλη μια φορά την ομόφωνη πεποίθηση όλης της Διεθνούς Κοινότητας ότι τα τετελεσμένα στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτά.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τη Τουρκία για να καμφθεί η αδιαλλαξία της και να συνεργαστεί επιτέλους για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Η Τουρκία θα πρέπει, αν θέλει να προχωρήσει προς την ΕΕ, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και όλες τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η τελική ένταξή της στην ΕΕ δεν θα αποτελέσει μόνο κλειδί για τη λύση του πολιτικού προβλήματος αλλά θα εξασφαλίσει την ευημερία όλων των κατοίκων της Κύπρου καθώς και την ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.”

 

hrule.gif (2171 bytes)