ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Συνάντηση του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Γιάννου Κρανιδιώτη με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βαν Ντεν Μπρουκ – Συνέντευξη Τύπου, Βρυξέλλες, 1.9.99

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Βαν Ντεν Μπρουκ. Μετά τη συνάντηση, ενημερώνοντας τους έλληνες δημοσιογράφους δήλωσε τα εξής:

ΑΝΥΠΕΞ: Συναντήθηκα με τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ασχολείται και με θέματα που αφορούν την Τουρκία στο μέτρο που ακόμη έχει την αρμοδιότητα επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και θα είναι παρών στο Άτυπο και στο τακτικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το δεύτερο θα είναι και το τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχει. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα και θέλω να υπογραμμίσω ότι στα θέματα της Κύπρου η συνεργασία που είχαμε με τον Επίτροπο ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη και ικανοποιητική. Πιστεύω ότι βοήθησε σημαντικά στην προσπάθεια ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου. Μπορεί να είχαμε διαφορές απόψεων, κατά διαστήματα, σε άλλα ζητήματα και ήμασταν και οι δύο πλευρές πάντοτε ελεύθερες στο να διατυπώσουμε τις απόψεις μας αλλά, στα θέματα της Κύπρου και της ενταξιακής της πορείας, θέλω να υπογραμμίσω τη σημαντική του συμβολή.

Συζήτησα με τον κ. Βαν Ντεν Μπρουκ την προοπτική των ευρω-τουρκικών σχέσεων και της χρηματοδότησης της Τουρκίας μετά τους τελευταίους σεισμούς και τις εξελίξεις που έχουν προκύψει σαν συνέπεια αυτού του τραγικού συμβάντος. Είχα την ευκαιρία κατ’ αρχήν να του εκθέσω την ελληνική πολιτική και να του εξηγήσω ποια είναι η θέση μας και να του εκθέσω τι έχει κάνει η Ελλάδα στην προσπάθεια να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία. Εξήγησα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” και ότι η πρώτη φάση των συνομιλιών αυτών πήγε καλά. Αναμένουμε τη δεύτερη φάση των συνομιλιών μέσα στον Σεπτέμβριο και ελπίζουμε ότι το κλίμα που θα δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία θα είναι θετικό έτσι ώστε να έχει ευεργετική επίδραση και στα μεγάλα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό και το Αιγαίο, που δεν είναι όμως αντικείμενο αυτού του διαλόγου. Του ανέφερα ότι ο σεισμός λειτούργησε και ως καταλύτης για να εκδηλωθούν η καλή πίστη και οι καλές προθέσεις του ελληνικού λαού απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία στην Τουρκία. Ένα κλίμα το οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να το περιφρουρήσουμε και να το διατηρήσουμε διότι πράγματι βοηθά και ευρύτερα την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα προβλήματα βεβαίως υπάρχουν και δεν λύνονται απλά με ευχές ή με προσευχές και λόγια. Χρειάζονται έργα και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν, βεβαίως, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κλίμα το οποίο δημιουργείται μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους και αυτή είναι η πολιτική μας.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδοτικής βοήθειας της Τουρκίας για τους σεισμούς: η Ελλάδα είπε ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει χρηματικά την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή είπαμε ότι θα αναπτύξουμε και πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση. Πως αυτό ερμηνεύεται στην πράξη είναι κάτι που έπρεπε να δούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό και ήρθα εδώ να συναντηθώ με τον Βαν Ντεν Μπρουκ και τους συνεργάτες του και να δούμε πως ακριβώς θα υλοποιήσουμε στη πράξη αυτή τη πολιτική επιθυμία. Σημειώστε ότι αυτή είναι βεβαίως και η επιθυμία και όλων των υπολοίπων κρατών–μελών – άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Το θέμα θα συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο και στη συνέχει θα έλθει για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων στο τακτικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τελικά καταλήγουμε στα εξής (αυτό θα είναι και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειωτέον, είναι η συνισταμένη των διαφόρων απόψεων όλων των κρατών-μελών όπως έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής, ημών συμπεριλαμβανομένων):

Αυτό είναι το πακέτο. Κατά συνέπεια, και εδώ θέλω να καταλήξω, όλη συζήτηση περί βέτο και άρσης του βέτο και ούτω καθ’εξής είναι άνευ αντικειμένου. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα πακέτο το οποίο αφορά βοήθεια προς τη Τουρκία για τους σεισμούς, πακέτο στο οποίο εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι θα συνηγορήσουμε και από κει και πέρα για τους Κανονισμούς οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αντικαταστήσει τον παλαιότερο γνωστό Κανονισμό που ονομαζόταν χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ή χρηματοδοτικός Κανονισμός ο οποίος δεν υφίσταται πλέον διότι έχει αντικατασταθεί από τους δύο αυτούς Κανονισμούς.

