ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

TOY ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

 

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Καλημέρα σας. Θα εκδώσω μια ανακοίνωση η οποία θα σας διανεμηθεί εντός ολίγου για την τραγική επέτειο της Κύπρου και συνδυάζει και το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Είναι μια ανακοίνωση συμπαράστασης της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού. Η Ελλάδα θα είναι σταθερός αρωγός και προασπιστής των δικαιώματων του κυπριακού λαού, στην προσπάθεια για δικαίωση και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμφωνιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Θα σας διανεμηθεί και θα τη δείτε.

Η σημερινή συνάντησή μας αφορά τα θέμα του προσεχούς Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Δευτέρα και Τρίτη και θα ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις και απόψεις που θ' αναπτυχθούν στα πλαίσια αυτού του Συμβουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Φιλανδικής Προεδρίας, γι' αυτό και θα ξεκινήσει η συζήτηση με το πρόγραμμα της Προεδρίας. Η Φιλανδία δηλαδή, θα μας παρουσιάσει το πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου και θα γίνει μια συζήτηση από όλα τα κράτη-μέλη, από όλες τις αντιπροσωπείες για το πρόγραμμα αυτό.

Εκείνο το οποίο έχει κάποιο ενδιαφέρον, είναι ότι η Φιλανδική Προεδρία, θέλει να επικεντρωθεί η συζήτηση, στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κρίση στο Κοσυφοπέδιο. Πάντως τα μεγάλα θέματα τα οποία έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε το προσεχές εξάμηνο, να τ' απαριθμίσω διότι θα είναι τα ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας και στις συναντήσεις κορυφής του Οκτωβρίου στο Τάμπερε και του Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι.

Είναι πρώτα από όλα το θέμα της διεύρυνσης. Η διεύρυνση, η πολύ σημαντική αυτή διαδικασία η οποία βρίσκεται σ' ένα αρκετά προχωρημένο πια στάδιο, έχει αποφασιστεί να συζητηθεί, να γίνει μια επισκόπηση της προόδου η οποία έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και από εκεί και πέρα να παρθούν οι αποφάσεις που χρειάζονται για την περαιτέρω πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης.

Θα υπάρξουν εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ελσίνκι θ' αποφασιστεί εάν θα προωθηθούν και κάποιες άλλες χώρες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δεύτερο κύμα, στη δεύτερη ομάδα χωρών υπό ένταξη, στην πρώτη κατηγορία. Και εάν επίσης πρόκειται να συμφωνηθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα στα θέματα της διεύρυνσης.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας το θέμα αυτό, διότι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά το περιεχόμενο και το ρόλο που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προσεχή χρόνια.

Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύει ότι η διεύρυνση δίδει μια πολιτική βαρύτητα και συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Θέλουμε ο χώρος των κρατών που θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευρυνθεί, γι' αυτό και είμαστε ανοιχτοί σ' αυτή τη συζήτηση.

Ένα σημείο είναι που θέλω να υπογραμμίσω. Το ενδιαφέρον μας να προωθηθεί η ένταξη επίσης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χώρες των Βαλκανίων, χώρες που έχουν παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση στη Γιουγκοσλαβία και που η συμμετοχή τους στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βαλκανικής, είναι μεγάλη.

Η Ελλάδα λοιπόν θα προσπαθήσει να προωθήσει ισότιμα τη συμμετοχή κι αυτών των χωρών, μαζί με τις υπόλοιπες στην ενταξιακή διαδικασία.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα, είναι το θέμα της προετοιμασίας για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που αφορά τα θεσμικά ζητήματα. Γνωρίζετε ότι υπήρξαν κάποια θέματα τα οποία έμειναν από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και που αφορούν την σύνθεση και τον αριθμό των Επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη στάθμιση ψήφων, δηλαδή πόσους ψήφους θα έχει κάθε κράτος στο Συμβούλιο Υπουργών.

