ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ κ. DIRK AN BENSHOP

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Καλημέρα σας. Φιλοξενούμε εδώ στην Αθήνα τον αγαπητό συνάδελφο από την Ολλανδία, τον κ.Μπένσχοπ με τον οποίον είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε παλαιότερες συζητήσεις που είχαμε και να αναφερθούμε σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και δημιουργικά.

 

Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στα κύρια θέματα, στις προτεραιότητες που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους έξι μήνες και να προσπαθήσουμε να βρούμε σημεία σύγκλισης απόψεων έτσι ώστε να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προώθηση κοινών στόχων και κοινών οραμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Συζητήσαμε την προοπτική της διεύρυνσης που είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα μας απασχολήσουν τους προσεχείς μήνες και αντιμετωπίσαμε το θέμα αυτό με σοβαρότητα διότι είναι ίσως το πιο πολιτικό ζήτημα που έχει να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προσεχή χρόνια και που η πορεία του θα προσδιορίσει και το περιεχόμενο της ίδιας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

Συζητήσαμε την θεσμική αλλαγή η οποία πρόκειται να γίνει και η οποία είναι και προϋπόθεση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ έχουμε πλήρη ταυτότητα απόψεων, ότι πρέπει η θεσμική αυτή προσπάθεια να μην περιοριστεί μόνο σε ορισμένα τεχνικής φύσης ζητήματα αλλά να επεκταθεί και ευρύτερα και να καλύψει και άλλα ζητήματα.

 

Συζητήσαμε την προοπτική των κοινών στρατηγικών για τη Μεσόγειο, για την Δυτική Βαλκανική, για την Ουκρανία, ζητήματα για τα οποία έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμείς εδώ στην περιοχή. Συζητήσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Τάμπερε που θα ασχοληθεί με θέματα ασύλου, με θέματα μετανάστευσης, ζητήματα τα οποία μας απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

 

Το θέμα της αμυντικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απουσία της οποίας φάνηκε έντονα τον τελευταίο καιρό με την κρίση και στην Γιουγκοσλαβία. Και βεβαίως συζητήσαμε την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια και την ανάγκη να συνεργαστούμε για την ανασυγκρότηση της περιοχής, μια προσπάθεια η οποία είναι μακροπρόθεσμη και η οποία δεν μπορεί παρά να έχει ως τελικό στόχο την ενσωμάτωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Δεν έχουμε βεβαίως τελειώσει ακόμα τις συζητήσεις μας, θα συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το κυπριακό, για τα ελληνοτουρκικά και για άλλα ζητήματα τα οποία δεν προλάβαμε μέχρι στιγμής, διότι ο κ.Μπένσχοπ ήδη ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του και με επίσκεψη στο Κοινοβούλιο όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, τον κ.Παπούλια.

 

Τον καλωσορίζω λοιπόν στην Αθήνα. Είναι μεγάλη χαρά που μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και θα συνεχίσουμε την στενή μας συνεργασία. Παρακαλώ και τον ίδιον να κάνει κάποιες δηλώσεις και βεβαίως μετά είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

 

Ν.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: Καλημέρα σας. Είναι μια ιδιαίτερη χαρά για εμένα να είμαι στην Αθήνα σήμερα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δυναμική φάση, η κρίση στα Βαλκάνια, η διεύρυνση, μεγάλα προβλήματα. Και με μεγάλη χαρά μπόρεσα να διαπιστώσω στη συνεργασία μας και στις συνομιλίες με τον κ.Κρανιδιώτη ιδιαίτερα, ότι οι απόψεις της Ολλανδικής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ταυτόσημες. Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο συνάδελφός μου όσον αφορά την ημερήσια διάταξη η οποία θα πρέπει να συζητηθεί το επόμενο εξάμηνο.

 

Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις όσον αφορά το Κόσοβο και τα Βαλκάνια. Μετά από τις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια, μετά την τρομερή κρίση που ζήσαμε εκεί οι χώρες και η Ολλανδία βεβαίως έχουν την ηθική υποχρέωση να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Πρέπει να δώσουμε στην περιοχή αυτή προοπτικές ευρωπαϊκές. Πρέπει να προωθήσουμε την ειρήνη, την ευημερία μέσω συνεργασίας.

