ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ  ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2000


Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Να καλωσορίσω την κυρία Διαμαντοπούλου. Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Ροκόφυλλο να συζητήσουμε την συνεργασία μας, την θεσμοποιημένη συνεργασία μας που χρειάζεται να προχωρήσει τώρα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της και βεβαίως τα πολύ σημαντικά καθήκοντα εν’ όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στη Λισσαβώνα περίπου τέλη Μαρτίου για το θέμα της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα βεβαίως αυτού του ζητήματος είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα τρέχοντα και μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την σχέση της Ελλάδας με τα ζητήματα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η διεύρυνση, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τα θέματα της διεύρυνσης  σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και ευρύτερα καθώς βεβαίως και το θέμα της ΟΝΕ και της Διακυβερνητικής που οπωσδήποτε ανοίγεται μια νέα θεσμική ρύθμιση ενόψει της διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρης αυτής της περιοχής και για τα οποία θα έχουμε στενή συνεργασία με την κυρία Διαμαντοπούλου που ελπίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πάει
πολύ καλά.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Η συνάντηση αυτή είναι μέσα στα πλαίσια μιας μόνιμης συνεργασίας με το ΥΠΕΞ. Το 2000 ξεκινούν εξαιρετικά μεγάλα γεγονότα για την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρώπης, η διεύρυνση μεγαλώνει την Ευρώπη και νέες πολιτικές όπως αυτές της ασφάλειας και της διακίνησης των πολιτών βαθαίνουν την Ευρώπη. Σε αυτήν την καινούργια περίοδο η συνεχής συνεργασία της Επιτροπής  με τις κυβερνήσεις αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση της επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική και με τους Υπουργούς συζητήσαμε όλο τον σχεδιασμό αυτό για το 2000  αλλά και τα μελλοντικά βήματα της επιτροπής και κατόπιν του Συμβουλίου Υπουργών .
 
 

Χ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ : Είχαμε πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε με την Επιτροπή η οποία είναι πια στη ζωή μας θεσμικά και βεβαίως με τη λαμπρή εκπρόσωπό της την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου η οποία αντιπροσωπεύει και τη χώρα μας αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή κοσμογονία που συντελείται και έτσι κάθε επαφή μαζί της και κάθε συζήτηση είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Θα συνεχίσουμε βεβαίως αυτό το διάλογο και μαζί της και με τη ευρωπαϊκή επιτροπή συνεχώς χωρίς διαλείμματα.


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα