ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1999


ΘΕΜΑ : "Ενημέρωση του σχεδίου νόμου για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της Δημοκρατίας της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης"
 

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ : Κατ' αρχήν να σας καλημερίσουμε, να σας ευχαριστήσουμε που είσαστε εδώ στην σημερινή συνέντευξη τύπου που οργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να σας ενημερώσουμε για το θέμα του σχεδίου νόμου για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της Δημοκρατίας της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

  Ο Υφυπουργός κ. Νιώτης θα ξεκινήσει την ενημέρωση. Αναμένουμε τον Υπουργό τον κ. Παπανδρέου και τον Υπουργό τον κ. Μαγκριώτη. Θα προηγηθεί ενημέρωση από τους Υπουργούς και στη συνέχεια να υποβληθούν ερωτήσεις. Κύριε Υπουργέ έχετε τον λόγο.

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Να αναφέρουμε ότι εξ αριστερών είναι και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία σας.

  Θα πω τις βασικές πτυχές αυτού του νέου νομοσχεδίου, την οποία την κατάθεση στην Βουλή χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς για δύο και περισσότερα χρόνια, με πρωτοβουλία αρχικά του Γιώργου Παπανδρέου, ως αναπληρωτή Υπουργού και αμέσως μετά με τη δική μου συμβολή, αλλά και την συνεργασία 11 συναρμοδίων Υπουργών, καταφέρνουμε επιτέλους να προωθήσουμε στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο ήδη συζητείται εις την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, διευρυμένη με την Ειδική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

  Αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μεγάλης εθνικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά φέρνει μεγάλες τομές που συνδέονται με τον ελληνισμό στην Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο, στην τέως Σοβιετική Ένωση γενικότερα, που κατοικεί ακόμα εκεί.

  Είναι 500 χιλιάδες Έλληνες υπολογίζουμε, αλλά και τους εδώ παλιννοστήσαντες ή παλιννοστούντες. Ο αριθμός επισήμως είναι 150 χιλιάδες εδώ πια στην Ελλάδα, κυρίως στην Θεσσαλονίκη 60 χιλιάδες, 30 χιλιάδες στη Θράκη, 40 χιλιάδες στην Αττική και διασκορπισμένοι οι υπόλοιποι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

  Δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την υποδοχή και την αποκατάσταση των παλιννοστούντων και σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλέγμα διατάξεων μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

  Πρώτον. Η ελληνική πολιτεία αποδίδει με ταχύτατους αλλά απολύτως διασφαλισμένους τρόπους, την ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους 500 χιλιάδες Έλληνες των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν την ελληνική τους υπηκοότητα.

  Μέχρι σήμερα το καθεστώς που υπήρχε ήταν η απόκτηση ελληνικής ιθαγενείας μέσω παλιννοστήσεως. Ήταν σαν να τους καλούσε η ελληνική πολιτεία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να προσέλθουν εντός της Ελλάδος για να αποκτήσουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι Έλληνες ισότιμοι κατά το Σύνταγμα.

  Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος που γίνεται μετά από εισήγηση της οικείας Προξενικής Αρχής με βάση την συγκρότηση μίας επιτροπής και με απόφαση περαιτέρω του οικείου Νομάρχη στην Ελλάδα, λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ παραλλήλως αποδίδει στους Έλληνες των περιοχών αυτών όχι μόνο την ιθαγένειά τους, αλλά και το δικαίωμα εισόδου και εξόδου από την χώρα μας όποτε εκείνοι το επιθυμούν και κάρτα εργασίας.

  Αυτό είναι επίσης μία μεγάλη αλλαγή, διότι οι λόγοι για τους οποίους ήρχοντο και έρχονται οι Έλληνες από την Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το δυναμικό σε μια πάρα πολύ σημαντική και ζωτικής σημασίας περιοχή και για μας και για την Ευρώπη, είναι η φτώχεια, η κατάρρευση των κρατών της τέως Σοβιετικής Ενώσεως, αλλά και η ανασφάλεια που έχουν οι Έλληνες αυτοί ότι μπορεί κάτι να συμβεί σε ένα περιβάλλον αστάθειας και να ξαναεγκλωβιστούν εκεί.

  Αποδίδοντας την ιθαγένεια και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται ελευθέρως στην Ελλάδα, ουσιαστικά η ελληνική πολιτεία τους απελευθερώνει από το πλέγμα της ανασφάλειας, τους ενσωματώνει στον εθνικό κορμό, τους καλεί να συνεχίσουν εκεί εφ' όσον το επιθυμούν.

  Και καλωσορίζουμε και τον κ. Μαγκριώτη, έναν εκ των βασικών συντελεστών επίσης του παρόντος νομοσχεδίου. Και τους ενθαρρύνει ώστε ο αρχηγός της οικογενείας εάν επιθυμεί να έρθει εδώ να εργαστεί, να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να ξεριζωθεί η οικογένεια με την μέθοδο της παλιννοστήσεως.

