ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Να καλωσορίσω τον κ. Κασουλίδη. Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη διότι γίνεται μετά από το Ελσίνκι, μετά από ευνοϊκές για ολόκληρη την περιοχή αποφάσεις, σε ένα διαφορετικό κλίμα, το οποίο, όχι μόνο κλίμα, αλλά και αποφάσεις, δίνουν νέες προοπτικές, ανοίγουν νέους δρόμους και δίνουν νέα εργαλεία για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

  Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε την από εδώ και πέρα πορεία μας, σε σχέση με τα νέα δεδομένα. Συζητήσαμε τη δυνατότητα να επισκεφθώ και την Κύπρο σύντομα, πιθανώς μέσα στον Γενάρη, αλλά είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τις πρόσφατες συνομιλίες στον ΟΗΕ και να προετοιμαστούμε για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν και πάλι στις 27 Ιανουαρίου στην Γενεύη.

  Η εμπλοκή πια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο ενεργά στην όλη υπόθεση της όχι απλώς ενταξιακής πορείας, αλλά και της επίλυσης του κυπριακού, ήταν επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα το οποίο θεωρούμε ότι θα σημάνει, θα βοηθήσει, στην παραπέρα ενίσχυση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

  Θεωρούμε δε ότι το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί παρά να συμβάλλει και αυτό θετικά στο να προχωρήσουν με μεγαλύτερο δυναμισμό οι συνομιλίες για το κυπριακό. Τίποτα βεβαίως δεν έχει κριθεί, αλλά σαφώς αυτό το οποίο θέλουμε αυτή τη στιγμή, είναι να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτή τη νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

  Να ευχαριστήσω για την επίσκεψη και είμαστε συνεχώς σε επαφή για τις παραπέρα συζητήσεις και τις παραπέρα εξελίξεις.

Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερή μου χαρά, γιατί βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα και είχα αυτή την συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα μετά την απόφαση στο Ελσίνκι, μια απόφαση που όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα, μετά από μια μεγάλη μάχη που είχε δώσει η Ελλάδα, μια διπλωματική μάχη και η οποία έχει αποβεί πιστεύουμε και αποβαίνει προς όφελος τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, όπως πάντοτε επιδιώκαμε.

  Αυτή η απόφαση του Ελσίνκι δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και ένα νέο κλίμα μέσα στο οποίο οι δύο κυβερνήσεις καλούνται να κινηθούν. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης, πώς μέσα από αυτό τον νέο δημιουργούμενο κλίμα, θα αξιοποιήσουμε τις θετικές αποφάσεις που έχουν προκύψει από την Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

  Ακόμα και οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, συναρτώνται και συνδέονται μ' αυτή την απόφαση. Έχουμε δει τα θέματα της προετοιμασίας του δευτέρου γύρου.

  Έχουμε συζητήσει και θέματα τα οποία όσον αφορά τους χειρισμούς του κυπριακού, χρειάζονται από πλευράς μας, από την μια πλευρά εγρήγορση και από την άλλη πλευρά μία σταθερή τοποθέτηση, όπως π.χ. ότι η αναζήτηση λύσης του κυπριακού θα πρέπει να γίνει μόνο με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ότι η δική μας πλευρά θα καταστήσει σαφές και το δηλώνει και δημόσια, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο,τιδήποτε, είτε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είτε σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών, που θα ξεφεύγει από τις παραμέτρους αυτών των ψηφισμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Αν μετά την απόφαση του Ελσίνκι η κυπριακή κυβέρνηση σκέφτεται να επαναλάβει την πρόταση για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε την πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος που έγινε στο Ελσίνκι, όπου εκλήθημεν από την προεδρία να παραστούμε για να μας ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ενώπιον των 15 και των υποψηφίων χωρών και της Τουρκίας. Ευχαριστούμε πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Σας ευχαριστούμε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