Κι ένα άλλο θέμα το οποίο προστέθηκε επίσης είναι ποια ζητήματα θ' αποφασίζονται με ομοφωνία και ποια με ειδική πλειοψηφία. Και η απόφαση που είχαμε πάρει τότε στην Κολωνία, αφήνει ανοιχτό το θέμα να συμπεριληφθούν και κάποια άλλα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης του Άμστερνταμ.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαπραγμάτευση όπως αντιλαμβάνεστε, διότι η κατάληξή της θα προσδιορίσει και το μέλλον της διεύρυνσης. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρόκειται να δεχτούν να προχωρήσει η διεύρυνση, αν δεν έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η Διακυβερνητική που αφορά τα θεσμικά ζητήματα.

Η Διακυβερνητική αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον συμφωνηθεί η Ημερήσια Διάταξή της στο Ελσίνκι θ' αρχίσει τον επόμενο χρόνο, με την ελπίδα ότι θα τελειώσει με το τέλος του 2000 στη διάρκεια τότε, της Γαλλικής Προεδρίας.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει ν' αποφευχθεί σ' αυτή τη διαπραγμάτευση μια σύγκρουση μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών και ν' αποφευχθεί επίσης και ομαδοποίηση χωρών.

Η προσπάθειά μας είνα να εξασφαλίσουμε στα θεσμικά ζητήματα, την απαραίτητη ισορροπία, που να διασφαλίζει τη θεσμική ισότητα των κρατών-μελών και βεβαίως την προώθηση των επιμέρους συμφερόντων, τα οποία υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση αυτή για να είναι πιο ισόρροπη και πιο αποτελεσματική, θα πρέπει να περιλάβει κι άλλα ζητήματα, εκτός από τα δυο ή τρία αυτά θεσμικά υπόλοιπα τα οποία έχουν μείνει από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ.

Κι αυτή είναι η θέση την οποία θα διατυπώσουμε και θα εκφράσουμε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Άλλη προτεραιότητα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή ήδη στην πολιτική Επιτροπή, ύστερα από την εξουσιοδότηση που δόθηκε από το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής στην Κολωνία.

Υπάρχει μεγάλο και εντεινόμενο ενδιαφέρον από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαμορφωθεί πια μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας. Και στα πλαίσια αυτά, συζητείται και η ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα πάλι -για να πω τις θέσεις μας- υποστηρίζει την ανάδειξη αυτής της ταυτότητας, διότι πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναδειχθεί σε μια πολιτική ένωση, σε μια πολιτική οντότητα και αν δεν έχει τη δική της άμυνα, τη δική της πολιτική στα θέματα αυτά, δεν μπορεί πραγματικά να παίξει έναν ευρύτερο πολιτικό ρόλο στη σημερινή εποχή. Αυτές τις απόψεις βεβαίως, θα τις υποστηρίξουμε.

Γνωρίζετε ότι έχουμε υποβάλει ήδη υπόμνημα σχετικά με τα θέματα της άμυνας. Θα υποβάλουμε συμπληρωματικά και άλλες προτάσεις και θα συνεργαστούμε ώστε στο Ελσίνκι να υπάρχει μία καλή απόφαση στα θέματα αυτά.

Υπάρχει άλλη προτεραιότητα. Θα έλεγα είναι αυτή η Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα προετοιμαστεί σε μια Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί και η οποία θα είναι μια διακήρυξη όπως η Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Παγκόσμια Διακήρυξη του 1998, θα είναι κάτι αντίστοιχο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προετοιμασία θα πάρουν μέρος εκτός από τα κράτη-μέλη, εκπρόσωποι από τα Εθνικά Κοινοβούλια, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τους διάφορους άλλους θεσμούς που υπάρχουν, από μη κυβερνητικές οργανώσεις,από κινήσεις πολιτών. θα γίνει μια προσπάθεια ώστε σε αυτό το κείμενο να αντανακλώνται όλα τα σύγχρονα δικαιώματα και όλες οι σύγχρονες ανησυχίες γύρω από την προστασία του ευρωπαίου πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα γίνει η διακήρυξη;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Αυτή η διακήρυξη νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί του χρόνου. Η προετοιμασία αρχίζει τώρα και νομίζω ότι θα τελειώσει επί γαλλικής προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2000.

Τέλος, υπάρχει η προετοιμασία των λεγόμενων κοινών στρατηγικών για την Ουκρανία, την Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Θυμάστε ότι στην Κολωνία τελειώσαμε την κοινή στρατηγική για τη Ρωσία και τώρα είμαστε στη φάση που προωθούμε μία κοινή στρατηγική για αυτές τις άλλες τρεις περιοχές.

