ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 1999


Τα εγκαίνια του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ, έγινα σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου .
Αμέσως μετά ο Υπουργός και ο Γ.Γ. του Υπουργείου έκαναν δηλώσεις:

X. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ : Πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια σ' αυτή την αρχή της προσπάθειας, στον Καθηγητή κ.Σελλή και στην ομάδα του. Θα ζήσετε πλέον στο Υπουργείο έχοντας την ονομασία Ομάδα Σελλή και θα σας θυμόμαστε και θα σας θυμούνται και άλλοι μετά από εμάς, μετά από εμένα προσωπικά. Απ' την συζήτηση βλέπω ότι ήδη υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε επίπεδο τουλάχιστον περιέργειας, ανακάλυψη του συστήματος, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό σαν πρώτη αρχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διπλωματική ακαδημία θα βοηθήσει σ' αυτό και οι χρήστες, οι άνθρωποι οι οποίοι θα πλαισιώσουν το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι άνθρωποι οι οποίοι βεβαίως θα ανταποκρίνονται στην εκσυγχρονιστική έντονη διάθεση η οποία απ' την πρώτη στιγμή επιδείχθηκε απ' τον Υπουργό μας.

  Ήθελα επίσης να πω ότι βεβαίως το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού δεν εξαντλείται στα εργαλεία επιβοήθησης. Το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού έχει ως σκοπό να διασφαλίσει σε τεχνοκρατικό τρόπον τινά επίπεδο αφ' ενός, την συνέχεια μίας εξωτερικής πολιτικής.

  Η εξωτερική μας πολιτική έχει συνέχεια. Ο Υπουργός των Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός αυτό το απέδειξαν. Μέσα στη συνέχεια υπάρχουν δυνατότητες να υπάρχουν αλλαγές. Αλλαγές όσον αφορά την τακτική, αλλά όχι αλλαγές όσον αφορά τις θέσεις. Αυτό θα είναι ένα αντικείμενο σε τεχνοκρατικότερο επίπεδο, το οποίο φιλοδοξούμε με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού να το επιτύχουμε και ευρύτερα εις την κοινωνία.

  Το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού θα έχει πρώτα απ' όλα ένα Τμήμα Τεκμηρίωσης και το Τμήμα Τεκμηρίωσης θα είναι στην πραγματικότητα και μία μετεξέλιξη του Ιστορικού Αρχείου το οποίο ήδη κάνει μαζί με την κα Κωνσταντοπούλου σπουδαία δουλειά νομίζω. Θα γίνει Τμήμα Ιστορικού και Σύγχρονου Αρχείου, ούτως ώστε το Υπουργείο Εξωτερικών να αποκτήσει επιτέλους μνήμη. Διότι χωρίς μνήμη δεν νομίζω ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους αξιοποίησης, συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας.

  Θα υπάρχει ένα Τμήμα Ανάλυσης και Πληροφόρησης, το οποίο θα έχει ως στόχο ακριβώς την εξέταση των δεδομένων, την ανάλυση των δεδομένων και την χάραξη προτεραιοτήτων. Δηλαδή την θέση των ερωτημάτων. Θα υπάρχει ένα Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτικής. Αυτό το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτικής θα είναι το Τμήμα το οποίο θα εκπονεί εναλλακτικές προτάσεις χάραξης εξωτερικής πολιτικής, με βεβαίως αρκετή τόλμη και περισσή φαντασία.

  Αυτό μπορώ να πω ότι θα είναι ο σκληρός πυρήνας του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Γύρω απ' αυτό θα υπάρχουν άλλα δύο Τμήματα, πάντως, πολύ σημαντικά. Θα υπάρχει ένα Τμήμα Συνεργασίας. Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με άλλους φορείς της σκέψης και θα διοργανώνονται συνέδρια, για παράδειγμα θα επιλαμβάνεται μιας πολιτικής συνεργασιών με διάφορα ινστιτούτα, θα αξιολογεί τις συνεργασίες αυτές και τα αποτελέσματα. Θα είναι το άνοιγμα, η γέφυρα.

  Και θα υπάρχει και το Τμήμα Διπλωματίας του Πολίτη. Σήμερα που η κοινωνία των πολιτών κερδίζει έδαφος και στην εξωτερική πολιτική, το Τμήμα Διπλωματίας του Πολίτη θα έχει δύο κυρίους υποτομείς. Ο ένας θα είναι αυτό το οποίο μπορεί κανένας να πει κάπως μεταφορικά πολιτιστική διπλωματία, διπλωματία του πολιτισμού και η διπλωματία στο οικονομικό επίπεδο με τις συνεργασίες, κάτι το οποίο και τα δύο αλληλοσυμπληρώνουν.

  Το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού είναι βασικό εργαλείο για το Υπουργείο Εξωτερικών. Απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια, μεγάλος κόπος. Απ' τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει ήδη από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχετε από εδώ. Εγώ το ξέρω, πολλές φορές μου το έχετε τονίσει κατ' ιδίαν.

  Και σιγά-σιγά νομίζουμε με σοβαρότητα και πολύ δουλειά, θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα και τα αποτελέσματα. Νομίζω, κύριε Υπουργέ ότι θα θέλαμε να προχωρήσετε με δύο λόγια. Το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού περιμένει την βοήθεια από τους διπλωμάτες. Οι διπλωμάτες δεν πρέπει να το δουν σαν κάτι ανταγωνιστικό.