  Βεβαίως εάν το επιθυμούν να έρθουν ως Έλληνες πολίτες πια με διαβατήριο και ταυτότητα μπορούν να το κάνουν. Μία άλλη ρύθμιση ειδικής σημασίας, είναι ότι όσοι Έλληνες ομογενείς στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενώσεως δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, γιατί αυτό θα συνεπάγεται την απώλεια της ιθαγενείας των χωρών όπου διαμένουν, τότε μπορούν να προμηθευτούν ειδικό δελτίο ταυτότητας.

  Το οποίο και αυτό έχει ισοδύναμα αποτελέσματα, δηλαδή δικαίωμα εισόδου, αλλά και πράσινη κάρτα εργασίας, χωρίς να ταλαιπωρούνται σε άλλες διαδικασίες όπως γίνεται με τους αλλοδαπούς μετανάστες κλπ. Βεβαίως επ' αυτού υπάρχει ένα νομοσχέδιο που προωθείται ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ένα άλλο ζήτημα.

  Επίσης, για τους περίπου 30 χιλιάδες ίσως λιγότερους ομογενείς, που βρίσκονται στην Ελλάδα μονίμως εγκατεστημένοι και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την υπηκοότητά τους, την ιθαγένειά τους, προβλέπει το νομοσχέδιο ταχύτατους τρόπους, με την συγκρότηση επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2000, καθώς αυτή η εκκρεμότητα του στερεί τη δυνατότητα προστασίας τους αλλά και άλλων δυνατοτήτων, όπως εργασία στην Ελλάδα κλπ.

  Ήδη 100 χιλιάδες έχουν τακτοποιηθεί με την απόκτηση ιθαγενείας, με τα κλιμάκια της Θεσσαλονίκης, της Αττικής και της Κύπρου και το νομοσχέδιο φροντίζει να νομιμοποιήσει πλήρως αυτές τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχει και επ' αυτού κανένα πρόβλημα.

  Η αποκατάσταση συντελείται με την παροχή δωρεάν οικοπέδων αλλά και την χορήγηση σε μία τετραπλή ζώνη κινήτρων ενός δανείου, που στην πρώτη ζώνη επιδοτείται δωρεάν με 30% και έχουμε και πλήρη επιδότηση του επιτοκίου και αυτή η ζώνη είναι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

  Ενώ χθες στην επιτροπή δεχθήκαμε και την πρόταση από πολλούς βουλευτές, να ενσωματωθούν στην πρώτη ζώνη και τα μικρά νησιά του Αιγαίου με 3 χιλιάδες και κάτω κατοίκους. Και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι υπόλοιπες ζώνες που μειώνονται τα κίνητρα σταδιακά με μείωση κατά 20% της επιδοτήσεως.

  Από το 100% δηλαδή πάει στην δεύτερη στο 80%, στο 60% 40% και φτάνουμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα και στο Ηράκλειο που είναι η τελευταία ζώνη των μεγάλων αστικών κέντρων που έχουν τις πιο μικρές επιχορηγήσεις.

  Αυτό σημαίνει ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να ενθαρρύνουμε τους ομογενείς να εγκατασταθούν περισσότερο στις παραμεθόριες περιοχές, στις περιοχές των νησιωτικών συμπλεγμάτων κλπ.

  Έχουν ήδη παραχωρηθεί για την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου από την ΚΕΔ στο Ίδρυμα Παλιννοστούντων, στο Νομό Ξάνθης στην περιοχή Αβά του Ευλάλου 616 στρέμματα, στην Ξάνθη επίσης στην περιοχή Γιαννισέως 55 στρέμματα, στην Καβάλα στο Δήμο Χρυσούπολης 41 στρέμματα, στην Φλώρινα 300 στρέμματα, στα οποία έχει ήδη ξεκινήσει η πολεοδόμηση, ενώ έχουν ήδη πολεοδομηθεί και πρόκειται να διανεμηθούν 200 στρέμματα στην Πελαγία του Έβρου.

  Αυτό σημαίνει περίπου 2,5 χιλιάδες οικόπεδα στην περιοχή της Θράκης είναι έτοιμα προς διανομή και ήδη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει εκδώσει την απόφασή του προς υλοποίηση των σχετικών διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου για την α' ζώνη γιατί είναι κατ' επείγουσα η διαδικασία για την ολοκλήρωση αποκαταστάσεως στην Θράκη και μπορείτε να έχετε πολύ αναλυτικά αυτή την απόφασή του, με την οποία όπως είπα στην α' ζώνη είναι 30% δωρεάν επιδότηση, το δάνειο είναι 11 εκατομμύρια συν 500 χιλιάδες προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος.

  30% δωρεάν επιδότηση ορίζει ο κ. Παπαντωνίου και δωρεάν το επιτόκιο καλύπτεται από το δημόσιο και σε 15 χρόνια η εξόφληση ορίζει η απόφαση. Ενώ το σημαντικό είναι ότι παρέχει και την εγγύηση του Δημοσίου, γιατί χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου δεν θα μπορούσαν αυτοί οι Έλληνες ομογενείς να πάρουν δάνεια με τραπεζικά κριτήρια, δεδομένου ότι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

  Είναι επομένως και στην λεπτομέρειά του και στην ουσία του τόσο το νομοσχέδιο όσο και τα παραρτήματα, οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, πάρα πολύ μελετημένο και πρακτικώς εφαρμόσιμο, γι' αυτό και θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Αλλά να μην φλυαρήσω και να τα πω εγώ όλα. Παρακαλώ τον κ. Μαγκριώτη να πάρει τον λόγο.