Η Ελλάδα -να θυμίσω- έχει συγκηδεμονεύσει μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, την κοινή στρατηγική για τη Μεσόγειο. Και βεβαίως προετοιμάζουμε τώρα και απόψεις και θέσεις τις οποίες θα υποβάλουμε για την κοινή στρατηγική για τα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια, παραμένουν προτεραιότητα της προεδρίας και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο. Εδώ να μου επιτρέψετε να πω ότι για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση που θα γίνει για τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης, διότι γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή στο θέμα της έδρας. Ενώ υπάρχει η πολιτική απόφαση την οποίαν στηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα προχωρήσει για να συμμορφωθεί με την πολιτική απόφαση η οποία έχει παρθεί και στην Κολωνία και στο Ρίο.

Αναμένουμε νέες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή είναι τουλάχιστον η υπόσχεση που εξασφάλισα όταν συνάντησα πριν μερικές ημέρες τον Βαν Ντερ Μπρουκ, και ελπίζω ότι η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι σύμφωνη με τις πολιτικές αποφάσεις, ότι η έδρα αυτού του Οργανισμού Ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη.

Εμείς αυτό το οποίον έχουμε προτείνει, είναι ότι η έδρα πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη και από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν παραρτήματα στις διάφορες πόλεις της περιοχής, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στα έργα που θα πραγματοποιούνται επιτόπου, αλλά δεν μπορεί η έδρα, το αρχηγείο αν θέλετε αυτού του Οργανισμού Ανασυγκρότησης να βρίσκεται σε άλλη πόλη που βρίσκεται σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν του ότι η Θεσσαλονίκη είναι ουσιαστικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, υπάρχει η υποδομή, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Οργανισμός αυτός για την Ανασυγκρότηση. Μέχρις ότου εξασφαλίσουμε αυτή την έδρα στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα θα διατηρεί τις επιφυλάξεις της στον σχετικό κανονισμό.

Θα συζητήσουμε επίσης το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας. Εκεί γνωρίζετε ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν οι εξής ρυθμίσεις. Θα υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, ένα συντονιστικό τραπέζι όπως λένε, το οποίο θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα και θα υπάρχουν μετά και τρία επιμέρους τραπέζια, τρεις επιμέρους ομάδες θεμάτων.

Η επιδίωξή μας είναι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας να συνδεθεί επίσης με τη Θεσσαλονίκη και κάποιες από τις δραστηριότητες του να φιλοξενηθούν στην Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ.Χόμπακ ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο γενικός συντονιστής για να ακριβολογήσω, και ο οποίος δέχεται ακριβώς αυτή την αντίληψη, ότι μέρος, τμήμα της δραστηριότητας ασφαλώς θα πρέπει να αφορά τη Θεσσαλονίκη.

Θα συζητήσουμε την όλη κατάσταση στα Βαλκάνια, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, της ανάπτυξης της προσπάθειας για ειρήνευση στην περιοχή, τα ανθρωπιστικά θέματα, την βοήθεια για την οικονομική ανασυγκρότηση και γνωρίζετε ότι στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα θα αναπτύξει τις απόψεις της, μία από τις οποίες είναι ότι θα πρέπει να αρθούν συν τω χρόνω και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία, έτσι ώστε να μπορέσει η Γιουγκοσλαβία να ενσωματωθεί στην διεθνή κοινότητα και να αρχίσει να δραστηριοποιείται και πάλι.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουμε συνεργαστεί και θα υποβληθεί στο προσεχές Συμβούλιο μια κοινή πρόταση για να αρθούν οι κυρώσεις. Υπάρχει ένα κλίμα θετικό, διότι και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα πρέπει σιγά-σιγά να αρθούν για να μπορέσει η χώρα αυτή, όπως είναι φυσικό, να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότησή της.

