ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2 Σεπτεμβρίου 1999

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ : 4η Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πλαίσιο του Διαλόγου Αθηνών (Α΄μέρα εργασιών 2.9.99).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνάντησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πλαίσιο του "Διαλόγου Αθηνών", που διεξάγεται στο Καβούρι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Kατά την έναρξη της Συνάντησης συμμετείχαν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές όπως ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν Υπουργός Ανάπτυξης για τη Μέση Ανατολή κ. Shimon Peres, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Nawaf Masalha, ο Υφυπουργός Σχεδιασμού και Συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Anis Al - Qaq, μέλη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, παρατηρητές από τις ΗΠΑ καθώς και άλλοι.

Αύριο αναμένονται στην Αθήνα ο κ. Faissal Husseini, μέλος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, καθώς και ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό, Πρέσβης κ. Miguel-Angel Moratinos.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Κρανιδιώτης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τη χρησιμότητα του θεσμού του Διαλόγου των Αθηνών, ο οποίος συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η πορεία της Ειρηνευτικής Διαδικασίας κατά το τελευταίο διάστημα. Η 4η αυτή Συνάντηση λαμβάνει εξάλλου ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επαφών που πραγματοποιούνται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και που αναμένεται να καταλήξουν στην επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κρανιδιώτης πρότεινε τη δημιουργία δύο Τριμερών Επιτροπών αποτελουμένων από εκπροσώπους του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ελλάδος με αντικείμενο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. για συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, διάσωσης και διατήρησης πολιτιστικών μνημείων) και μιας άλλης για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Ο κ. Shimon Peres τόνισε τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης για τη περιοχή, ενόψει και της δημογραφικής έκρηξης η οποία αναμένεται στα επόμενα δέκα χρόνια σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός της περιορισμένης έκτασης στην οποία καλούνται να συνυπάρξουν οι δύο λαοί. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικής διάστασης της οικονομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Ως τρόπο για την επίτευξη του στόχου αυτού υπέδειξε την περιφερειακή ανάπτυξη των υποδομών και ιδιαίτερα στους τομείς των υδάτων, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του περιβάλλοντος κ.α.

Τέλος, υποστήριξε τα πλεονεκτήματα της πρότασης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού κ. Ε. Barak για μια νέα συμφωνία στο πλαίσιο του Wye River.

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας της Fatah κ. Marwan Hassib Al-Barghouthi αναφέρθηκε στην νέα ευνοική συγκυρία που διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς και στη σημασία του Διαλόγου των Αθηνών στο μέτρο που παρέχει τη δυνατότητα στα δύο μέρη να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις για μια σειρά από θέματα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρχε κανένας δίαυλος επικοινωνίας.

Οι εργασίες της σημερινής ημέρας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ και θα συνεχιστούν αύριο.

hrule.gif (2171 bytes)