ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ" ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
κ. ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

Αθήνα, Πέμπτη 15 Ιουλίου 1999





Γιώργος Α. Παπανδρέου : Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ και να καλωσορίσω, τον ηγέτη του Σερβικού Κόμματος της"Δημοκρατικής Ανανέωσης",  κ. Βουκ Ντράσκοβιτς. Με τον κ. Ντράσκοβιτς είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ήδη στην πρόσφατη επίσκεψη που είχα κάνει στο Βελιγράδι αμέσως μετά την κρίση, αμέσως μετά την παύση των βομβαρδισμών.

  Στην συνάντησή μας είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και γενικότερα στην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίξαμε -και η Ελλάδα υποστηρίζει- την ανάγκη να προχωρήσουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία.

  Θεωρούμε ότι ακριβώς αυτό θα ενισχύσει τη θέση που έχει η Ελλάδα, ότι η Γιουγκοσλαβία έχει θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η Γιουγκοσλαβία πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη στη διεθνή σκηνή. Δεν μπορεί να μείνει απομονωμένη. Και εμείς από την πλευρά μας και συμβάλλουμε και θα συμβάλλουμε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

  Συζητήσαμε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως σας είπα, θέλω να τονίσω, ότι είχαμε πάρει θέσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλβανοφώνων, κατά της εθνοκάθαρσης των αλβανοφώνων και έχουμε κάθε δικαίωμα και σήμερα να μιλάμε για τα δικαιώματα των Σέρβων μέσα στο Κοσσυφοπέδιο έναντι σε μια νέα κάθαρση των Σέρβων στο Κόσοβο.

  Η Διεθνής Κοινότητα και οι "Four" έχουν κάθε υποχρέωση να υποστηρίξουν, να προστατεύσουν αν θέλετε, όλους τους πληθυσμούς εντός του Κοσσυφοπεδίου και είναι κάτι το οποίο θα τονίσω και μεθαύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, διότι μιλάμε για τη δημιουργία μιας πολυπολιτιστικής Γιουγκοσλαβίας, μιας πολυπολιτιστικής περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, μιας πολυπολιτιστικής Βαλκανικής Χερσονήσου.

  Όπως τόνισα, ο Σερβικός πληθυσμός πρέπει να επιστρέψει σε συνθήκες ασφάλειας που θα εγγυώνται σύμφωνα και με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις Διεθνείς Δυνάμεις. Και βεβαίως το Ψήφισμα αυτό 1244 πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους και όλοι πρέπει να εργαστούν για την συμφιλίωση και την ανασυγκρότηση στο Κόσοβο και γενικότερα στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια.

  Θέλω επίσης να σας αναφέρω, ότι ο κ. Ντράσκοβιτς, είχα τη χαρά να ακούσω τις προτάσεις του για την -όπως ο ίδιος τονίζει - μετάβαση, ένα μεταβατικό σχήμα κυβέρνησης μέσα στη Σερβία, μέσα στη Γιουγκοσλαβία. Ένα μεταβατικό σχήμα που θεωρεί, ότι θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην κρίση την πολιτική που υπάρχει, αλλά και να δώσει διέξοδο στην απομόνωση που υπάρχει σήμερα από πλευράς της Διεθνούς Κοινότητας στην Γιουγκοσλαβία.

  Μπορώ να πω, ότι ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρότασή του αυτή. Θα την μελετήσουμε και η Ελλάδα βεβαίως θα προσπαθήσει να συμβάλλει με όποιο τρόπον μπορεί στο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ακριβώς όπως σας είπα και των αλλαγών των απαραίτητων, των μεταρρυθμίσεων μέσα στη Σερβία και της άρσης της απομόνωσης από πλευράς της Διεθνούς Κοινότητας.

  Τονίζοντας το θέμα των κυρώσεων, θέλω να σας πω, ότι ξέρετε η ελληνική θέση ποια είναι, έχουμε πει, ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις, ξεκινώντας από τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου. Και εν πάση περιπτώσει να μην παραμείνει η Γιουγκοσλαβία εκτός της διαδικασίας ανασυγκρότησης, έστω και αν πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των κυρώσεων που θα συνδυάζονται με τον εκδημοκρατισμό.