 

Η Ολλανδία θα συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες, βεβαίως με χρήματα αλλά και με επενδύσεις και με άλλα μέσα. Το δείξαμε και στην Βοσνία, όπου η Ολλανδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδοτική χώρα. Και βεβαίως θέλουμε σε αυτό τον τομέα να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

 

Για αυτό είμαστε της άποψης και πιστεύω ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι άσκοπη, είμαστε της άποψης ότι η απόφαση για την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων πρέπει να είναι στην Θεσσαλονίκη. Χθες διάβασα στην εφημερίδα αν δεν κάνω λάθος, ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εθνικής Αμύνης αποκάλεσε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της ελπίδας. Πραγματικά, για το Κόσοβο η θεσσαλονίκη θα είναι όχι μόνο το λιμάνι της ελπίδας αλλά το λιμάνι της ανασυγκρότησης.

 

Πρέπει να σας πω ότι για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ολλανδίας όσον αφορά τις προσπάθειες μας στα Βαλκάνια. Πρέπει να πω ότι βρισκόμαστε μαζί όχι γεωγραφικά αλλά πολιτικά. Βρισκόμαστε μαζί στην ίδια Ευρώπη.

 

Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά πρέπει όμως να σας πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει μια πολύ θαρραλέα και θα έλεγα φιλόδοξη πολιτική. Αυτό το απέδειξε όχι μόνο στον πόλεμο στο Κόσοβο, το αποδεικνύει τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το αποδεικνύει στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και το αποδεικνύει επίσης στην στήριξη που έδωσε στις πρωτοβουλίες του G-8. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα σας παρακαλώ πάρα

πολύ να μου διευκρινίσετε αν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το χαρακτηρίζετε λιμάνι ανασυγκρότησης του Κόσοβο ή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανιών. Ένα. Και δεύτερον, θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε τί ρόλο βλέπετε στον ιδιωτικό τομέα να παίξει η συνεργασία Ελλήνων και Ολλανδών. Πάντα στην ίδια περιοχή.

 

Ν.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: Όταν αποκάλεσα την θεσσαλονίκη το λιμάνι της ανασυγκρότησης, ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της περιοχής αυτής.

 

Όπως και στον πόλεμο οι στρατιώτες οι Ολλανδοί πέρασαν από την Θεσσαλονίκη για να πηγαίνουν στην Αλβανία και στο Κόσοβο, με τον ίδιο τρόπο ελπίζω ότι θα μπορέσουν οι ολλανδικές εταιρείες να συμβάλλουν στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής.

 

Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα. Υπάρχει μεγάλο know-how στις ολλανδικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ήθελα να σας πω πριν ξεκινήσετε τις ερωτήσεις σας, ότι ο Υπουργός ο κ.Κρανιδιώτης θα μπορούσε να απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ερωτήσεων που έχουν σχέση με την επίσκεψη σήμερα του Ολλανδού Υφυπουργού.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αν η Ελλάδα -επειδή συζητιέται αυτή την περίοδο ξανά η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, η υλοποίηση της συμφωνίας- σ' αυτό το πλαίσιο δήλωνε ότι θα ήταν πιο ανοιχτή στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφ' όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφάλιζε δύο πράγματα, το ένα ήταν να μην συναρτούσε την πορεία του κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το δεύτερο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαζε μία δήλωση που θα ενθάρρυνε τις ελληνικές θέσεις για το θέμα του Αιγαίου, η ολλανδική κυβέρνηση τί απόψεις θα είχε επ' αυτού;

 

Ν.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: Είμαι πάρα πολύ θετικός όσον αφορά την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τον Τούρκο και τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών για την επανάληψη του διαλόγου και πιστεύω και ελπίζω πραγματικά ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορέσει να συμβάλλει στην βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο οποίος πραγματικά χρειάζεται μια βελτίωση.

 

Και βεβαίως δεν μιλάω για εγγυήσεις που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία κοινή απόφαση και της Ελλάδος και των 14 άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και της Ολλανδίας.

 

Πράγματι ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε έννα θετικό διάλογο με την Τουρκία και ότι αυτό θα δώσει σαν αποτέλεσμα και κάποιες πολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για κάποιες εγγυήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τί είδους εγγυήσεις;

 

N.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: Εγώ νομίζω ότι εσείς μιλήσατε για εγγυήσεις οι οποίες πρέπει να δοθούν, για να μπορέσει να βελτιωθεί ο διάλογος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Ολλανδό Υπουργό, αν πρέπε να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να τηρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και σειρά αποφάσεων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως αυτά τα Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ.