Άλλα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στο Συμβούλιο είναι η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μέση Ανατολή, τον κ.Μορατίνος, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις. Γνωρίζετε ότι έχει ήδη σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ισραήλ. Ο νέος πρωθυπουργός, ο κ.Μπαράκ ο οποίος έχει μια άλλη αντίληψη και μια άλλη πολιτική στα θέματα της ειρηνευτικής διαδικασίας είχε ήδη συνάντηση με τον κ.Αραφάτ αλλά και με ηγέτες της περιοχής, είδε τον κ.Μουμπάρακ, βρίσκεται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι νομίζω μέσα στο πρόγραμμά του να συναντηθεί και με την ευρωπαϊκή πλευρά.

Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ θετική. Η Ελλάδα είναι της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής. Να μην περιορίζεται ο ρόλος της μόνο στην οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης, αλλά να παίζει ένα πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλέσει τον Μπαράκ σ' ένα από τα προσεχή Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων ή τον κ.Λέβι τον Υπουργό Εξωτερικών για να ενημερωθεί άμεσα και νομίζω σωστά η Φιλανδική Προεδρία προγραμματίζει ένα ταξίδι στην περιοχή, για να έχει μια πιο άμεση αντίληψη της κατάστασης.

Εμείς, η Ελλάδα, έχουμε ειδικές σχέσεις με την περιοχή, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και με το Ισραήλ και με τις χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και με τους Παλαιστινίους και νομίζουμε ότι μπορούμε να παίξουμε ένα θετικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια.

Τόσο ο Υπουργός όσο κι εγώ, προτιθέμεθα να ταξιδέψουμε σύντομα στο Ισραήλ και να έχουμε επαφές, αλλά και να προωθήσουμε επίσης αυτές τις κινήσεις που κάνουμε για τις συναντήσεις προσωπικοτήτων μεταξύ Ισραηλικών και Παλαιστινίων, που είναι μέσα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί, με τις Συμφωνίες του WYE.

Αλλο θέμα είναι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που θ' αρχίσει στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου -το Millenium Round- που θ' αρχίσει στον Νοέμβριο στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προετοιμάσουμε τώρα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ' αυτή τη διαπραγμάτευση.

Και διάφορα άλλα ζητήματα όπως είναι το "Ανατολικό Τιμόρ" και θα τελειώσουμε με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είναι η συνάντηση από τη μια πλευρά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που είναι οι υποψήφιες χώρες για ένταξη και κάποιες άλλες οι οποίες δεν είναι μεν υποψήφιες αλλά βρίσκονται στα πλαίσια αυτού του θεσμού, τον οποίο έχουμε συστήσει.

Να θυμίσω ότι σ' αυτό το θεσμό είναι μέλος και η Τουρκία, αλλά η Τουρκία παρόλο που προσκλήθηκε να πάρει μέρος σ' αυτή τη Διάσκεψη, δεν αποδέχτηκε διότι θεωρεί -καλώς ή καλώς- ότι υποβαθμίζεται η παρουσία της με το να συμμετέχει σ' αυτή την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη παρόλα αυτά, θα κάνει τη δουλειά της, θα προχωρήσει και θα συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα υπάρχει και το Συμβούλιο Συνεργασίας με το Καζακστάν και το Κιργιστάν την επόμενη μέρα, την Τρίτη.

Την Τετάρτη θα έχουμε εδώ την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου του κ.Κασουλίδη, ο οποίος θα έρθει μαζί μας επιστρέφοντας από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη -διότι η Κύπρος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη- και θα έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία να τον συναντήσουμε, τόσο εγώ όσο και ο κ.Παπανδρέου, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να προγραμματίσουμε την πορεία μας από εδώ και πέρα, ενόψει και της πρωτοβουλίας της Ομάδας των 8, για σύγκληση Διακοινοτικού διαλόγου, διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, αργότερα, αυτό το χρόνο, στη Νέα Υόρκη.

Να σταματήσω εδώ, πήρα πολύ από το χρόνο σας και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

κα ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το πρώτο είναι κάτι πολύ απλό. Εάν έχετε μέσα σ' αυτό το κείμενο που μας δίνετε γιατί δεν το έχουμε διαβάσει και μια αντίδραση στις επετειακές γιορτές που προγραμματίζεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά της Κύπρου. Αν δεν έχετε, θα ήθελα κάτι να πείτε.

