ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΛΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΤΟΥΛΕ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ.Βασίλη Μέλο, που είναι ο Πρόεδρος του Κόμματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και τον κ.Βαγγέλη Ντούλε που είναι ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και να τους συγχαρώ για την πρόσφατη απόφασή τους για στενή συνεργασία που οπωσδήποτε έχει ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή μας, στην Αλβανία, αλλά και βεβαίως την ουσιαστική παρουσία του ελληνισμού και μέσα στην Αλβανία.

  Θεωρούμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βασική μας αρχή για ολόκληρα τα Βαλκάνια και βεβαίως θεωρούμε ότι ο ελληνισμός της Αλβανίας είναι ένα στοιχείο που συμβάλλει στις σημαντικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών Ελλάδας και Αλβανίας και είναι η προστασία του ελληνισμού και των δικών της δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτικών δικαιωμάτων. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για καλές σχέσεις με τη Αλβανία.

  Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του κ.Ιλίρ Μέτα και του Υπουργού Εξωτερικών του κ.Πασκάλ Μίλο στην Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική μειονότητα, αλλά και βεβαίως ζητήματα που έχουν σχέση και με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και βεβαίως τη σχέση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που προχωρά μέσω του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο, δηλαδή μετά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει μια νέα σχέση με σειρά χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων.

  Θέλω να γνωρίζουν και το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειές τους και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια που κάνουν και οι ίδιοι, μια πολύ σημαντική προσπάθεια προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα χώρα. Να μην πω άλλα, δεν ξέρω αν θέλετε δυο λόγια να πείτε και αν έχουμε δυο-τρεις ερωτήσεις. Είμαστε λίγο στριμωγμένοι από χρόνο λόγω της εκδήλωσης για το βιβλίο του κ.Κρανιδιώτη.

Β.ΜΕΛΟΣ : Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε σήμερα και συναντιόμαστε με τον Υπουργό. Βέβαια για εμάς υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία εμείς θα μπορέσουμε να τα λύσουμε με την υποστήριξη και την βοήθεια της Ελλάδας. Όχι μόνο για τον ελληνισμό που ζει στην Αλβανία, αλλά και για όλη την Αλβανία.

  Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, εσείς την ξέρετε την κατάσταση, ξέρετε πού υπάρχουν προβλήματα μεγάλα. Αλλά εμείς έχουμε ελπίδα που με τις καλές σχέσεις που υπάρχουν αναμεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και με τις καλές σχέσεις που έχουμε εμείς με την Ελλάδα και τώρα τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε και με την ΟΜΟΝΟΙΑ, θα μπορέσουμε να βγούμε καλά στις νέες τοπικές εκλογές, να βγάλουμε και εμείς τους ανθρώπους τους δικούς μας και να μπορέσουμε βέβαια μετά να λύσουμε και τα προβλήματα της παιδείας, τα οικονομικά προβλήματα και άλλα προβλήματα.

  Αύριο έρχεται εδώ πέρα και ο Πρωθυπουργός, που και αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα, μια που οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι πολύ καλές. Εμείς έχουμε την χαρά που και το κόμμα ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ έχει δώσει μια βοήθεια μεγάλη, που αυτές οι σχέσεις να έχουν αυτό το επίπεδο που υπάρχει σήμερα. Και πάλι πολύ καλύτερα θα είμαστε και στο εξής. Σας ευχαριστώ.

Β.ΝΤΟΥΛΕΣ : Με ιδιαίτερη χαρά είχαμε ξανά σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ.Παπανδρέου μία εποικοδομητική συζήτηση. Θα έλεγα μία επισκόπηση όλων των προβλημάτων που συζητήσαμε και στη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού του κ.Σημίτη στα Τίρανα. Θέματα που άπτονται της επιβίωσης της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία και της ανάπτυξής της, καθώς και θέματα που άπτονται των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

  Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήσαμε θέματα που προβληματίζουν σήμερα την κοινότητά μας, όπως είναι τα θέματα της εκπαίδευσης, τα θέματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το οποίο σήμερα απειλείται από προσπάθειες που καταβάλλουν διάφοροι κύκλοι στην Αλβανία να το αλλοιώσουν εις βάρος της ελληνικής κοινότητας.

  Καθώς και για θέματα στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του ελληνισμού στην Αλβανία, όπως είναι αυτά της απογραφής του πληθυσμού που επίκειται να γίνει το επόμενο έτος και αυτό της νέας διοικητικής διαίρεσης, βάσει του νέου Συντάγματος της Αλβανικής Δημοκρατίας.

  Επιπλέον, τα θέματα αυτά προσλαμβάνουν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και του ενδιαφέροντος της Διεθνούς Κοινότητας πλέον, για πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες και σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει και εμείς να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ούτως ώστε ο ρόλος του ελληνισμού σ' αυτές τις εξελίξεις να είναι δυναμικός τόσο στην Αλβανία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ευχαριστούμε πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