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Να σας καλημερίσω και εγώ. Κατ' αρχάς να πω πως έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτό το νομοσχέδιο, η κατάθεση στην Βουλή και η συζήτηση που άρχισε χθες στην Επιτροπή από την πλευρά των προσφύγων και το τονίζω αυτό, γιατί το 70% περίπου των νεοπροσφύγων έχει ήδη κατοικήσει, εντοπίζεται στον βορειοελλαδικό χώρο. Και απ' αυτό το 70%, περίπου το 60% στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

  Εκείνο που θέλω ακόμη να τονίσω είναι πως η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια είχε μερικές απαντήσεις στα προβλήματα των νεοπροσφύγων το καθολικό όμως και πλήρες πλαίσιο μέσα από το οποίο δίδονται οι απαντήσεις στο σύνολο των προβλημάτων, που αφορούν τη στεγαστική, την παραγωγική, τη μορφωτική και κοινωνική τους ένταξη, σήμερα διαμορφώνεται.

  Κι αυτό, όλους εμάς που δουλέψαμε τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα εμένα και τον κ. Νιώτη, μας καθιστά ευτυχείς. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ευκόλως κατανοητό από όλους μας.

  Να πω ακόμη ότι σημαντική τομή είναι η αποκεντρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, μέσα από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και για μας ακόμη πιο σημαντική η αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεοπροσφύγων στο βορειοελλαδικό χώρο στη ζώνη της Μακεδονίας και της Θράκης, από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

  Κι αν θέλετε αντανακλά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στα προηγούμενα χρόνια μέσα και από τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Παλιννοστούντων, αλλά και την εγγύτητα στον κόσμο, στο πρόβλημα και βεβαίως στην αποτελεσματικότητα η οποία το διακρίνει. Κάτι αντίστοιχο και για το Υπουργείο Αιγαίου, αφού όπως ήδη έχει διατυπωθεί και από τον κ. Νιώτη, το Βόρειο Αιγαίο περιλαμβάνεται στην πρώτη ζώνη κινήτρων.

  Να πω ακόμη ότι η στεγαστική κάλυψη το μείζον και το πρώτιστο των προβλημάτων, είναι απόλυτη. Είναι απόλυτη και με την επιχορήγηση, τη δωρεάν δηλαδή χρηματοδότηση και με τις 15χρονες άτοκες δόσεις, το επιδοτούμενο δηλαδή 100% επιτόκιο για την πρώτη ζώνη, όπως επίσης και με την εγγύηση του δημοσίου.

  Εγγύηση του δημοσίου η οποία θα έλεγα ότι είναι και το πιο σημαντικό γιατί οι εμπορικές Τράπεζες είχαν ισχυρές επιφυλάξεις να δανειοδοτήσουν έστω και με αυτά τα υψηλά κίνητρα και την διασφάλιση του δημοσίου στους νεοπρόσφυγες γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών και μονιμότητα στη δουλειά δεν είχαν, αλλά και στην κατοικία και βεβαίως δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.

  Εδώ το δημόσιο έρχεται κι αναλαμβάνει συνολικά την ευθύνη, καταδεικνύοντας και την εμπιστοσύνη του στους νεοπρόσφυγες, αλλά και την ευαισθησία του απέναντι στο μεγάλο στεγαστικό τους πρόβλημα.

  Βεβαίως κλιμακώνοντας τα κριτήρια, κλιμακώνοντας τις επιδοτήσεις, κατευθύνει και την εγκατάσταση των νεοπροσφύγων σε περιοχές απαξιωμένες πληθυσμιακά και παραγωγικά, σε περιοχές που πρέπει να ενισχυθούν με νέες πληθυσμιακές ομάδες και για την ανασύνταξη του παραγωγικού τους ιστού, αλλά και για την ενίσχυση του τοπικού δυναμικού.

  Να προσθέσω ακόμη ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα μορφωτικά προγράμματα, στα πολιτιστικά και κοινωνικά, γιατί είναι σημαντική τόσο η διασπορά του πληθυσμού των νεοπροσφύγων -δεν θέλω να δημιουργήσουμε περιοχές νέων γκέτο- όσο επίσης είναι σημαντικό το στοιχείο της κοινωνικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης.

  Κι αυτό περνά μέσα από τη νέα γενιά, από τα νέα αγόρια και τα νέα κορίτσια, τους μαθητές, για τους οποίους υπάρχει πρόνοια για ενισχυτικά μαθήματα ελληνικής, αφού ξέρουμε ότι η γλώσσα είναι εκείνη μέσα από την οποία επικοινωνούν τα νέα αγόρια και τα νέα κορίτσια, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και εντάσσονται στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό μιας Περιφέρειας.

  Πολύ περισσότερο, που σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν αναλογίες μαθητών περίπου 50-50 ή και πλεονάζει το μαθηματικό δυναμικό των οικογενειών των νεοπροσφύγων.

