Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΡΙΚ (27.7.99, 08:10)

 

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης, σε συνέντευξή του στις 27.7.99 στην εκπομπή του ΡΙΚ “Πρωινό Δρομολόγιο”, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις δημοσιογράφου για το Δόγμα του Ε.Α.Χ., τις Ε/Τ σχέσεις και το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ, φαίνεται να προκύπτει εκ του μη όντος – έτσι τουλάχιστον έχει διαφανεί – από τις σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν από Αθήνα και Λευκωσία. Ένα θέμα για το Δόγμα του Ε.Α.Χ. Χθες δηλώσατε στο ΚΥΠΕ ότι το Δόγμα εξακολουθεί να ισχύει και ότι οι πληροφορίες περί αναθεώρησης της στάσης της Ελλάδας δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Μάλιστα τα είπα αυτά χθες και είναι όπως το λέτε, είναι θέμα εκ του μην όντος. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε το οποίο να ανατρέπει το ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Θα συμβούλευα επίσης να μην δημιουργούμε θέματα επειδή κάποιος έγραψε ένα κείμενο σε μια Αθηναϊκή εφημερίδα. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην επειδή φιλοξενείται σε μια Αθηναϊκή εφημερίδα ότι είναι και έγκυρο”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ ξέρετε όμως ότι υπάρχει, και το έχετε ζήσει ασφαλώς, στην Κύπρο μια ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα που λέγεται Δόγμα του Ε.Α.Χ. Και ασφαλώς αυτό εξηγείται γιατί στην Κύπρο προσδόθηκε μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενώ στην Αθήνα δεν είδαμε οποιαδήποτε αντίδραση, ούτε υπήρξε σχόλιο καν από τον Έλληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Είναι χαρακτηριστικό”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Είναι. Κύριε Υπουργέ το γεγονός όμως ότι τροφοδοτούν όλη αυτή την φημολογία γύρω από το Δόγμα τέτοια δημοσιεύματα, δεν θα πρέπει να δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. Αυτό είναι το ένα. Και θα ήθελα ακόμη, παρόλο που νομίζω ότι το αποφεύγετε. Πριν από λίγο σ’ αυτή την εκπομπή βουλευτής του ΑΚΕΛ ο κ. Δώρος Χριστοδουλίδης μίλησε για μύθο. Είπε χαρακτηριστικά ότι δημιουργήθηκε ένας μύθος γύρω από το Δόγμα του Ε.Α.Χ.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Δεν τον άκουσα δυστυχώς. Δεν ξέρω τι εννοεί μύθο. Είπε ότι υπάρχει το Ε.Α.Χ. ή ότι δημιουργήθηκε μύθος γύρω από το τελευταίο δημοσίευμα”;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Όχι. Είπε ότι το Δόγμα Ε.Α.Χ. εξελίσσεται σε ένα μύθο και όχι σε πραγματικότητα ασφαλώς”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Δεν ξέρω τι γνωρίζει περισσότερο από εμένα, αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αμυντική ενίσχυση της Κύπρου. Είναι μάλιστα η σημερινή Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια. Έχει δηλώσει και αυτή η Κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες, ξεκινώντας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι εάν υποστεί οποιαδήποτε επίθεση η Κύπρος ισχύει το λεγόμενο CASUS BELLI (αιτία πολέμου) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό λειτουργεί και πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιθετική διάθεση της Τουρκίας. Δεν είναι αυτοσκοπός. Προσπάθειά μας είναι να λύσουμε με τον διπλωματικό τρόπο το Κυπριακό πρόβλημα, με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε., αλλά βεβαίως πρέπει να φυλάμε και τα νώτα μας. Ισχύει λοιπόν η δέσμευση αυτή απόλυτα και νομίζω ότι καλό είναι να μην ομφαλοσκοπούμε συνεχώς και να δημιουργούμε θέματα, έτσι, για να γινόμαστε δυστυχείς”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ θα έρθω αν θέλετε στην ουσία εκείνου που δημοσίευσε η “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” επισημαίνοντας ότι…..