  Προς αυτή την κατεύθυνση πήραμε μια πρωτοβουλία, την οποία θέλω να σας ανακοινώσω. Μεθαύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό και βεβαίως ελπίζουμε να υπάρξει και κάποια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

  Όπως γνωρίζετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί μεταξύ των 15 για να βρεθούν κάποιες λύσεις και να προωθηθούν κάποιες λύσεις. Σκεφτήκαμε να συνεργαστούμε με μια άλλη χώρα, η οποία αν θέλετε είχε μια διαφορετική προσέγγιση στο Γιουγκοσλαβικό απ' ότι είχε η Ελλάδα, ελπίζοντας ότι εάν μπορούσαμε να βρούμε έναν δικό μας συμβιβασμό εμείς οι δύο χώρες, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία κοινή πρόταση προς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η οποία θα είχε πολλές περιπτώσεις να γίνει αποδεκτή.

  Έτσι συνεργαστήκαμε με την Ολλανδία και στέλνουμε μία κοινή πρόταση για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας, που ουσιαστικά λεει το εξής: Πρώτον, ανθρωπιστική βοήθεια η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή ως μία διαδικασία για όλους προς την Γιουγκοσλαβία.

  Δεύτερον, την ανάγκη να επιτρέψουμε μία προσέγγιση στο θέμα της ανασυγκρότησης, σε θέματα όπως ηλεκτρικό, άρα και τα απαραίτητα εργοστάσια για το ηλεκτρικό, πετρέλαιο που έχει σημασία και για την ενέργεια και για την αγροτική ανάπτυξη κλπ., έστω και αν αυτό γίνει με κάποιες προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην υποστήριξη της δημοκρατικής αλλαγής, των διαφορετικών μεταρρυθμίσεων μέσα στη Γιουγκοσλαβία και θα συμβάλλουν στη βοήθεια και εκείνων που πραγματικά με διαφάνεια μπορούν να προωθήσουν τέτοιου είδους project, τέτοιου είδους προτάσεις για την ανασυγκρότηση στη Γιουγκοσλαβία.

  Είναι μια πρόταση που βεβαίως δεν μπορώ να πω, ότι ταυτίζεται με την συνολική ελληνική άποψη, ούτε βεβαίως και με την Ολλανδική άποψη ξεχωριστά, αλλά είναι ένας συμβιβασμός που θεωρούμε, ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα ουσιαστικό τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

  Είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με τον κ. Ντράσκοβιτς, ο οποίος το βλέπει με πολύ θετικό μάτι. Και πάλι τον ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και προσβλέπω σε συνεχείς επαφές και συνεχή διάλογο για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.

Βουκ Ντράσκοβιτς : Πρωτίστως θα ήθελα σ' αυτή την πόλη να ευχαριστήσω τον μεγάλο ελληνικό λαό, τον λαό του Αριστοτέλη, τον λαό του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Μακεδονίας για τη μεγάλη βοήθεια προς τον Σερβικό λαό κατά την διάρκεια της επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

  Ευχαριστώ για την βοήθεια την οποία λάβαμε και για την βοήθεια την οποία θα λάβουμε. Ο φίλος φαίνεται στη δύσκολη στιγμή. Εμείς οι Σέρβοι αυτό ποτέ δεν θα το ξεχάσουμε. Αυτές οι ευχαριστίες απευθύνονται και προς την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. υπουργό, τον κ. Παπανδρέου προσωπικά.

  Έκανα γνωστή την κατάσταση για την Σερβία στον κ. Παπανδρέου, του περιέγραψα την κατάσταση η οποία είναι πολύ δύσκολη, του περιέγραψα την κατάσταση στο Κόσοβο η οποία είναι περισσότερο από δραματική. Οι Διεθνείς Δυνάμεις βρίσκονται στο Κόσοβο και τώρα εφαρμόζεται σχεδόν χωρίς κυρώσεις η εθνική κάθαρση εναντίων των Σέρβων, φόνοι, η πυρπόληση σπιτιών, η πυρπόληση περιουσιών, Εκκλησιών.

  Νομίζω, ότι κάθε Σέρβος ο οποίος διώκεται από την Σερβία, κάθε Σερβική Χριστιανική Εκκλησία η οποία σήμερα καίγεται στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί ντροπή για τις Δυτικές Δημοκρατίες ο στρατός των οποίων βρίσκεται εκεί. Εκεί ακριβώς αυτό αποτελεί το άναμα και το κάψιμο των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

  Η χθεσινή απαγωγή Ελλήνων πολιτών εκ μέρους Αλβανών τρομοκρατών που συνέβη, θα έπρεπε να δείξει στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι οι Σέρβοι δεν είναι το πρόβλημα στα Βαλκάνια. Το μεγάλο πρόβλημα των Βαλκανίων είναι το επικίνδυνο σχέδιο των Αλβανών για την Μεγάλη Αλβανία.