  Και οι τάξεις αυτές δεν πρέπει να υστερήσουν, πρέπει να παρακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς των άλλων τάξεων, των άλλων σχολείων και γι' αυτό υπάρχει πρόνοια για την ενισχυτική εκμάθηση της ελληνικής, για να μπορέσουν ακόμη πιο γρήγορα τα παιδιά αυτά, να προχωρήσουν στο σχολείο, αλλά και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

  Τέλος, πρέπει να τονίσω ακόμη ότι υπάρχει πρόνοια για τους παλιννοστούντες οι οποίοι έχουν αποκτήσει από τη μέχρι τώρα δουλειά τους την εργασία τους, την επαγγελματική τους δραστηριότητα, κάποιο εισόδημα κι έχουν προχωρήσει στην κατασκευή κάποιας κατοικίας.

  Όταν αυτή είναι μέσα σε ρυμοτομημένες περιοχές να δίδεται προτεραιότητα στη νομιμοποίησή τους, όταν είναι εκτός ρυμοτομημένων περιοχών, να είναι κατά προτεραιότητα η σύνδεσή τους με τα δίκτυα της κοινής ωφέλειας, κάτι που ήδη γίνεται αλλά εδώ και νομοθετικά ρυθμίζεται, η ένταξή τους όμως στον χωροταξικό ιστό μιας περιοχής, θα γίνεται με ειδικές κάθε φορά διατάξεις αποφάσεις ή και νόμους όπου χρειάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ. Γιατί δεν πρέπει να παραβιάζεται η χωροταξική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική ισορροπία κάθε περιοχής, ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσφύγει κι έχουν ανεγείρει αυθαίρετες κατοικίες, οικογένειες νεοπροσφύγων.

  Όμως από την άλλη πλευρά κατανοώντας τον κόπο και την αγωνία μέσα από τον οποίο απέκτησαν αυτό το εισόδημα, η πολιτεία θα είναι ευεργετική απέναντί τους, αξιοποιώντας τους πόρους της χωροταξικής ένταξης μετά την πολεοδόμηση και τη χωροθέτηση των δράσεων στις περιοχές αυτές, για έργα κοινής ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος στις ίδιες τις περιοχές.

  Με αυτά θα ήθελα κι εγώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό ότι το Νομοσχέδιο αυτό, παρότι πολλοί χαρακτηρίζουν τη περίοδο αυτή προεκλογική περίοδο, έτυχε της κοινής αποδοχής, όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου, με μια μικρή επιφύλαξη λόγω του μικρού χρόνου της ανάγνωσης γιατί έλειπε στο εξωτερικό ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως φαίνεται και από την παρέμβασή του, στη Βουλή θα είναι θετική η γνώμη και αυτού του Κόμματος.

  Αυτό είναι ξεχωριστό, είναι σημαντικό κι έχει να κάνει με τον διάλογο που προηγήθηκε και στη μόνιμη διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Αποδήμων, τέσσερις κύκλοι συζητήσεων είχαν γίνει κι εκεί το πρώτο σχέδιο, το σχέδιο κατευθύνσεων της Γενικής Γραμματέας Παλιννοστούντων και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης συζητήθηκε.

  Είχαμε την τύχη Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής εκείνη την εποχή να είναι ο κ. Νιώτης και μετέπειτα Υφυπουργός αρμόδιος Εξωτερικών και θα έλεγα ότι αυτό λειτούργησε πολλαπλώς ευεργετικά, στην επιτάχυνση του διαλόγου, του ενδοϋπουργικού κυρίως ενδοϋπηρεσιακού διαλόγου.

  Γιατί πρέπει να σας πω ότι ίσως αυτό το τμήμα ήταν το πιο δύσκολο, ο ενδοϋπηρεσιακός διάλογος, αφού η πολιτική βούληση των Υπουργών ήταν δεδομένη εξ αρχής, για την ταχύτατη κατάρτιση και κατάθεση του Νομοσχεδίου, όμως ήταν πολλά τα θέματα που έπρεπε να διευθετηθούν, γιατί είναι πολλές οι εξαιρέσεις που προβλέπονται μεταξύ των Υπηρεσιών. Αυτό επετεύχθη και θα έλεγα σε γρήγορο σχετικά χρόνο από ανάλογες άλλες εμπειρίες.

  Και έτσι σε αυτούς τους δυο διαλόγους να προσθέσω κι αυτόν στο εσωτερικό, των ομογενειακών Οργανώσεων, προϊόν των επιθυμιών και των αιτημάτων των οποίων σε τελευταία ανάλυση είναι και η φιλοσοφία και οι κατευθύνσεις αυτού του Νομοσχεδίου. Γι' αυτό ακριβώς κι έχει αυτή την ομοθυμία και την ομοφωνία στην υποστήριξη και είμαστε βέβαιοι πως αμέσως μετά τις γιορτές ο Πρόεδρος της Βουλής θα μας δώσει το πράσινο φως να ψηφιστεί στη Βουλή.