Το άλλο είναι αν θα μπορούσατε να μας δώσετε λεπτομέρειες, γύρω από την πρωτοβουλία που αναπτύσσει η Ελλάδα με Ολλανδία. Και από ό,τι φαίνεται την οργανώσατε την προηγούμενη εβδομάδα με την άφιξη εδώ των δυο Υπουργών.

Γιατί χτες, έτσι όπως αναφέρθηκε, μένουν ορισμένα ερωτηματικά. Δηλαδή τί είναι αυτές οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις; Σε ποιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεστε; Εχετε καταλήξει; Θέλετε να φύγει ο Μιλόσεβιτς;

Διότι η συνεργασία με την Ολλανδία δηλαδή ποια μορφή παίρνει στο θέμα της βοήθειας για τη Γιουγκοσλαβία. Κι αν θα πάει ο κ.Σημίτης στο Κόσοβο προσεχώς. Ευχαριστώ.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ανακοίνωση που έχω βγάλει είναι για τις επετείους της Κύπρου και εκφράζει όπως είπα τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο.

Θέλετε να σχολιάσω τις προκλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις της τουρκικής πλευράς; Τις καταδικάζουμε. Είναι απολύτως παράνομες και δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια για ειρήνη στην Κύπρο και για επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Όσον αφορά την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Ολλανδίας, έχει ενδιαφέρον διότι γνωρίζετε τις διαφορετικές απόψεις που είχαν εκφράσει οι δυο αυτές χώρες σε σχέση με τον πόλεμο, αλλά που αυτή τη στιγμή συγκλίνουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της περιοχής.

Και πρόκειται για μια πρόταση που πιστεύουμε ότι βοηθά αυτό το στόχο: να αρθούν οι κυρώσεις και να προχωρήσει η Γιουγκοσλαβία σε μια περαιτέρω προσπάθεια ανοίγματος της κοινωνίας της, εκσυγχρονισμού των θεσμών της, προς τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία.

Δεν υπάρχει βεβαίως απαίτηση να φύγει ο Μιλόσεβιτς. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα, ή που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι θέμα που έχει να κάνει με τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς και τον γιουγκοσλαβικό λαό.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, για το Σεράγεβο ακόμη δεν είναι οριστικό. Εάν θα γίνει αυτή η Σύνοδος Κορυφής του Συμφώνου Σταθερότητας στο Σεράγεβο, εάν πρόκειται να οργανωθεί βεβαίως, ο Πρωθυπουργός θα είναι παρόν. Πρίστινα δεν νομίζω ότι ακόμη είναι οριστικό. Δεν έχω κάτι το οριστικό.

Είναι διάφορες σκέψεις και ενδεχομένως να συνδυαστεί αν γίνεται. Διότι υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες. Επειδή η υποδομή στο Σεράγεβο είναι τέτοια, δεν μπορούν να πάνε ξεχωριστά οι Πρωθυπουργοί, πρέπει να συνδυαστούν δυο τρεις αντιπροσωπείες μαζί. Είναι κάπως πολύπλοκα τα ζητήματα.

κ.ΕΥΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ασχέτως του τι λέμε και τι κάνουμε εμείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο, δέχεται να δοθεί να επεκταθεί η οικονομική βοήθεια που παρέχεται στο Σεράγιεβο και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία; Διότι βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και χτες από το State Department ειπώθηκε ότι μένουν αμετακίνητες στη θέση: με τον Μιλόσεβιτς εκεί, όχι βοήθεια.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Κατ' αρχήν θεωρητικά, η βοήθεια αφορά όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας, όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου. Επίσημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις, δεν υπάρχει δηλαδή ομόφωνη κοινή θέση ότι η βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία θα πάει εάν φύγει παραδείγματος χάρη ο Μιλόσεβιτς, ή αν γίνει αυτό κι εκείνο.

Αλλά ξέρουμε ότι ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ζητούν να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, στην Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε καθ' οδόν και εν πάση περιπτώσει ας ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια και την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, της άρσης των κυρώσεων, να προωθηθεί αποτελεσματικά η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μεγάλη σημασία και η προσπάθεια ανασυγκρότησης έχει έναν χαρακτήρα πιο μακροπρόθεσμο.

