ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Δευτέρα  31 Ιανουαρίου 2000


ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα σας και χρόνια πολλά, σε όσους δεν έχουμε πει τα χρόνια πολλά. Σήμερα κόβουμε την πίτα. Η πίτα στο Υπουργείο Εξωτερικών, νομίζω, ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία, ανάλογα σε ποιόν πέφτει και το φλουρί, αν θυμόσαστε την περσινή χρονιά. Λοιπόν, με μεγάλη προσμονή θέλουμε να δούμε τί θα γίνει και φέτος.

  Θέλω να ξεκινήσω όμως με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύ στενή συνεργασία με όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Πράγματι ήταν μια χρονιά -αν κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω- με πάρα πολλές εκπλήξεις, κρίσεις και προβλήματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εξωτερικών.

  Ξεκινώντας από τις δυσκολίες της σχέσης με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, την κρίση στο Κοσυφοπέδιο και τον πόλεμο εκεί, τις προσπάθειες προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά, τους σεισμούς του καλοκαιριού, όπου είχε σημαντική εμπλοκή το Υπουργείο Εξωτερικών, την όλη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, μιας υπόθεσης τελικά ιστορικής, που μας ανοίγει ένα νέο πλαίσιο κινήσεων και προοπτικών.

  Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται σε μία εξέλιξη αισιόδοξη, αλλά οπωσδήποτε με δυσκολίες και με εμπόδια, τα οποία είναι γνωστά μετά από τόσα χρόνια και τόσες δεκαετίες αντιπαλότητας, τα οποία δεν έχουν βεβαίως ξεπεραστεί.

  Γνωρίζω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και με πολύ μεγάλο κόπο. Βέβαια ίσως αυτό το οποίο μας άγγιξε όλους περισσότερο από πλευράς πολιτικού γεγονότος, ήταν ο άδικος χαμός του φίλου και άλλων που ήταν στο μοιραίο αυτό Φάλκον, του Γιάννου του Κρανιδιώτη και με τις περιπέτειες όσων επέζησαν και που δυστυχώς έχουμε έναν που ακόμη το παλεύει. Του ευχόμαστε υγεία με τη νέα χρονιά.

  Έτσι, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους γι' αυτή την συμπαράσταση και όπως καταλαβαίνετε, αυτή η χρονιά ήταν μια χρονιά που σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η πολιτική ηγεσία, εγώ και ο κ. Ροκόφυλλος και ο κ. Νιώτης, είχαμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα, ώστε να μην μπορούμε όσο θα θέλαμε να έχουμε την άμεση επαφή με εσάς, τους υπαλλήλους, γενικότερα τους υπαλλήλους και ειδικότερα του διπλωματικού σώματος όσο θα θέλαμε και όσο θα έπρεπε. Αλλά ήταν όμως αυτά τα γεγονότα.  Πιστεύω ότι και μετά από την επίσκεψη του κ. Τζεμ να έχουμε μια πιο τακτική και συστηματική επαφή. Θέλω όμως να τονίσω και κάτι ακόμα. Μετά την απόφαση του Ελσίνκι, έχουμε διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούμε.

  Ένα πλαίσιο πολύ θετικό, αλλά το οποίο πρέπει να γεμίσει με δράσεις, με σχέσεις, με προτάσεις, με ιδέες, οι οποίες βεβαίως έχουν υπάρξει, έχουμε συζητήσει, αλλά που βάζουν και το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια διαχρονική τροχιά. Σαφώς οι ευρωπαϊκές Διευθύνσεις με τις υπόλοιπες πρέπει να έχουν μια στενότερη συνεργασία. Μιλάμε για μια υποψήφια χώρα που είναι η Τουρκία, και την ένταξη της Κύπρου και οι γειτονικές άλλες χώρες που θα γίνουν σύντομα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Έχουμε ένα νέο πεδίο δράσης τουλάχιστον στον περίγυρό μας και όχι μόνο. Έχουμε επίσης αναδείξει αυτούς τους μήνες και νέες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, διπλωματία των πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ανθρωπιστική μας πτυχή που ανέδειξε τη χώρα μας ως πρωτοπόρα στον τομέα αυτό των αναπτυξιακών επιτυχιών και δράσεων.

  Αλλά και σε άλλους τομείς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, οικονομικής ανάπτυξης, αμυντικής αν θέλετε διπλωματίας και πολιτιστικής  διπλωματίας που δεν μπορεί παρά να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και της παρουσίας της χώρας μας διεθνώς.

  Μάλιστα εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η επόμενη 4ετία να έχει αυτή την πτυχή την πολύ σημαντική, όχι μόνο της Ολυμπιακής εκεχειρίας, που είναι μια ιδιαίτερη ελληνική πρωτοβουλία, με αποδοχή παγκόσμια, αλλά και γενικότερα την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού και βεβαίως της δικιάς μας πολιτιστικής παράδοσης και της σημερινής δημιουργίας, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ελληνική εικόνα, την ελληνική πρόταση, το διάλογο με τον ελληνισμό, αν θέλετε, απανταχού γης.