Δ.ΔΟΛΛΗΣ (Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού) : Με βάση τα μέτρα που προβλέπει το Νομοσχέδιο για κοινωνική ενίσχυση, εκπαίδευση, δράσεις για τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία και την προβολή αυτής της δημιουργικότητας και φυσικά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία για χρόνια τώρα, στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχει καταρτίσει προγράμματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σήμερα να παραλάβουμε αυτό το Νομοσχέδιο, αφού περάσει από τα διάφορα στάδια του Κοινοβουλίου και ψηφιστεί και με εμπιστοσύνη να πούμε ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης των παλιννοστούντων, η διανομή βιβλίων, προγράμματα που αφορούν τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας.

  Είναι προγράμματα τα οποία η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενισχύσουν, αλλά και θα μπορέσουν να συντονίσουν με τα διάφορα άλλα Υπουργεία και την ελληνική διοίκηση που τώρα έχει προωθήσει αυτό το Νομοσχέδιο.

  Μόνο ένα πράγμα θα σας πω. Η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η αναγέννηση του ελληνισμού που βλέπουμε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τον ελληνισμό ανά τον κόσμο, αλλά δίνει και τη δυνατότητα να μιλήσουμε για υποστήριξη αυτού του ελληνισμού σήμερα, πάνω στα προβλήματα και στους προβληματισμούς που έχει. Ευχαριστώ.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Τις γενικές γραμμές νομίζω τις παρουσιάσατε, δεν θέλω να τις επαναλάβω. Είναι μια σημαντική τομή μετά από μια εμπειρία δεκαετίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ελληνικής καταγωγής προσφύγων, παλιννοστούντων, ομογενών που μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είτε για λόγους οικονομικούς, ή πολιτικούς, ήρθαν στην Ελλάδα.

  Η εμπειρία αυτή βεβαίως είχε πολλά σημεία και θετικά, αλλά και πολλά σημεία αδυναμιών, που θεωρούμε ότι πια αντιμετωπίζονται με ένα Νομοσχέδιο, το οποίο έχει καταγράψει αυτή την εμπειρία, μετά από τη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία όπως το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

  Και βεβαίως ο κ. Νιώτης έχει δουλέψει τους τελευταίους μήνες, ειδικότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα για να ολοκληρώσει αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Να μην προσθέσω εγώ άλλα επί της ουσίας, γιατί τα έχετε ήδη πει. Θα τα πούμε στις ερωτο-απαντήσεις. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα άτομα που βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία και επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο;

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Υπάρχει ένα πλέγμα διακρατικών συμφωνιών οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα. Δεν μπορούν να λυθούν αυτά στα πλαίσια ενός Νομοσχεδίου, γιατί δεν αφορά την Ελλάδα. Κυρίως το πρόβλημα είναι ότι το οικονομικό μοντέλο το σαθρό πολλών εκ των χωρών αυτών, δεν επιτρέπει την υλοποίηση συμφωνιών, οι οποίες να έχουν μια λογική βάση. Αυτό είναι και το πρόβλημά μας.

  Πάντως ο κ. Φοίβος Ιωαννίδης αρμόδιος Υφυπουργός κινείται με τη δική μας τη συνεργασία και προσπαθούμε να βρίσκουμε τους κατά το δυνατόν καλύτερους όρους, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες, βάσει των οποίων και μόνο μπορούν να προωθηθούν αυτά τα δικαιώματα.

  Πάντως η ελληνική πλευρά είναι αυτονόητο πως είναι έτοιμη και δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικής βούλησης για να προωθήσει. Παράλληλα όμως εμείς διασφαλίζουμε την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εδώ των Ελλήνων των παλιννοστούντων, των παλιννοστισάντων. Η αποκατάστασή τους μέσα από το πλέγμα των διατάξεων που σας αναφέραμε, τους δίδει όλα τα προνόμια και τα ειδικά και τα γενικά που υπάρχουν, στο νοσηλευτικό και το προνοιακό μας σύστημα.

  Πρέπει να πω επίσης ότι ιδιαιτέρως το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για να καλύψει το κενό που υπάρχει στις περιοχές της τέως Σοβιετικής Ένωσης έχει αναπτύξει ένα πολυδάπανο, μεγαλόπνοο πρόγραμμα, αυτοχρηματοδοτούμενο κυρίως από τους ομογενείς των ευπόρων ζωνών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης, προϋπολογισμούς 15 δις μέχρι σήμερα, που έχει να κάνει κυρίως με το σχεδιασμό 19 Κέντρων Υγείας σε όλες τις περιοχές αυτές.

  Ήδη πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο κ. Στεφανόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τυφλίδα εγκαινίασε ένα πολυδύναμο Κέντρο Υγείας που κόστισε αρκετά λεφτά, 1 εκατομμύριο δολάρια και στο οποίο εργάζονται 19 Έλληνες γιατροί ομογενείς, οι οποίοι βεβαίως αμείβονται από το ΣΑΕ και την ημέρα διέρχονται εκεί 350 Έλληνες αλλά και Γεωργιανοί, οι οποίοι καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Κύριε υπουργέ, με ποία κριτήρια γίνεται η επιλογή του τόπου και από ποιόν;

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Ελεύθερη είναι. Ο ομογενής μπορεί οπουδήποτε αξιοποιώντας ζώνες κινήτρων και τις ειδικές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε ότι αφορά την δανειοδότηση, μπορεί είτε να έχει δικό του οικόπεδο και να θελήσει να πάρει το δάνειο, μπορεί να αγοράσει έτοιμη κατοικία και αυτό μπορεί να γίνει από αύριο για 4 χιλιάδες δάνεια που υπέγραψε ο κ. Παπαντωνίου για την περιοχή Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο.