  Εγώ ξέρω, ότι η αλβανική τρομοκρατία κρυβόταν πίσω από τον κ. Μιλόσεβιτς μέχρι τώρα, παρουσιάζοντας τον Μιλόσεβιτς σαν το κύριο πρόβλημα στα Βαλκάνια. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς πολύ γρήγορα θα εισαγάγουμε και θα καθιερώσουμε ένα δημοκρατικό σύστημα εξουσίας στη Γιουγκοσλαβία. Και μετά από αυτό θα φανεί ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα, που είναι το αληθινό πρόβλημα, η αλβανική τρομοκρατία η οποία ασκείται στην περιοχή.

  Πώς να φτάσουμε στη δημιουργία αυτής της Δημοκρατικής Σερβίας αμέσως, γρήγορα. Γι' αυτό συζητήσαμε αρκετά σήμερα με τον οικοδεσπότη μου, τον κ. Παπανδρέου, καθώς και εγώ. Τον ενημέρωσα για τα σχέδια της μετάβασης προς μία δημοκρατική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Μία κυβέρνηση η οποία αμέσως θα αρχίσει με ριζικές αλλαγές του συστήματος και στην προετοιμασία για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή εκτάκτων δημοκρατικών εκλογών επάνω σε δημοκρατικές αρχές.

  Όπως γνωρίζετε, το κράτος μας αποτελείται από δύο τμήματα: την Σερβία όπου απόλυτα σημειώνεται μία καθυστέρηση των δημοκρατικών εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων και από το Μαυροβούνιο το οποίο ευτυχώς δεν φοβάται τις δημοκρατικές αλλαγές.

  Βάσει της προτάσεώς μας, την Ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να την σχηματίσει Μαυροβούνιος, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα του Βλάντοφ Τσουκάνοβιτς. Μ' αυτό τον τρόπο οι δυνάμεις οι προοδευτικές, οι δυνάμεις ανασυγκρότησης οι δημοκρατικές του Μαυροβουνίου, οι οποίες είναι ήδη δημοκρατικές, θα λάβουν την θέση κατά κάποιο τρόμο σαν μία ατμομηχανή, σαν μηχανή έλξεως, η οποία θα τραβήξει μπροστά προς τις δημοκρατικές διαδικασίες γενικότερα όλη τη Γιουγκοσλαβία.

  Και ίσως δεν το γνωρίζετε, βάσει του Συντάγματός μας το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό, όλη η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως και του Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος : Κύριε Ντράσκοβιτς, πριν μιλήσατε για τις δραματικές συνθήκες που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ήθελα να ρωτήσω, πριν από 2-3 χρόνια εσείς ως πολιτικός τι προτάσεις είχατε κάνει για να προλάβετε την κρίση που βλέπατε και ερχόταν;

Βουκ Ντράσκοβιτς : Προτού από τρία χρόνια είχα προτείνει το εξής: Επείγον, ένας διάλογος κατ' επειγόντως να διεξαχθεί με τον κ. Ρουγκόβα. Μία ευρεία αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, πάρα πολύ χαρακτηριστική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένων και της δημιουργίας δύο παράλληλων νομικών συστημάτων: Ένα Ευρωπαϊκό σύστημα και το άλλο Αλβανικό. Και τα δύο συστήματα να βρίσκονται όμως μέσα στα πλαίσια του κράτους της Σερβίας.

  Και ο Μιλόσεβιτς και ο Ρουγκόβα ήταν εναντίον μιας τέτοιας λύσεως, όπως σαν την περιέγραψα, κυρίως ο Ρουγκόβα. Τώρα μαζί όλοι μπορούμε να κλαίμε γιατί δεν το αποδέχθηκαν αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος : Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ντράσκοβιτς με βάσει τα στοιχεία που διαθέτετε εσείς, πόσοι Σέρβοι έχουν ξεριζωθεί τις τελευταίες ημέρες από το Κοσσυφοπέδιο από τη στιγμή που μπήκε το ΝΑΤΟ; Και το δεύτερο είναι, αν τηρείται η συμφωνία για τον αφοπλισμό του UCK;

Βουκ Ντράσκοβιτς : Σχεδόν το ήμισυ των Σέρβων έχει εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο. Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν αφοπλίζονται ή κατά έναν τελείως συμβολικό τρόπο, με τρόπο παρέλασης κατά κάποιον τρόπο, όπως λεει, αφοπλίζονται.

