ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΞΠΡΕΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ (4.9.99)

 

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: κ. Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι είχατε θέσει ως στόχο την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης, ως έδρα για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αρκετοί φάνηκαν να εκπλήσσονται από την επιτυχία σας. Μάλιστα, μια μέρα πριν την απόφαση στο Ρίο, ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής, είχε μιλήσει για παραγκωνισμό της Θεσσαλονίκης. Που οφείλεται τελικά αυτή η επιτυχία;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η επιτυχία αυτή ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας, αναγνώρισης του θετικού και ισόρροπου, αλλά και εξαιρετικά δύσκολου ρόλου που έπαιξε η Ελλάδα κατά την κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα τον Απρίλιο παρουσίασε συνολική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης, με βάση το τρίπτυχο:

α) πολιτική λύση το ταχύτερο δυνατό,

β) σταθεροποίηση – εκδημοκρατισμό – ανάπτυξη – ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική, και

γ) αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Ταυτόχρονα δραστηριοποιηθήκαμε σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό. Έτσι, όταν μετά το τέλος του πολέμου, η Ε.Ε. αποφάσισε τη συγκρότηση ενός Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Δυτικών Βαλκανίων, η χώρα μας ενδιαφέρθηκε να φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στο Ρίο και το Συμβούλιο Υπουργών του Ιουλίου, αποφάσισε να εγκαταστήσει την επίσημη έδρα του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα αναπτύξει παραρτήματα και θα δραστηριοποιηθεί αρχικά στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η ανασυγκρότηση δεν αφορά μόνο μία περιοχή, το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας. Εξάλλου, αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να δώσουμε στους λαούς της περιοχής. Η μόνη εγγύηση σε τελευταία ανάλυση για την αντιμετώπιση της κρίσης στα Βαλκάνια και για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης είναι να δώσουμε την προοπτική στις χώρες της περιοχής, ένταξής τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει σύγχρονη υποδομή, εύκολη πρόσβαση από ξηρά και αέρα, πλήρη δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών και τις κατάλληλες τραπεζικές ευκολίες.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ωστόσο, πολλοί στην Ε.Ε. παρουσίασαν εμπόδια σ’ αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, με πρωτεργάτη τον πρώην Επίτροπο κ. Χανς Βαν ντερ Μπρουκ. Είναι δυνατό να αιτιολογήσετε τη στάση του Ευρωπαίου αξιωματούχου και των υπολοίπων πολιτικών παραγόντων της Ε.Ε.;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – έχω την εντύπωση – ότι επιδιώκει να ελέγξει τη λειτουργία του Οργανισμού και να περιορίσει τη δραστηριότητά του στο Κοσσυφοπέδιο. Νομίζω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση. Γι’ αυτό και εμείς, με τα επιχειρήματα που αντιτάξαμε, ανατρέψαμε αυτή την αντίληψη.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Το ρωτάω αυτό γιατί πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρος Ευθυμίου, μίλησε για στενά συντεχνιακά συμφέροντα και για μηχανισμούς συμφερόντων μέσα στην Ε.Ε. και την Επιτροπή. Υιοθετείτε αυτή την άποψη; Τι επιρροή έχουν αυτοί οι μηχανισμοί; Μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Ίσως ορισμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήθηκαν με το σκεπτικό ότι περιχαρακώνουν καλύτερα τις αρμοδιότητές τους και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, όταν δραστηριοποιούνται εκτός χώρου της Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία συνεχής διαμάχη μεταξύ Επιτροπής και Συμβουλίου για θέματα αρμοδιοτήτων. Εν πάση περιπτώσει, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ευοδωθεί και θα αρχίσουμε να βλέπουμε σύντομα τα αποτελέσματα.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πέραν τούτου, πρόσφατα, στους «υπονομευτές» της Θεσσαλονίκης, προστέθηκε και το Ευρωκοινοβούλιο. Θα μπορούσατε να κάνετε μία εκτίμηση για το ψήφισμα που εξέδωσε και τις επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι απλώς συμβουλευτική και δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντίον της Θεσσαλονίκης τάχθηκαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία και οι Φιλελεύθεροι. Βεβαίως, όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της Θεσσαλονίκης, αλλά φαίνεται ότι οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δεν κατάφεραν να πείσουν τους συναδέλφους τους του Λαϊκού Κόμματος, για την ανάγκη να υποστηριχθεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα του Οργανισμού. Εν πάση περιπτώσει, είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωβουλευτές μας, με τους οποίους συναντήθηκα και κουβέντιασα εκτενώς το ζήτημα αμέσως μετά την ολομέλεια της 22ας Ιουλίου, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αναστρέψουν τη θέση αυτή, κατά την τελική συζήτηση πάνω στον Κανονισμό.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ποιες αρμοδιότητες θα έχει το γραφείο της Θεσσαλονίκης;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού καθορίζονται εκτενώς στον ίδιο τον Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη διοικητικού συμβουλίου, όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται ισότιμα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα προεδρεύει χωρίς δικαίωμα ψήφου μέλος της Ε. Επιτροπής, έχει σαν κύριες αρμοδιότητες την εκτίμηση και εκτέλεση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης. Παράλληλα, προβλέπεται και Διευθυντής του Οργανισμού που τοποθετείται από το Δ.Σ. μετά από πρόταση της Ε. Επιτροπής. Θα είναι κυρίως υπεύθυνος για την οργάνωση των εργασιών του Δ.Σ., τη διοίκηση, διαχείριση του Οργανισμού και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του. Οι χρηματοδοτήσεις θα προέρχονται όχι μόνο από την Κοινότητα αλλά και από τρίτους. Από την πλευρά μας θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη όσο το δυνατόν περισσότερες επιμέρους υπηρεσίες, ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη η καρδιά των δραστηριοτήτων, από όπου θα συντονίζονται τα περιφερειακά γραφεία που θα συσταθούν στο μέλλον, εκτός εκείνου της Πρίστινα.

Η λειτουργία του Οργανισμού ελπίζεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα, ίσως τον Οκτώβριο.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: - Σε πολιτικό επίπεδο, ποια είναι η σημασία της απόφασης των «15» για τη Θεσσαλονίκη; Βλέπεται να υλοποιείται η πολιτική να καταστεί η Ελλάδα «γέφυρα» της Ευρώπης με τα Βαλκάνια;

- Ποιες πιστεύετε θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του γραφείου για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο Οργανισμός δεν έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης, αλλά εκείνη του Κοσσυφοπεδίου και των ευρύτερων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη, όμως, θα είναι η καρδιά, ο κεντρικός πυρήνας της προσπάθειας αυτής και σ’ αυτό επίσης το πλαίσιο, σαφώς η Ελλάδα αναλαμβάνει το ρόλο της «γέφυρας» της Ευρώπης με τα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον αναδειχθεί σε μία μεγάλη μητρόπολη των Βαλκανίων και οι προοπτικές για το μέλλον είναι άριστες.

Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Τελικά, πιστεύετε ότι η Δύση θα παράσχει την αναγκαία οικονομική βοήθεια (το νέο σχέδιο Μάρσαλ, όπως αρέσκεστε να το αποκαλείτε), ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανασυγκρότηση της περιοχής;

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας υπογράμμισε την προσήλωση της Ένωσης στην περιφερειακή σταθερότητα και την υπόσχεση να στηρίξει τις χώρες της περιοχής και να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται γι’ αυτές η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι προς το συμφέρον της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια, ώστε να μπορέσουν οι χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

hrule.gif (2171 bytes)