ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ STATE DEPARTEMENT ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ κ. THOMAS WESTON

Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Θέλω να καλωσορίσω τον κ.Weston ο οποίος έχει αναλάβει αποστολή στο Κυπριακό εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια δύσκολη αποστολή. Έχουμε δει στο παρελθόν αρκετούς συναδέλφους του οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν στο πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προοπτικές θα αποδειχθούν καλύτερες και ότι θα είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος σ' αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του και η χώρα μας βεβαίως, η οποία έχει θεμελιώδη και βασικά συμφέροντα στο θέμα της Κύπρου, θα βοηθήσει και θα παρακολουθήσει την προσπάθεια και το έργο του.

Πιστεύουμε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος και υπάρχουν δυνατότητες για μια σοβαρή πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Η πορεία της ειρήνης στην περιοχή δημιουργεί μια αισιοδοξία, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η Κύπρος να βρει την πορεία της προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν μπορεί η Κύπρος να μείνει μια ανοιχτή πληγή στην περιοχή, κάτι το οποίο τελικά θα υπονομεύσει την ειρήνη, την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και θα δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια. Προσβλέπουμε στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά μαζί του.

Προσβλέπουμε επίσης στην αμερικανική βοήθεια, όπως και στην βοήθεια η οποία θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος πρέπει να βρει την λύση της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην βάση των αρχών που περιλαμβάνουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένουμε από την Διεθνή Κοινότητα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στην τουρκική πλευρά, η οποία έχει σε τελευταία ανάλυση και το κλειδί για την λύση του Κυπριακού, να συνεργαστεί με την Διεθνή Κοινότητα και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς επιταγές του δικαίου και προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ευχαριστώ και πάλι τον κ.Weston για την επίσκεψή του. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και ελπίζουμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τον παρακαλώ να πει και αυτός δυο λόγια.

THOMAS WESTON: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτά που είπατε ότι δεν είναι νέο το θέμα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή υποδοχή και τις ευχές σας. Επίσης, και εγώ θα ήθελα να πραγματοποιηθεί η ευχή σας να είμαι ο τελευταίος συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, το Κυπριακό που είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια.

Είναι μια νέα προσπάθεια που ξεκινά με έναν κάπως νέο τρόπο, με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στην οποία ανήκω εγώ. Θα έχετε ακούσει ότι υπάρχει ένας νέος απεσταλμένος ο κ. Μόουζες και υπάρχει και ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, από την οποία έρχομαι και στην οποία ήμουν μόλις χθες.

Αυτή η νέα ομάδα δείχνει ακριβώς την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Προέδρου και της Υπουργού Εξωτερικών, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες μας υπήρξαν εξαιρετικά καλές. Αποτελούν μια αρχή ελπίζω μιας στενής σχέσης συνεργασίας στο θέμα αυτό και πρέπει να πω ότι προσβλέπω σε άλλες παρόμοιες εξαιρετικά καλές συναντήσεις μαζί σας. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι υπήρξαν πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με το ότι το status quo αποτελεί την καλύτερη λύση, πώς πιστεύετε, με ποια μέσα πιστεύετε ότι θα προωθήσετε τις διακοινοτικές συνομιλίες;

THOMAS WESTON: Το status quo δεν είναι η καλύτερη δυνατότητα που υπάρχει. Η διαίρεση της νήσου αποτελεί πρόβλημα και για την Διεθνή Κοινότητα και για τους G-8 οι οποίοι έκαναν σχετική δήλωση πρόσφατα και για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για το ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω τις λεπτομέρειες των διπλωματικών συνομιλιών, αλλά πρέπει να σας πω ότι στο διεθνή χώρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή θετικά στοιχεία που δημιουργούν κάποιες ελπίδες για την δημιουργία νέων μέσων, εργαλείων για την προώθηση των συνομιλιών.

 

hrule.gif (2171 bytes)