κ.ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο γι' αυτή την προτεινόμενη ενσωμάτωση Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί μετά από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με το European Defence, το οποίο προτάθηκε τότε.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση ενσωματούμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκλείψει βεβαίως, θα καταργηθεί. Αλλά δεν θα καταργηθεί προηγουμένως. Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί. Ότι δηλαδή θα απορροφηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το οποίο μένει είναι να συζητηθούν και να αποφασιστούν διάφορα ζητήματα διαδικαστικά, αλλά που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις σχέσεις χωρών που είναι συνδεδεμένα με την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιά θα είναι η σχέση π.χ. με την Νορβηγία, με την Τουρκία, με χώρες που είναι συνδεδεμένες ή έχουν κάποιο παρατηρητή στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και πιστεύω ότι θα βρεθούν λύσεις.

Βέβαια η θέση η δική μας είναι ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αποτελέσει τον αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συν τω χρόνω την ανάπτυξη και των δικών της μέσων, δηλαδή να έχουμε και ευρωπαϊκά μέσα για την προώθηση των στόχων που θέτουμε, ότι οι χώρες που είναι συνδεδεμένες και αυτές πρέπει να έχουν μια συνεργασία μ' αυτό το νέο οικοδόμημα ή τον νέο θεσμό που θα διαμορφώσουμε, αλλά βεβαίως δεν μπορούν να παίρνουν μέρος εις τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό όμως είναι κάτι που είναι ακόμη υπό συζήτηση.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όπως πληροφορηθήκαμε χθες από τις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται μια πρόταση 4 ή 5 χωρών για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκία, που συνοδεύεται και από πρόταση για απεμπλοκή του χρηματοδοτικού κανονισμού. Ως προς αυτό αν έχει γίνει συζήτηση, ποιά θα είναι η θέση σας.

Και δεύτερον, μια διευκρινιστική ερώτηση. Η κοινή πρόταση με την Ολλανδία για άρση του εμπάργκο, αφορά την συνολική άρση των κυρώσεων ή αφορά την άρση του εμπάργκο ως προς το πετρέλαιο;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Αφορά συνολικά τις κυρώσεις οι οποίες μπήκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όσον αφορά το άλλο θέμα που θέσατε, εγώ δεν έχω υπόψη μου κοινή πρόταση κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. Για το χρηματοδοτικό σκέλος, γνωρίζετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο κανονισμοί που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γνωμοδότηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει. Θα περιμένουμε να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί με τις γνωμοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τα συζητήσουμε στο Συμβούλιο. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, δεν έχει αλλάξει.

Ο ένας κανονισμός όμως περνάει μέσα από τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας και ο άλλος κανονισμός είναι με ομοφωνία. Εμείς έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας και για τους δύο κανονισμούς, εάν και εφ' όσον δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις που έχουμε επανειλημμένα θέσει.

κ.ΜΗΛΑΚΑΣ: Θυμάμαι ότι πριν λίγους μήνες η θέση την οποία διατυπώναμε, ήταν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει τις επιφυλάξεις της και να δεχθεί την προώθηση των Ευρω-τουκρικών σχέσεων, όσο η Άγκυρα δεν αλλάζει στάση στο κυπριακό και εμμένει στην πολιτική των γκρίζων ζωνών και δεν αποδέχεται την γενική δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης.

Θέλω να ρωτήσω εάν εξακολουθεί να ισχύει αυτή η θέση ή αν έχει αλλάξει.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η θέση αυτή εξακολουθεί και ισχύει και είναι η θέση την οποία καταφέραμε και περιλάβαμε μέσα στα αποτελέσματα των διαφόρων Συνόδων Κορυφής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, στο Κάρντιφ, Βιέννη και αλλού. Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει διάφορες φάσεις.