Αυτή είναι η εικόνα και αυτή είναι η πορεία που κατά το μάλλον ή ήττον θα ακολουθήσουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Ξεκαθάρισα, βεβαίως, ότι για μας το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας δεν συνδέεται καθόλου με αυτή την προσπάθεια. Εκεί έχουμε τις γνωστές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις μας. Το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και θα το κρίνουμε ενόψει του Ελσίνκι, εφόσον η Τουρκία ικανοποιεί τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους όρους που ισχύουν για όλες τις χώρες-μέλη και ειδικότερα εφ’ όσον ικανοποιεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου, του Κάρντιφ και ούτω καθεξής. Να θυμίσω εδώ ότι μέσα σ’αυτά υπάρχει αναφορά για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά θέματα. Αλλά να μη μπούμε σ΄αυτήν τη συζήτηση. Νομίζω ότι την έχουμε εξαντλήσει την προηγούμενη φορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πακέτο της ανθρωπιστικής βοήθειας το οποίο θα υποβάλει η Κομισιόν στο Άτυπο, εάν κατάλαβα καλά….

ΑΝΥΠΕΞ: Όχι, στο Άτυπο θα υποβάλει ιδέες. Από κει και πέρα οι προτάσεις θα έρθουν στο Τακτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….θα είναι υπό τη μορφή πάλι κάποιου χρηματοδοτικού κανονισμού που θα συμπεριλαμβάνει αυτές τις δράσεις για την ανοικοδόμηση;

ΑΝΥΠΕΞ: Όχι, αυτά τα οποία θα έρθουν μέσω του ECHO θα έρθουν από τη διαδικασία του ECHO. Τα υπόλοιπα είναι MEDA, όπου και αυτά θα έρθουν μέσω διαδικασιών του MEDA. Απλώς συνηγορούμε στο να βρεθούν κάποια χρήματα επιπλέον για να πάνε στο ECHO και στο MEDA, της τάξεως που ανάφερα και υπάρχουν προϋποθέσεις τις οποίες είχα θέσει και εγώ ως ευρωβουλευτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υποβάλει λοιπόν αυτές τις νέες προτάσεις η Κομισιόν για τα κονδύλια του ECHO, του MEDA, δανειοδοτήσεις από την ΕΤΕ και θα εισηγηθεί την έγκριση αυτών των Κανονισμών…

ΑΝΥΠΕΞ: Τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα περιλαμβάνεται δηλαδή στις προτάσεις που θα παρουσιάσει τώρα στο Συμβούλιο.

ΑΝΥΠΕΞ: Όχι. Αυτοί θα έρθουν κανονικά τον Οκτώβριο, εκτός εάν θελήσουν να υπάρξει κάποια τροπολογία σ’ αυτούς τους κανονισμούς και να συνδεθούν με τους σεισμούς. Κάτι για το οποίο εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό αυτή την προϋπόθεση εμείς θα εγκρίνουμε τα 15. Διότι τα 135 ούτως ή άλλως…

ΑΝΥΠΕΞ: Μπορεί και τα 135, εάν είναι για τους σεισμούς. Ούτως ή άλλως εκεί απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Αλλά αυτό το δέχθηκε. Δηλαδή η πρότασή σας….

ΑΝΥΠΕΞ: Η Κομισιόν το δέχθηκε. Εγώ είπα ότι….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνδεθούν και με τους σεισμούς.

ΑΝΥΠΕΞ: Αυτό είναι κάτι, όμως, του οποίου θα δούμε τη διατύπωση όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε τροπολογίες στο Συμβούλιο. Δεν είναι του παρόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν γίνεται όμως να υποκατασταθεί εντελώς η υφιστάμενη νομική βάση αυτών των δύο Κανονισμών με τους σεισμούς. Διότι τότε θα μιλούσαμε για ένα άλλο Κανονισμό.