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Θέλετε να σας πω την αλήθεια, ότι δεν το έχω διαβάσει αυτό που έγραψε η “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”; Άρα δεν νομίζω ότι είμαι κατάλληλος για να το σχολιάσω. Διάβασα απλώς τον τίτλο χθες για να δηλώσω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ισχύουν”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ, το ερώτημα το οποίο θέλουμε να θέσουμε εμείς είναι: Η πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο πλαίσιο ασφαλώς της ευρύτερης προσπάθειας ένταξής της στην Ε.Ε., αλλά και η προσπάθεια της ίδιας της Ελλάδας να κερδίσει το στοίχημα με την ΟΝΕ, δεν έρχονται σε σύγκρουση με κάποιους αμυντικούς εξοπλισμούς οι οποίοι ασφαλώς εξυπακούουν και τεράστιες οικονομικές δαπάνες;”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Όχι. Χθες στον ΚΥΣΕΑ αποφασίσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμών για το Ελληνικό Ναυτικό. Είναι μέσα στο πρόγραμμα η αμυντική προετοιμασία και προστασία της χώρας και του Ελληνισμού γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και δεν έρχονται σε καμία αντίθεση. Η Ελλάδα βεβαίως επιδιώκει να μπει στην ΟΝΕ, θα μπει στην ΟΝΕ του χρόνου. Τα δεδομένα είναι ευνοϊκά και πιστεύω ότι όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα θα μπει με το σπαθί της και δεν πρόκειται να γίνει καμία πολιτική διαπραγμάτευση διότι θα ανταποκρίνεται απόλυτα η Ελληνική οικονομία στις απαιτήσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και επομένως θα μπει αυτόματα”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ χθες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν ασφαλώς και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Έκανα μια εισήγηση για την πορεία των Ελληνοτουρκικών και το Κυπριακό μάλιστα”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Και η οποία ασφαλώς σχετίζεται με την επικείμενη πρόσκληση του Γ.Γ. των Η.Ε. για απευθείας διάλογο;”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Για το Κυπριακό είμαστε σε μια φάση που αναμένουμε την πρόσκληση του Γ.Γ. των Η.Ε. Αντιμετωπίζουμε μια τουρκική πλευρά αρνητική και ιδιαίτερα επιφυλακτική, η οποία εξακολουθεί να θέτει όρους για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο.

Πιστεύω ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσέλθει ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις τις οποίες έχει χωρίς προϋποθέσεις και συμμορφούμενη με τα ψηφίσματα και τις απαιτήσεις του ΟΗΕ, αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας ευρύτερα. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση και θα συνεργαστεί στη συνέχεια για την επίτευξη κάποιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ χθες συναντηθήκατε με τον απερχόμενο συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Τόμας Μίλερ. Από τα όσα δήλωσε ο κ. Μίλερ φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν, ίσως στο πλαίσιο μιας τακτικής, στο να επιστήσουν δηλαδή την προσοχή στις δυο πλευρές ότι είναι η τελευταία προσπάθεια. Το δήλωσε αυτό μετά την συνάντηση που είχατε μαζί”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Δεν έχω δει τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Μίλερ. Εγώ εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να προχωρήσει ο διακοινοτικός διάλογος ο οποίος να οδηγήσει σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται την λύση της συνομοσπονδίας και ούτε βεβαίως και την αντίληψη για ύπαρξη δύο ξεχωριστών οντοτήτων, ή διπλής κυριαρχίας, ή διπλής διεθνούς προσωπικότητας.