  Δεν είναι Διεύθυνση του Υπουργείου. Είναι κάτι το οποίο δρα συμπληρωματικά με τις άλλες Διευθύνσεις, βοηθάει τις άλλες Διευθύνσεις και δεν θα πρέπει να το δούμε ανταγωνιστικά σε επίπεδο μονοπωλίου της γνώσης. Όπως εξηγήσαμε και εδώ παράγεται γνώση, αλλά και η εμπειρία των διπλωματών είναι κάτι το οποίο είναι αναντικατάστατο.

  Θα πρέπει να επιδιωχθεί μία πρώτη αρμονική συνεργασία και αυτό να γίνει κατανοητό ότι αυτή είναι και η επιθυμία. Το δεύτερο είναι ότι ο Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού θα είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος θα έχει άμεση πρόσβαση στην πολιτική ηγεσία, γιατί χωρίς αυτή την διπλή νομιμότητα, δηλαδή την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας και την εμπιστοσύνη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού σιγά-σιγά θα κινδυνέψει να απαξιωθεί.

  Να μην τελειώσουμε όμως σε έναν δυσάρεστο τόνο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί. Να αναφερθώ στον κ.Πλατή ο οποίος άοκνα έχει προσφέρει πάρα-πάρα πολύ δουλειά γι' αυτό. Θα αναλάβει το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Είμαστε ευχαριστημένοι για το Γενικό Προξενείο αλλά δυσαρεστημένοι από πλευράς Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού.

  Ο κ.Δάλλας, ο Καθηγητής ο κ.Σελλής, όλοι το έχουν αγκαλιάσει και πραγματικά υπάρχει μεγάλο κέφι. Κύριε Υπουργέ αν θέλετε να μας πείτε και εσείς δύο κουβέντες.

Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Νομίζω ειπώθηκαν όσα χρειάστηκαν να ειπωθούν. Να ευχαριστήσω και εγώ τον Καθηγητή τον κ.Σελλή και την ομάδα του για την όχι απλώς ωραία επίδειξη αλλά την δουλειά που κάνουν, που σίγουρα θα σφραγίσει την λειτουργία του Υπουργείου, που είναι τόσο καθοριστική και σε έναν τόσο καθοριστικό τομέα, δηλαδή της διαμόρφωσης στρατηγικής πολιτικής, σεναρίων, το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο πια εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική.

  Να ευχαριστήσω τον κ.Πλατή και τους διπλωμάτες που δούλεψαν μαζί του στην αναγκαίο, απαραίτητο αυτό διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής ομάδας και της διπλωματικής εμπειρίας. Τον κ.Δάλλα βεβαίως τον συνεργάτη μου που έχει πολλά χρόνια ασχοληθεί με παρόμοια ζητήματα σε άλλους ίσως χώρους. Και τον κ.Παμπούκη που απ' την πρώτη μέρα που ανέλαβε το είχε καημό να προχωρήσει και να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο πράγματι θα είναι σημαντικό για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

  Η σκέψη μας πάντα ήταν και η δικιά μου σκέψη από την πρώτη μέρα που ήρθα και εγώ στο Υπουργείο, όταν έγινα για πρώτη φορά Υφυπουργός πριν από αρκετά χρόνια, αισθάνθηκα την απουσία ενός εργαλείου ή και κάποιου ερευνητικού κέντρου, ερευνητικών κέντρων πολλές φορές που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τη σκέψη μας. Η καθημερινότητα των τηλεγραφημάτων και των κρίσεων και η αμεσότητα των αποφάσεων δεν επιτρέπει σε έναν Υπουργό πολλές φορές να σκεφθεί σε βάθος όπως θα έπρεπε ή έναν υπάλληλο, έναν διπλωμάτη, έναν πρεσβευτή, έναν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

  Το να υπάρχει ένας εγκέφαλος, ο οποίος να σκέφτεται και να φέρνει διάφορα σενάρια και προτάσεις και ιδέες είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να μπορούμε να παίρνουμε τις πιο σωστές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και όχι απλώς ως μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση, αλλά ως ένα μέρος μιας συνολικής και μακροχρόνιας πολιτικής, όπου σταθμίζουμε την σημερινή μας απόφαση όχι μόνο για το αύριο, αλλά για το μεθαύριο, για την επίπτωση στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κινούμαστε.

  Άρα, είναι καθοριστική αυτή η προσπάθεια και όπως είπε ο κ.Γενικός όχι μόνο για την ανάπτυξη σεναρίων, αλλά και η όλη προσπάθεια του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού που είναι ακριβώς να δώσει στους ιθύνοντες, στους διπλωμάτες και στην πολιτική ηγεσία, τα απαραίτητα εργαλεία για σωστές αποφάσεις στην εξωτερική μας πολιτική.

  Μ' αυτά τα λίγα λόγια να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους παριστάμενους που βοηθούν και σίγουρα θα συνεχίσουμε μ' αυτή την ζεστασιά και το ενδιαφέρον και θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Και εγκαινιάζω μ' αυτά τα λόγια το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Καλή συνέχεια.



 
   
 

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