  Μπορεί να έχει επιδότηση ενοικίου μέσω των προγραμμάτων του ΟΕΚ, γιατί δεν σας τα είπα όλα. Θα παρακαλούσα να ρίξετε μία πιο αναλυτική ματιά στο τί προβλέπει το νομοσχέδιο. Κίνητρα δίνει, δεν είναι αναγκαστική η ένταξη. Παλιότερα λέγαμε ότι για να πάρεις κάποια βοήθεια πρέπει να πας μόνο στη Θράκη.

  Η πραγματικότητα όμως μας έδειξε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων προσφύγων, οι οποίοι αναζητώντας εργασία εγκατεστάθησαν σε διάφορες περιοχές. Και βλέπετε ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν και την τακτοποίηση των σπιτιών που πολλές φορές αυθαίρετα έχουν χτίσει, με θυσία βέβαια των λίγων χρημάτων που έχουν.

  Είχαμε την πολύτιμη συνεργασία και όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και νομίζουμε ότι κάναμε ότι είναι καλό για να έχουμε μία ζώνη κινήτρων και μία ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω εγώ και να μεταφέρω μάλλον ως σχόλιο, το οποίο υπογραμμίζει όλες τις αναφορές σε σχέση μ' αυτό το νομοσχέδιο που γίνονται, είναι ο χρόνος που κατατίθεται, δηλαδή ο χρόνος που μεσολάβησε από το πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Η καθυστέρηση, η αργοπορία. Και θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή σας πάνω σ' αυτό το θέμα.

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Είναι η πρώτη φορά πράγματι που η ελληνική πολιτεία εμφανίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υποδοχή και την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων ουσιαστικά ομογενών μας και χρειάστηκε πολύ χρόνος.

  Σας είπα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χρειάστηκε ως Αναπληρωτής Υπουργός να εμφανίσει ένα σχέδιο δράσεων στην Κυβερνητική Επιτροπή πριν δυο χρόνια, το '96.

  Και να πάρει την έγκριση και του Πρωθυπουργού, ο οποίος είδε με ιδιαίτερη ευαισθησία όλο αυτό το θέμα και σε μια περίοδο που θέλω να το πω ότι είναι μία περίοδος σταθεροποιήσεως και μιας επιτυχούς αλλά πολύ σκληρής πορείας για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, δεν δίστασε και ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση γενικότερα, να δεχθεί την εισήγηση του κ. Παπανδρέου και του κ. Πετσάλνικου και του κ. Μαγκριώτη, γιατί αυτά ήταν τα δύο Υπουργεία που κατ' αρχήν συνεργάστηκαν και να χρειαστεί μετά 2,5 χρόνια δουλειά που μας έφερε σ' αυτό το αποτέλεσμα.

  Και θα ήθελα να πω επίσης ότι για μας δεν είναι προεκλογική αυτή η περίοδος, διότι οι εκλογές είναι κανονικά τον Οκτώβριο. Εάν τώρα επιλέξουν άλλοι να είναι προεκλογική, δεν φταιμε εμείς. Δεν το φέρνουμε το νομοσχέδιο και σας διαβεβαιώνουμε.

  Απλά μία δουλειά που ξεκίνησε το '96 κοπιαστική, εργώδης, με συνεννόηση 11 συναρμοδίων Υπουργείων, με όλα αυτά που βλέπετε ότι ήδη υλοποιούνται, δεν είναι ένα νομοσχέδιο στον αέρα, διότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό πρόβλημα. Έχουμε να κάνουμε με ένα προσφυγικό ζήτημα και πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικοί.

  Νομίζω ότι τώρα είμαστε πολύ πιο έντιμοι και πιο ικανοποιημένοι.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Απλώς θα προσθέσω ότι είχαμε καταθέσει ένα προσχέδιο στην Διακομματική Επιτροπή, περίπου ένα χρόνο πριν, το οποίο έγινε αντικείμενο για συζήτηση και στα κόμματα και με τους φορείς, οπότε χρειάστηκε και μία σημαντική συζήτηση, ένας δεύτερος γύρος συζήτησης με όλους τους φορείς, ώστε να δούμε τις αδυναμίες ή θέματα τα πιθανώς να μην είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ή κάποια πιο δύσκολα ζητήματα τα οποία θέλανε περισσότερη επεξεργασία.