Δηλαδή, πρώτα απ' όλα υπάρχουν τρία θέματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι. Το ένα είναι τα χρηματοδοτικά. Το δεύτερο είναι η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική. Το τρίτο είναι η επιδίωξη της Τουρκίας να γίνει υποψήφια χώρα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα στάδια τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν, που αφορούν πάλι νέες προϋποθέσεις και νέες υποχρεώσεις για την Τουρκία και τις υποψήφιες χώρες. Είμαστε σε μία φάση διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε -και αυτό είναι που θα παρακαλούσα να συγκρατήσετε- είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε, να δεχθούμε την αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν πάρουμε συγκεκριμένα ανταλλάγματα στο κυπριακό και στα θέματα που μας αφορούν στο Αιγαίο, στα ελληνοτουρκικά.

κ.ΠΑΡΗΣ: Από όλες τις επαφές που έχετε μέχρι τώρα με το Βελιγράδι, πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτή η ανασυγκρότηση, αυτή η δημοκρατική διαδικασία στην Γιουγκοσλαβία με το σημερινό καθεστώς; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Εννοείτε με το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς Ή νομίζετε ότι πρέπει να φύγει ο Μιλόσεβιτς για να προχωρήσει; Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι δυνατόν.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα ότι δεν πρόκειται να εκφράσω την άποψή μου αν πρέπει να φύγει ή δεν πρέπει να φύγει, διότι δεν με αφορά εμένα άμεσα αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχει λόγο σ' αυτό. Αυτό είναι θέμα που αφορά τον γιουγκοσλαβικό λαό.

Αν θέλετε όμως να μιλήσουμε ειλικρινά και αντικειμενικά, υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια από άλλες χώρες, οι οποίες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την προσπάθεια και οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν αυτό το καθεστώς. Άρα, υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω εκ μέρους της Ελλάδας και να εκφράσω την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι βεβαίως ότι το καθεστώς αυτό χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται εκδημοκρατισμό, χρειάζεται να πορευτεί προς ένα πιο φιλελεύθερο σύστημα με σεβασμό όλων των ελευθεριών και τους απαραίτητους θεσμούς που απαιτούνται για να προχωρήσει αυτή η χώρα προς την Ευρώπη, προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, που πιστεύω είναι και η μόνη προοπτική και η μόνη ελπίδα που υπάρχει για την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ επειδή αναφερθήκατε και στην επικείμενη επίσκεψη του κ.Κασουλίδη, θα δείτε και το θέμα της πρωτοβουλίας του G-8 για το κυπριακό. Θέλω να σας ρωτήσω, πόσο εύκολη πλέον είναι μια διαπραγμάτευση για πρόοδο στο κυπριακό, από τη στιγμή που ο κ.Ετσεβίτ, ο κ.Ντενκτάς χθες ειδιά στην Εθνοσυνέλευση ξαναεπανέλαβαν πάγιες θέσεις, δηλαδή δύο κράτη χωριστά. Είναι εύκολη πλέον μια τέτοια διαπραγμάτευση;

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Δεν είναι καινούριες θέσεις αυτές της τουρκικής πλευράς. Ο κ.Ετσεβίτ είχε αυτή την άποψη από το 1974, γι' αυτό και πραγματοποίησε την εισβολή, ακριβώς για να κλείσει κατά την δική του άποψη το κυπριακό. Αλλά το κυπριακό δεν έχει κλείσει, παρά τα όσα λέει ο κ.Ετσεβίτ, διότι καμία χώρα στον κόσμο και κανένας οργανισμός δεν δέχεται ότι έχει κλείσει. Δεν αποδέχονται το status quo. Ακόμη και ο Κοέν εχθές είπε ότι το status quo είναι απαράδεκτο και ότι πρέπει να συζητήσουμε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Εμείς θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βρούμε μια ειρηνική λύση στο κυπριακό. Θα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σ' ένα διάλογο ο οποίος θα είναι στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Δεν βάζουμε κάτω τα όπλα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Τώρα αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Με αυτού του είδους τις δηλώσεις έχετε δίκιο, οι προοπτικές είναι μάλλον ζοφερές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω αυτό διότι και στις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης Ετσεβίτ το θέμα αυτό της αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο περιελήφθη, εγκρίθηκε και από το Κοινοβούλιο πλέον.

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Μόνο οι Τούρκοι έχουν αυτή την άποψη. Ουδείς άλλος σε ολόκληρο τον κόσμο.

hrule.gif (2171 bytes)