Βεβαίως εγώ τον προσκάλεσα λέγοντάς του ότι δεν αρκούν τα λόγια. Οι θέσεις βεβαίως είναι ευπρόσδεκτες, αλλά χρειάζονται και έργα. Χρειάζεται να πιέσουν την τουρκική πλευρά η οποία στην τελευταία ανάλυση κρατά και το κλειδί στο Κυπριακό”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ πως όμως θα αντιμετωπιστεί εκείνη η τουρκική θέση την οποία επιβεβαίωσε ακόμη και χθες ο πρωθυπουργός της εισβολής ο Μπ. Ετζεβίτ, ότι η τελευταία υποχώρηση είναι η συζήτηση μιας συνομοσπονδιακής λύσης. Έχετε υποδείξει στον κ. Μίλερ ότι εκεί είναι το πρόβλημα; Διότι εάν επιμείνει η τουρκική πλευρά εμείς θα πρέπει να οδηγηθούμε σ’ αυτόν τον διάλογο έστω και με αυτή τη θέση;”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Δεν κατάλαβα τι λέτε. Οι θέσεις των Τούρκων είναι γνωστές από το 1974. Έχουν την εντύπωση ότι με την παράνομη εισβολή έλυσαν το Κυπριακό πρόβλημα. Αυτό δεν το δέχεται κανένας. Πλην του κ. Ετζεβίτ και κάποιων συμπατριωτών του και όχι όλων. Κατά συνέπεια αν η Διεθνής Κοινότητα δεν το αποδέχεται, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι δεν έχει αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος, ούτε δέχεται κανένας ότι η συνομοσπονδία είναι η λύση που θα επιβληθεί στην Κύπρο. Είναι μόνος του. Βέβαια, είναι η κατέχουσα δύναμη. Είναι μια διπλωματική μάχη η οποία ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα κερδηθεί, διότι και η Τουρκία έχει ανάγκη τη Διεθνή Κοινότητα, δεν είναι μια χώρα απομονωμένη που μπορεί να λειτουργεί στο κενό. Ενδιαφέρεται π.χ. να μπει στην Ε.Ε. και εδώ το κλειδί για την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. δεν το κρατάει η ίδια η Τουρκία αλλά το κρατάει η Ελλάδα”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Κύριε Υπουργέ ένα άλλο θέμα το οποίο είναι πιθανό να σχετίζεται, είναι η έναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο τεχνοκρατών και με θέμα που ασφαλώς δεν έχει άμεση σχέση με τα πολιτικά προβλήματα”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Το θέμα είναι χαμηλής πολιτικής. Θέμα που δεν αφορά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί έχουμε πει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Για τα θέματα κυριαρχίας ισχύουν οι παλαιότερες προτάσεις που έχουμε κάνει για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Τα θέματα λοιπόν του Ε/Τ διαλόγου που άρχισε χθες, συνεχίζεται σήμερα και θα συνεχιστεί για μερικές μέρες ακόμη στην Αθήνα, είναι το περιβάλλον, είναι ο Τουρισμός, είναι το Εμπόριο τα θέματα από τα οποία πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουν να ωφεληθούν. Εξάλλου, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σ’ αυτά τα ζητήματα και είναι κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να προωθηθεί”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: “Στόχος είναι να εξελιχθεί βεβαίως ο διάλογος”.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: “Δεν συζητείται βεβαίως στα πλαίσια του διαλόγου ούτε το Κυπριακό διότι το Κυπριακό είναι θέμα που επηρεάζει ασφαλώς καθοριστικά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν δεν λυθεί δεν μπορούν να βελτιωθούν, αλλά είναι θέμα το οποίο το βλέπουμε, ή θέλουμε διαδικαστικά να το δούμε, στα πλαίσια των Η.Ε. Άρα είναι ένας διάλογος διερευνητικός, θέματα τέτοια δευτερεύοντα, και ο οποίος ελπίζουμε ότι μπορεί να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και εφόσον το κλίμα βελτιωθεί, και οπωσδήποτε θα έχει ευνοϊκές συνέπειες και στα μεγάλα θέματα στα άλλα ζητήματα και στο Κυπριακό και στα Ε/Τ όσον αφορά τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο”.

 

hrule.gif (2171 bytes)