Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό “FLASH 9,61” και στην εκπομπή της Έλλης Στάη (29.7.99, 11:20)

 

ΣΤΑΗ: Συμφωνείτε με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι το μείζον θέμα δεν είναι πως θα ονομάζεται το μέλος κάθε μειονότητας, αλλά η μειονότητα αυτή να μην γίνεται όχημα γι’ αλλαγή συνόρων;

ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: << Σε γενικές γραμμές βεβαίως συμφωνώ. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι η μειονότητα, έτσι είναι που την αποκαλούμε κιόλας, χωρίζετε σε 3 στοιχεία, είναι οι τουρκογενείς, αυτοί οι οποίοι προέρχονται από τουρκικές ρίζες, είναι οι Πομάκοι και είναι και οι τσιγγάνοι. Αν η μουσουλμανική μειονότητα χωριστεί σε αυτά τα 3 μέρη θα δείτε ότι και οι αριθμοί των τουρκογενών θα περιορισθούν αισθητά, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτή η μουσουλμανική μειονότητα είναι τμήμα της Ελλάδας, είναι έλληνες πολίτες, χαίρουν και πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι έλληνες πολίτες στα πλαίσια της ισοπολιτείας και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, κινηθεί παρά πολύ σωστά προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι και υπόδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στην μειονότητα. (όσο και αν ο αριθμός είναι μικρός θα έχουμε κάποιους μουσουλμάνους έλληνες κατοίκου της Θράκης οι οποίοι θα λέγονται Τούρκοι. Οπότε ποιος μας διασφαλίζει εμάς ότι δεν θα εγερθεί θέμα κάποια στιγμή τουρκικής μειονότητας;)

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγερθεί τέτοιο θέμα. Υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες, υπάρχει το θέμα της συνθήκης της Λωζάννης η οποία κατοχυρώνει και τα ελληνικά σύνορα και τα δικαιώματα της μειονότητας. Η δε Ελλάδα έχει συμμορφωθεί απόλυτα με τις υποχρεώσεις της, όχι μόνο υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και από άλλα διεθνή κείμενα και σύμφωνα, τα οποία έχει υπογράψει και τα οποία προστατεύουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. (μέχρι τώρα χρησιμοποιούταν απαράβατα ο όρος μουσουλμανική μειονότητα ακριβώς για το φόβο των Ιουδαίων και όχι τουρκική μειονότητα, ώστε να μη γίνει όχημα για εκμετάλλευση και πιθανή αλλαγή συνόρων)

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο πρόβλημα, οι συνθήκες είναι σαφείς. Εξάλλου τα θέματα των συνόρων της Ελλάδας δεν κατοχυρώνονται μόνο από την συνθήκη της Λωζάννης, αλλά από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Ελσίνκι, από μια σειρά διεθνή κείμενα και βασικές αρχές διεθνούς δικαίου. Η τριχοτόμηση της μειονότητας έχει το πλεονέκτημα ότι κάθε ένα από αυτά τα 3 ξεχωριστά στοιχεία θα αναπτύξει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και δεν θα είναι μια μάζα, ένας αριθμός ο οποίος θα είναι ενιαίος. Η διάσπαση αυτή έχω την εντύπωση και την αίσθηση ότι από κάποια οπτική γωνία μας συμφέρει. Βεβαίως τα λέμε όλα αυτά διότι στο διεθνές επίπεδο, στο χώρο του διεθνούς δικαίου και του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αρχίσει και αναπτύσσεται πλέον η έννοια του αυτοπροσδιορισμού σαν δικαίωμα κάθε ατόμου και βεβαίως κάθε μειονότητας. (πείτε μας για τα θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως για το θέμα της τρομοκρατίας)

Τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ελληνοτουρκικός διάλογος τα λέμε χαμηλής πολιτικής και εννοούμε ότι δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας, θέματα υψηλής πολιτικής. Είναι θέματα όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, το περιβάλλον, το έγκλημα, τα ναρκωτικά, η λαθρομετανάστευση και η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι τμήμα αυτού του κεφαλαίου που περιλαμβάνει και τα άλλα στοιχεία που σας είπα. Αυτό ενδεχομένως ενδιαφέρει περισσότερο την Τουρκία, διότι έχει μια άλλη αντίληψη της τρομοκρατίας απ’ ότι εμείς.(ενδιαφέρει και εμάς, διότι δεν έχουμε ξεχάσει τις επιθέσεις που δεχτήκαμε από την Τουρκία με την υπόθεση Οτσαλάν)

Και όλες αυτές τις καταγγελίες εμείς τις έχουμε απορρίψει και δεν τις δεχόμαστε τονίζοντας πάντα ότι εμείς την τρομοκρατία ασφαλώς την καταδικάζουμε και δεν την ενισχύουμε από πουθενά, αλλά έχουμε μια αντίληψη του όρου τρομοκρατία. (αυτό σημαίνει ότι αυτές τις θέσεις που μέχρι τώρα είχε η τουρκική πλευρά για την Ελλάδα τις έχει βάλει στο περιθώριο και δεν θα τις θέσει σε αυτές τις συνομιλίες;)

Δεν ξέρω, διότι η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα. Φαντάζομαι ότι θα πουν τις απόψεις τους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει και εμάς να πούμε τις δικές μας. Εμάς όμως σε αυτό το κεφάλαιο μας ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όπου θα ζητήσουμε από την Τουρκία να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, το θέμα του εμπορίου ναρκωτικών και εκεί ισχύει το ίδιο, όπως και το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος. Εκεί υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας. Αυτά θα τα διερευνήσουμε. Ούτως ή άλλως ο χαρακτήρας αυτού του διαλόγου γενικότερα είναι διερευνητικός, να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της άλλης πλευράς, αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ώστε να αποβεί αυτή αμοιβαία επωφελής και από κει και πέρα ελπίζουμε ότι ο διάλογος θα δημιουργήσει και ένα καλό κλίμα ώστε να βοηθηθούν και τα μεγάλα θέματα, να μπορέσουμε δηλαδή να βρούμε λύσεις και στα μεγάλα θέματα. Εννοώ τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπου εκεί ισχύουν πάντοτε οι δικές μας προτάσεις για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το Κυπριακό, όπου εκεί πάντοτε πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να προχωρήσει ο διακοινοτικός διάλογος κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πεδίο δόξας λαμπρό για την Τουρκία, αν θέλει να αποδείξει τις καλές της προθέσεις να συνεργαστεί.

 

hrule.gif (2171 bytes)