  Έτσι, όλα αυτά απαιτούν μια νέα λειτουργικότητα και έχω ζητήσει και από τον Γενικό Γραμματέα κ. Παμπούκη να μου κάνει μια μικρή εισήγηση και να δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφώσουμε έναν εσωτερικό μας διάλογο με όλες τις Διευθύνσεις, όχι μόνο συναρμόδιες για τα μεγάλα θέματα -αλλά όλες νομίζω έχουν ρόλο και λόγο- για μια Λευκή Βίβλο που θα μας αναδείξει τις νέες αυτές προοπτικές, τις νέες λειτουργίες, τις λειτουργικές αυτές νέες εκφάνσεις.

  Άλλες μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στον υπάρχοντα οργανισμό, άλλες θα πρέπει ίσως να βοηθήσουμε στο να τροποποιηθούν κάπως και με την εφαρμογή αυτού του νέου Οργανισμού να δούμε  πού είναι τα ισχυρά σημεία και πού τα ασθενή της προσπάθειας. Θέλω ακριβώς να έχω τη δικιά σας γνώμη, τη δικιά σας συμμετοχή, τη δικιά σας πρόταση, μέσα σ' αυτή τη διαδικασία ανάληψης των νέων ευκαιριών που μας δίνονται με τη νέα αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

  Όπως έχω πει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο, είμαι πολύ ανοιχτός και θέλω να ακούγονται όλες οι απόψεις και όλες οι γνώμες διότι έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολυσυλλεκτικοί, να υπάρχει ο πλουραλισμός των απόψεων και αυτό το κάνω  στον ευρύτερο χώρο του Υπουργείου, αλλά και στο στενότερο περιβάλλον του δικού μου γραφείου, των συμβούλων, των συνεργατών, όπου ζητώ, απαιτώ την ανοιχτή αυτή προσέγγιση και τον σεβασμό όλων των απόψεων.

  Και το λεω αυτό, διότι δυστυχώς έχουν εμφανιστεί διάφορες επιθέσεις κατά καιρούς εναντίον και συνεργατών μου, οι οποίοι μπορεί να έχουν ανατροφή  ως Έλληνες του απόδημου ελληνισμού και μπορεί να έχουν μια προφορά ίσως όχι κατάλληλη, αλλά όμως υπάρχουν και άλλες επιθέσεις όπου κάποιοι συνεργάτες μου γράφουν σε εφημερίδες και έχουν γνώμες.

  Μπράβο που έχουν γνώμες. Δεν θα είμαι εγώ λογοκριτής σ' αυτό το Υπουργείο. Νομίζω ότι ακριβώς θέλω να είναι κοντά στην ηγεσία του Υπουργείου άτομα με σκέψεις, με προτάσεις, με δικές τους απόψεις με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, δεν έχει σημασία. Αλλά έχουν μια δική τους υπόσταση και μια δικιά τους λογική. Και νομίζω ότι πρέπει ακριβώς να αρχίσουμε να κρίνουμε τις ιδέες και όχι τα πρόσωπα και να σεβαστούμε τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου, χωρίς τέτοιου είδους επικρίσεις.

  Τώρα, αν κάποιοι απ' αυτούς δεν έχουν γραφείο τους ζητώ συγνώμη, διότι το Υπουργείο έχει πράγματι κάποια προβλήματα λειτουργίας τα οποία ο κ. Παμπούκης με τον κ. Αιλιανό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

  Θέλω ακριβώς να τονίσω ότι σ' αυτό το Υπουργείο πρέπει να αποδεχθούμε πράγματι την ικανότητα όλων να συνεισφέρουν με ελεύθερη σκέψη, χωρίς αυτό να επηρεάζει την κοινή μας βούληση για ενότητα, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα μας.

  Να φτάσουμε και στην πίτα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι για όποιον πάρει το φλουρί, δεν ξέρει κανείς, ένας Θεός ξέρει τι σημαίνει ακριβώς αυτό, αλλά από το Υπουργείο έχει 5ήμερη άδεια.

  Στις διευθύνσεις που έχουν πολύ μεγάλη δουλειά, ο υπάλληλος οπότε μπορεί να πάρει την άδειά του σπαστά. Αλλά νομίζω θα βρούμε κάποια λύση.

  Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις υπηρεσίες του κ. Ροκόφυλλου και του κ. Νιώτη και των Ειδικών Γραμματέων. Απ' όλους μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία, η οποία είμαι σίγουρος θα συνεχίσουμε να έχουμε και την επόμενη χρονιά. Χρόνια σας πολλά και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.
 
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