  Επίσης ένα σημαντικό, εάν δείτε πόσα Υπουργεία εμπλέκονται σ' αυτή την υπόθεση, δεν είναι ένα-δύο Υπουργεία. Άρα οι διαπραγματεύσεις οι εσωτερικές εντός της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων παίρνουν χρόνο, γιατί το κάθε Υπουργείο έχει τις δικές του προτεραιότητες, τα δικά του προβλήματα σε ότι αφορά το νομοσχέδιο στην κάθε ρύθμιση και ήθελε ένα σημαντικό χρόνο για να μπορέσει αυτό και πολλές φορές αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο απ' ότι η συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Ν.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Να προσθέσω σ' αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου, γιατί το τόνισα και εγώ προηγουμένως, ότι ο ενδοϋπηρεσιακός διάλογος ήταν ο πιο δύσκολος, γιατί εδώ η γραφειοκρατία του κάθε Υπουργείου -με τη καλή έννοια η γραφειοκρατία- εκχωρεί αρμοδιότητες δικές της κατ' εξαίρεση σε μία επιτροπή και στην κεντρική διαχείριση αυτού του νομοσχεδίου σήμερα, νόμου αύριο και καταλαβαίνετε, όταν εκχωρείς αρμοδιότητες και μάλιστα υψίστης σημασίας για εσένα, δεν είναι τόσο απλό.

  Πέρα από την ευαισθησία που έχεις ότι μπορεί αυτές να τύχουν κάποιας επέκτασης και κάποιας αυθαιρεσίας, που στο παρελθόν δεν σπάνιζε στην ελληνική πραγματικότητα. Και γι' αυτό ακριβώς αυτός ο διάλογος, είχε περίπου διάρκεια 6 μηνών.

  Ήταν ο πιο κρίσιμος και πιο σημαντικός και θα έλεγα αυτός άναψε και το πράσινο φως, κάτω βεβαίως από την τελική επέμβαση και της Διυπουργικής Επιτροπής, γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να ωριμάσει και ο υπηρεσιακός παράγων και να συνυπογράψει τις σχετικές ρυθμίσεις.

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Να μου επιτρέψετε πολύ σύντομα να σχολιάσω δυο-τρία σημεία που δεν τα ανέφερα στην πρωτομιλία μου, το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Κατ' αρχήν αποκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες από το Υπουργείο Εξωτερικών σε ότι αφορά το εσωτερικό στο Υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί στις περιφέρειες και την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι μία βαθιά αλλαγή.

  Κατανοείτε ότι αυτά όλα θέλουν μία δουλειά συστηματική, που φτάνει μέχρι και τους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τώρα είχαμε το μοντέλο του Ιδρύματος Παλιννοστούντων να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα, τώρα έχουμε όλη τη δομή της συγκρότησης του ελληνικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης να μπαίνουν μέσα σ' αυτή την υπόθεση.

  Μειώνονται οι συντελεστές του ΙΚΑ λόγω προσωπικής απασχόλησης ομογενών στην κατοικία που θα χτίσει, είναι στο 50% Άδειες κατασκευής κατοικιών ατελών εκδίδονται.

  Η αγροτική αποκατάσταση προβλέπεται και επεκτείνεται και στους ομογενείς παλιννοστούντες κατά το πρότυπο της αγροτικής αποκαταστάσεως των ομογενών από Ίμβρο, Τένεδο, που εφαρμόζονται αντιστοίχως οι διατάξεις.

  Για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, έχουμε μια θετική διόρθωση του 2190 υπέρ των ομογενών περαιτέρω και έχουμε και μία επίσης θετική εξαγγελία του Υπουργείου Αμύνης, του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος με ένα ποσοστό 2% εντάσσει κατ' εξαίρεσιν στον ετησίως προκηρυσσόμενο αριθμό ΕΠΙ τους ομογενείς που αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για δύο λόγους.

  Το ένα είναι ότι τους δίνει θέση στο δημόσιο κατά προτεραιότητα και το άλλο είναι ότι τους δημιουργεί ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και ισοτιμίας και ενταξιμότητάς τους στον εθνικό ιστό. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί το έχουμε αυτό από το Υπουργείο Αμύνης, διότι αυτοί οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι.

  Κρατήθηκαν Έλληνες σε δύσκολα χρόνια, για έναν αιώνα περίπου και το παράπονό τους μέχρι τώρα ήταν ότι κάπως τους βλέπαμε. Δεν είναι αλήθεια αυτό, αλλά αυτή ήταν η δική τους η αίσθηση. Τώρα αυτό το θέμα τους βοηθάει.

  Επίσης προσλαμβάνονται οι ίδιοι οι ομογενείς, τα παιδιά τους που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, ως ωρομίσθιοι διδάσκαλοι κλπ. Θα έχουν τέτοιες ρυθμίσεις, ενώ για την επαγγελματική κατάρτιση ο ΟΑΕΔ κλπ κάνει ειδικά προγράμματα, εκπαίδευση είπε ο κ. Δόλλης. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που δίνουν τη διαπλοκή όλων των θεμάτων που χρειάζονται.

Ν.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Και το πιο σημαντικό που αποκαλύπτει και τεκμηριώνει το επιχείρημα ότι δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα, είναι η ομοφωνία στην Επιτροπή χθες. Επί της αρχής ψηφίστηκε απ' όλα τα κόμματα, με την επιφύλαξη που είπα της τελικής ανάγνωσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα και της τοποθέτησής του στην ολομέλεια.

ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ : Είναι με διακομματική όχι μόνο συνεννόηση, αλλά και επεξεργασία. Δηλαδή η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής όταν το έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν ένα χρόνο και είχα την τύχη να είμαι τότε Πρόεδρος της Διακομματικής, είχαμε μία ουσιαστική δουλειά πέντε μηνών με τα κόμματα, διότι δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που θα μπορούσε κανείς με μια απλή διάταξη να πει παρεμβαίνω και λύνω.

