ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΟΥΚ

Λονδίνο 13 Ιανουαρίου 2000


ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανία ΑΠΕ


THE ASSOCIATED PRESS

ΑΠΕ



Το Κυπριακό και η Γιουγκοσλαβία κύρια θέματα της συζήτησης

    Το Κυπριακό και η εσωτερική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία ήταν τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συνομιλίες του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με το βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ στο Φόρειν Οφις. Ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε, ενημέρωσε τον Ρόμπιν Κουκ για τις επαφές που είχε χθες και προχθές στην Κύπρο και για το κλίμα που υπάρχει εκεί όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να οδηγήσουν σε μία επιτυχή λύση η οποία θα θέτει τέρμα στο σημερινό καθεστώς διχοτόμησης της νήσου.

     ``Ενημέρωσα τον κ. Κουκ, είπε ο κ. Παπανδρέου, για το κλίμα που υπάρχει τώρα στην Κύπρο, ένα κλίμα αναμονής θα μπορούσε να πει κανείς, ένα κλίμα καινούργιας προσμονής για τις εξελίξεις, αλλά βέβαια και ανησυχιών που εκφράστηκαν από διάφορα κόμματα για το μέλλον της Κύπρου. Αυτό το κλίμα το μετέφερα στον κ. Κουκ με αντικειμενικό τρόπο νομίζω, και συζητήσαμε τις διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να έχουμε στενή συνεργασία και στενή επαφή ώστε πραγματικά να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή``.

     `` Εξέφρασα όμως, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, και τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Κύπρο και προκαλούνται από συζητήσεις και σενάρια κατά καιρούς περί συνομοσπονδιών. Αλλά φυσικά στο θέμα αυτό η βρετανική πλευρά είναι ξεκάθαρη``.

      Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κουκ, σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ελληνα ομόλογό του, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων και το μέλλον της Ευρώπης.

``Συζητήσαμε, τόνισε ο κ. Κουκ, θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως αναφερθήκαμε στο πώς θα επωφεληθούμε και θα δώσουμε συνέχεια στα μεγάλα επιτεύγματα της διάσκεψης του Ελσίνκι. Στη διάσκεψη αυτή είχαμε δύο επιτεύγματα. Βοηθήσαμε να ξεκινήσει μία νέα σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και καθιερώσαμε τη γλώσσα και τη θέση στο θέμα της Κύπρου ότι, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να υπάρξει λύση στή σημερινή διχοτόμηση της Κύπρου, αυτό δεν αποτελεί προϋποθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω στο βήμα αυτό της προόδου που επιτεύχθηκε στο Ελσίνκι και οι δύο χώρες μας θέλουν να δουν την προσπάθεια του γγ των Ηνωμένων Εθνών να οδηγεί σε μία επιτυχή λύση, η οποία θα δίνει τέλος στο σημερινό καθεστώς διχοτόμησης της Κύπρου. Τα επιτεύγματα αυτά στη διάσκεψη του Ελσίνκι, επισήμανε ο κ. Κουκ, δεν θα ήταν δυνατά αν δεν μεσολαβούσε η αποφασιστικότητα , το θάρρος, και η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου συνέβαλε σημαντικά στο να οδηγηθούμε σ' αυτές τις θετικές εξελίξεις``.

      Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τις ελληνοβρετανικές συνομιλίες σήμερα στο Φόρειν όφις ήταν η Γιουγκοσλαβία και σχετικά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τα εξής: `` Εκφράσαμε την άποψή μας, αλληλοενημερωθήκαμε για τα ζητήματα που υπάρχουν, για το Κόσοβο και για το Μαυροβούνιο και ευρύτερα για τη Γιουγκοσλαβία, τις εσωτερικές διεργασίες εκεί, σε σχέση με την αντιπολίτευση και βεβαίως τις προοπτικές εκδημοκρατισμού αυτής της χώρας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Και εκεί πάλι τονίσαμε ότι χρειάζεται μία στενή συνεργασία, σαφώς σ' αυτό το θέμα υπάρχουν και προσεγγίσεις που ενδιαφέρουν, και στόχοι πολλοί και κοινοί, γι' αυτό και γίνεται πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων στο θέμα αυτό, και μπορώ να πω ότι οι Βρετανοί εκτιμούν τις δικές μας προσπάθειες στην περιοχή``. Σε ερώτηση ποιές είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς όσον αφορά το μέλλον του Μιλόσεβιτς ο κ. Παπανδρέου είπε ``Δεν θα ήθελα να κάνω εκτιμήσεις για το μέλλον του Μιλόσεβιτς, αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια εμβάθυνση της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία, να δούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις να ανθούν και βεβαίως μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορεί να ανοίξει μια νέα προοπτική της Γιουγκοσλαβίας προς την Ευρώπη``.

     Μετά τη συνάντησή του με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του και όπως έγινε γνωστό συμφώνησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλου ελληνοτσεχικής συνεργασίας στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.

      Απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τσεχίας αποτελούν το ``πάνελ`` δημόσιας συζήτησης στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Λονδίνο με θέμα τη σημασία των πολιτικών ιδεών και κινημάτων στη δεκαετία του '80.
 

Επίσημο Αγγλικό Κείμενο