 

N.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: Το μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δεν αφορά το καθεστώς της χώρας αυτής. Νομίζω ότι γι' αυτό έχει ληφθεί μια απόφαση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

 

Πρέπει ν' αναπτύξουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των όρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως έχει κάνει υποσχέσεις, αλλά και η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις.

 

Και πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σ' αυτό το δρόμο που τελικά θα καταλήξει στο Ελσίνκι στη Σύνοδο Κορυφής και βεβαίως θα εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τη συμβολή της Ελλάδας σ' αυτό.

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Να προσθέσω κι εγώ κάτι σ' αυτό το σημείο που αφορά τις ελληνικές θέσεις και τις ελληνικές απόψεις. Και με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και κάποιες παρανοήσεις που βλέπω να έχουν δημιουργηθεί στον Τύπο.

 

Για να είμαστε σαφείς, ποια είναι η ελληνική θέση. Ισχύουν και για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ό,τι και για τις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου, του Κάρντιφ κ.ο.κ. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Για μας όμως για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προϋποθέτει επίσης και πρόοδο στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία δηλαδή χρειάζεται να προβεί σε κινήσεις στα θέματα αυτά και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

 

Αυτό είναι που συζητούμε και με τους εταίρους μας. Αυτή είναι με λίγα λόγια η θέση μας και αυτή είναι που προωθούμε.

 

Άλλες ερωτήσεις;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συζητηθεί το θέμα της προσχώρησης της χώρας στη λέσχη του Σένγκεν;

 

N.ΜΠΕΝΣΧΟΠ: θα είμαι πολύ σύντομος. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ξεκίνησε τώρα με αίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης. Θα έχουμε σύντομα την επίσκεψη μιας επιτροπής ad hoc και βάσει της έκθεσης της επιτροπής αυτής, θα ληφθεί μια απόφαση.

 

Βεβαίως δεν γνωρίζω την έκθεση και πρέπει να την αναμένουμε, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, γιατί βεβαίως όλοι έχουμε συνεργαστεί για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι για τον κ.Κρανιδιώτη. Ήθελα να ρωτήσω εάν ο κ.Fisher κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, έθεσε το θέμα άρσης του ελληνικού βέτου.

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ποιού ελληνικού βέτου; Για ποιό θέμα;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Μα η Ελλάδα στο θέμα αυτό, συμπορεύεται με τους υπόλοιπους εταίρους της. Έχουμε θέσει ορισμένα κριτήρια. Αναμένουμε αυτά τα κριτήρια να ικανοποιηθούν. Από εκεί και πέρα όπως είχα την ευκαιρία επανειλημμένα να επαναλάβω και δεν είναι η πρώτη φορά, οι θέσεις αυτές είναι γνωστές δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, εμείς από ελληνικής πλευράς, ζητούμε και κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που μας αφορούν πιο άμεσα.

 

Και είναι: κάποια κίνηση, κάποια πρόοδος στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Τώρα, το τι πρόοδο, τι περιεχόμενο θα δώσουμε σ' αυτά τα στοιχεία, είναι κάτι το οποί συζητούμε με τους εταίρους μας. Έχουμε σκέψεις, κάποιες από αυτές τις έχουμε διατυπώσει και δημόσια. Θα δούμε. Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση.

 

Όχι ο κ.Fisher δεν άσκησε καμία πίεση σε οποιοδήποτε ζήτημα. Ούτε και μας ασκεί κανένας πίεση, ούτε αισθανόμεθα εμείς ότι πιεζόμαστε από πουθενά. Αντίθετα έχουμε την ευκαιρία με όλες αυτές τις συναντήσεις που πρέπει να γίνονται, ν' αναπτύσσουμε τις απόψεις μας και να προσπαθούμε να περάσουμε τις θέσεις μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα των προϋποθέσεων που είπατε και κάποιων κινήσεων για το Κυπριακό. Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, η ελληνική Κυβέρνηση παραμένει στη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων, ώστε να προχωρήσει;

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο για το θέμα των Ιμίων. Η θέση μας είναι ότι τα θέματα που αφορούν ζητήματα κυριαρχίας, που αφορούν όλες αυτές τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας, θα πρέπει να ισχύσουν οι αρχές του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών. Και έχουμε προτείνει τη διαδικασία του δικαστηρίου της Χάγης. Ασφαλέστατα υπάρχουν και ισχύουν αυτές οι θέσεις μας.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Grad_blu.gif (2094 bytes)