  Χρειάστηκε όλη αυτή η ισορροπία. Εδώ το κόστος του νομοσχεδίου είναι πάρα πολύ υψηλό.

Ν.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Να μου επιτρέψετε τώρα, η μια απάντηση φέρνει την άλλη, αλλά επειδή είναι πολύ σημαντική ερώτηση και είναι πονηροί οι καιροί και πρέπει να φύγουμε από το κλίμα αυτής της ερώτησης, να την απαξιώσουμε πλήρως δηλαδή.
 
  Θα έλεγα ότι το σχέδιο που είχε διαμορφωθεί πέρσι και από τους ίδιους τους συλλόγους και τους φορείς και είχε κατά κάποιο τρόπο αποτελέσει τον πυρήνα και της φιλοσοφίας των αρχικών κατευθύνσεων, έχει βελτιωθεί σε δύο σημεία που είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα.

  Το ένα, ότι πλέον υπάρχει η ευεργεσία, κλιμακούμενη πάντα και στις τέσσερις ζώνες, γιατί κινδύνευε περίπου το 50% μόνο με βάση την γεωγραφία της εγκατάστασης μέχρι σήμερα να ευεργετηθεί και να λέγαμε ότι κάναμε μισή δουλειά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

  Και το δεύτερο, ότι υπάρχει η εγγύηση του δημοσίου, κάτι αμφιλεγόμενο και ζητούμενο τον προηγούμενο χρόνο. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όμως και Οικονομικών, στην τελευταία περίοδο πείστηκε, η οικονομική βέβαια φαίνεται ευρωστία το έπεισε και έτσι υπέγραψε αυτή την εγγύηση, που νομίζω ότι είναι το κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου.

  Γιατί όπως τόνισα και προηγουμένως, οι τράπεζες είχαν ισχυρές επιφυλάξεις να δανειοδοτήσουν, έστω και μ' αυτά τα υψηλά κίνητρα, τις επιχορηγήσεις και την επιδότηση του επιτοκίου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για τους νεοπρόσφυγες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Τα προγράμματα εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα υλοποιηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν μαθητές από την πρώην Σοβιετική Ένωση;

Ν.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Είναι ενισχυτικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν σε όλες τις περιφέρειες όπου έχουν εγκατασταθεί οικογένειες και υπάρχουν μαθητές. Αυτό περιλαμβάνει και τους ενήλικες, δεν περιλαμβάνει μόνο τους μαθητές. Σε όλες τις περιφέρειες όπου έχουν εγκατασταθεί οικογένειες και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της γλώσσας.

  Βασικά το ελληνικό κράτος έχει μία εμπειρία και μία ευαισθησία από τα πρώτα προγράμματα τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από αρκετό καιρό και τα προγράμματα εκπαίδευσης, διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ελληνομάθειας κλπ, θα δημιουργηθούν και δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχουν μια ευαισθησία πάνω στα άτομα τα οποία έχουν ανάγκη αυτών των προγραμμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Χθες είχαμε τις πρώτες τουρκικές παραβιάσεις μετά το Ελσίνκι. Αν έχετε κάποιο σχόλιο γι' αυτό.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Νομίζω ότι το Ελσίνκι θα πρέπει να το δούμε ως το άνοιγμα μιας ευκαιρίας, μιας νέας δυναμικής, μιας νέας σελίδας, που επιτρέπει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βελτίωσης όχι μόνο του κλίματος, αλλά και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων.

  Αν σταθούμε σε μεμονωμένα γεγονότα ή σε πρακτικές οι οποίες έχουν την αδράνειά τους, νομίζω ότι θα χάσουμε το δάσος από το δέντρο. Δεν ανοίξαμε την πόρτα του παραδείσου, ανοίξαμε την πόρτα της ευκαιρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Μπορείτε να σχολιάσετε κάποιες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε σχέση με την δυνατότητα της διπλής υπηκοότητας των μουσουλμάνων στην Δυτική Θράκη;

  Ήθελα να ξέρω κατ' αρχήν έχει διερευνήσει το Υπουργείο κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί τουλάχιστον σε εμάς φτάσανε από πρακτορεία και εν πάση περιπτώσει αν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις, τι θέση παίρνει το Υπουργείο.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Δεν έχουμε επιβεβαίωση των δηλώσεων αυτών. Έχουν έρθει από πρακτορείο. Δεν γνωρίζουμε τις δηλώσεις αυτές τι ακριβώς περιεχόμενο έχουν. Βεβαίως θέλω απλώς να τονίσω, εμείς δεν συνδέουμε με αμοιβαιότητα ζητήματα του Πατριαρχείου με ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

  Και οι υποχρεώσεις οι δικές μας απέναντι στην μουσουλμανική μειονότητα έχουν σχέση με τις Συνθήκες τις οποίες έχουμε υπογράψει. Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάνης και υπάρχουν βεβαίως και οι διάφορες Συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτές προδιαγράφουν πλήρως το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημοκρατικά κινείται η ελληνική πολιτεία απέναντι στους πολίτες της.

  Σας ευχαριστούμε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