Γιώργος Α. Παπανδρέου : Μπορώ απλώς να προσθέσω, ότι υπάρχουν κάποιες εστίες Σέρβων που παραμένουν βεβαίως στο Κόσοβο και μπορώ να πω, ότι από τις Ελληνικές Ανθρωπιστικές Οργανώσεις υπάρχει μια ιδιαίτερη προσπάθεια βοήθειας ανθρωπιστικής προς τους Σέρβους και προς τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δημοσιογράφος : Δύο πράγματα: Το ένα είναι, ο κ. Ντράσκοβιτς είπε, αυτή την πρόταση για το Μαυροβούνιο. Πώς θα γινόταν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα εγκαθίστατο στο Μαυροβούνιο;

  Μια άλλη αφορά τον κ. Παπανδρέου σε σχέση μ' αυτά που είπε ο κ. Ντράσκοβιτς. Μίλησε για κάποιο τρομοκράτη, ο οποίος έχει πάρει τους ομήρους. Ρωτάω, εάν του έχει πει ο κ. Παπανδρέου ότι πρόκειται για κάποια ειδική οργάνωση τρομοκρατών, η οποία κάνει αυτή την ενέργεια ή αν είναι ....

Βουκ Ντράσκοβιτς : Βάσει του Συντάγματός μας το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εκλέγει μόνο τον Πρωθυπουργό. Εγώ ζητώ να εκλεγεί από το κόμμα το Άνω Θεωρητικό του Τσουκάνοβιτς από το Μαυροβούνιο. Ο Πρωθυπουργός μόνος του να κάνει την κυβέρνησή του, σεβόμενος τις αναλογίες Μαυροβουνίων προσωπικοτήτων και Σέρβων στη σύνθεση της νέας Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως, δηλαδή θα είναι πράγματι Ομοσπονδιακή η Κυβέρνηση και όχι Κυβέρνηση Μαυροβουνίου.

Γιώργος Α. Παπανδρέου : Για το άλλο που ρωτήσατε, όχι δεν υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια. Βεβαίως είναι μια τρομοκρατική ενέργεια και σαφώς καταδικαστέα με κάθε τρόπο. Από εκεί και πέρα τον αν αυτή η ενέργεια έχει πίσω της κάποια πολιτική χροιά ή όχι, δεν μπορώ να το διαπιστώσω, δεν έχω στοιχεία τέτοια. Μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να υπάρχουν ερμηνείες, αλλά δεν έχω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

  Μπορώ να σας πω επίσης βεβαίως, ότι από πλευράς Αλβανικής Κυβέρνησης και με τον κ.Μίλοφ που έχω μιλήσει και παλαιότερα, αλλά και χθες στις Πρέσπες, είναι κάτι για το οποίο κι αυτός πάρα πολύ ανησυχεί και βεβαίως καταδικαστέο και από την δικιά τους πλευρά.

Δημοσιογράφος : Να θέσω την ερώτηση στον κ. Ντράσκοβιτς μάλλον ωμά. Με το σχέδιο της μεταβατικής Κυβέρνησης του ... που προτείνατε, τι εχέγγυα εξασφαλίζετε, ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο;

Βουκ Ντράσκοβιτς : Υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου και πιστεύω, ότι αυτό το οποίο προτείνω, είναι ένας τρόπος για να μην έρθει ο εμφύλιος πόλεμος, να μην έχουμε έκπληξη. Μ' αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε.

Γιώργος Α. Παπανδρέου : Μπορώ να πω και κάτι και από την ελληνική πλευρά. Η Ελληνική Κυβέρνηση σαφώς θα ήθελε να δει μια ομαλή εξέλιξη μέσα στη Γιουγκοσλαβία. Και ομαλή εξέλιξη θεωρούμε να είναι και δημοκρατική εξέλιξη. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ακριβώς διασφαλίζουν την ομαλότητα της οποιασδήποτε μεταβατικής κατάστασης.

  Ευχαριστούμε πολύ.
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Φωτο: ΑΠΕ


Επίσης στα Αγγλικά