ΑΝΥΠΕΞ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα δούμε στην πορεία. Διότι είναι και τεχνικά θέματα τα οποία θα πρέπει να τα συζητήσουμε καθ’ οδόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα της Τελωνειακής Ένωσης, τα 375..

ΑΝΥΠΕΞ: Ο παλιός κανονισμός; 375 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Αυτά όμως έχουν αντικατασταθεί με τους δύο Κανονισμούς. Άρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν υποθέσουμε ότι αυτά πάνε για το σεισμό…

ΑΝΥΠΕΞ: Τα 150…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει το πάγιο επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι δεν παίρνει τα λεφτά από την Τελωνειακή Ένωση. Εάν υποθέσουμε ότι αυτά θα τα πάρει τώρα υπό τη μορφή αποζημίωσης για το σεισμό, θα εξακολουθήσει φυσικά να θέτει το θέμα της αποζημίωσης των χρημάτων που δικαιούται για την Τελωνειακή Ένωση και για οικονομικούς και για πολιτικούς λόγους.

ΑΝΥΠΕΞ: Δεν το νομίζω. Διότι και η Τουρκία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα 150 είναι γι’ αυτό το σκοπό. Αντικατέστησαν δηλαδή τον προηγούμενο Κανονισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι αυτό το πακέτο το οποίο προτείνει η Κομισιόν είναι συνισταμένη των θέσεων όλων των κρατών μελών. Αν δεν μπούμε στους αριθμούς, κάποια άλλα κράτη-μέλη επιθυμούσαν όλη αυτή η ιστορία να έχει και ένα πολιτικό περίβλημα και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα “εγγύτητας” μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Αυτό πως καλύπτεται; Όλη η συζήτηση θα είναι πλέον για τα λεφτά;

ΑΝΥΠΕΞ: Εγώ δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καλυφθεί. Έχουμε ήδη πάρει τόσες αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και δεν βλέπω τι χρειάζεται άλλο να πούμε. Να επαναλάβουμε τις προηγούμενες αποφάσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς όχι. Εσείς είστε καλυμμένος απ’ αυτό.

ΑΝΥΠΕΞ: Να δούμε τις προτάσεις που θα κάνουν και θα αποφασίσουμε. Δεν υπάρχει καμιά πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για κάτι παραπάνω απ’ αυτό το οποίο σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαφορά των θέσεών μας σε σχέση με αυτές πριν από τους σεισμούς, ποια είναι;

ΑΝΥΠΕΞ: Να τη βρείτε….

Θα ήθελα να σας μιλήσω όμως και για ένα άλλο θέμα, αυτό του Οργανισμού Ανασυγκρότησης. Γνωρίζετε ότι υπήρχε μια αντίδραση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για να πάει η έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως θυμάστε, είχε εγκριθεί ένα ψήφισμα το οποίο έλεγε να μην πάει στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα είχαμε πει μήπως αυτό αποτελούσε και τη γνωμοδότηση της Ευρωβουλής. (Κάποιοι είχαν πει ότι αυτό ήταν γνωμοδότηση. Δεν είναι βεβαίως γνωμοδότηση. Γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου είναι κάτι το οποίο συζητείται τώρα). Βεβαίως, η γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Αλλά έχει σημασία όποια απόφαση και αν πάρει να είναι θετική για μας. Μάλιστα είχα ασκήσει και κριτική στη Νέα Δημοκρατία, τότε, ότι δεν έπεισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – διότι αυτό ήταν ουσιαστικά το κόμμα που υπερψήφισε τότε – για την αξία της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας και έδρας αυτού του Οργανισμού, παρ’ όλο που οι Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ψήφισαν υπέρ της Θεσσαλονίκης. Θέλω τώρα να επαινέσω την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές από κοινού, με τους οποίους είχαμε μια θαυμάσια συνεργασία όλο αυτό το διάστημα και είχα και εγώ προσωπικά συνεργασία με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, την κυρία Κούτσικου, τον κύριο Κατηφόρη κ.α., και αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί τροπολογίες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστηρίζουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα. Και αυτό θέλω να το αναφέρω ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη και πρέπει να επαινέσω την προσπάθεια όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Σας ευχαριστώ.-

hrule.gif (2171 bytes)