ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
κ. JOSCHKA FISCHER

Δευτέρα 12 Ιουλίου 1999



ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλησπέρα σας. Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον συνάδελφο Joschka Fischer στην Αθήνα. Νομίζω ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη, που δεν ήταν με την ιδιότητα της προεδρίας, μια προεδρία με σημαντικά επιτεύγματα και σημαντικές προκλήσεις.

  Είχαμε την ευκαιρία σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό να συζητήσουμε θέματα που έχουν σχέση με τα Βαλκάνια, Σύμφωνο Σταθερότητας, την όλη οργάνωση της υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση, θέματα ευρωτουρκικά και σε σχέση με την Κύπρο.

  Εδώ στην σύντομη συνάντησή μας περιοριστήκαμε στα ευρωπαϊκά θέματα, τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τη διεύρυνση, τα θέματα της συνάντησης στο "Τάμπερε" που θα γίνει υπό φιλανδικής προεδρίας για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας Χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων και βεβαίως και το θέμα των προσφύγων και λαθρομεταναστών, ασύλου και μεταναστών. Καθώς βεβαίως και συζητήσαμε την προοπτική για δυο σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Η μία για την διακυβερνητική, τα υπολειπόμενα από το Άμστερνταμ και βεβαίως το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, άμυνας και ασφάλειας.

  Θα έχουμε την ευκαιρία το απόγευμα στη συζήτησή μας να εντρυφήσουμε στις λεπτομέρειες αυτών των θεμάτων, οπότε οι συνομιλίες μας δεν έχουν τελειώσει, θα συνεχιστούν και το βράδυ. Και θα ήθελα πάλι να ευχαριστήσω τον κ.Fischer για την επίσκεψή του και για την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

JOSCHKA FISCHER: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ θερμά, για το πολύ θερμό καλωσόρισμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές. Και βεβαίως με τη νέα γενιά των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, ελπίζουμε οι σχέσεις αυτές, να γίνουν ακόμα καλύτερες.

  Τόσο ο Καγκελάριος της Γερμανίας, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θεωρούμε ότι αποτελούν τα εχέγγυα γι' αυτή τη βελτίωση των σχέσεων. Είναι οι συγκεκριμένοι εκείνοι άνθρωποι που θα βοηθήσουν στο οι ευχές να μην παραμείνουν στο επίπεδο του αφηρημένου, αλλά να γίνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σήμερα, πρέπει να σας ομολογήσω ότι είχα το συναίσθημα ότι συμμετείχα σε πολιτικές συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται όχι μόνο μέσα σε μια καλή, ανοιχτή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, αλλά και ανάμεσα σε φίλους.

  Όλοι μας βεβαίως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση στον χώρο των Βαλκανίων, αλλά παρόλα αυτά τα θέματα της Μεσογείου, η Μεσόγειος ευρύτερα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνδυασμό με τις εκλογές που έλαβαν πρόσφατα χώρα στο Ισραήλ, διότι ευελπιστούμε να βρεθεί μια λύση, μια πρόοδος που ν' αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  Πρέπει να σας πω ότι συζητήσαμε επίσης για τα θέματα των Βαλκανίων, το πως είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση. Συζητήσαμε συγκεκριμένα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

  Εμείς, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην απόφαση η οποία ελήφθη στο Ρίο από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και το μόνο το οποίο απομένει είναι το πως θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή στην πράξη.

  Συζητήσαμε επίσης αρκετά σε βάθος θα έλεγα, τα θέματα που άπτονται της διεύρυνσης, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ικανότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό βέβαια σχετίζεται άμεσα και με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Συζητήσαμε για θέματα σχέσεων με την Τουρκία, για το Κυπριακό. Βλέπετε λοιπόν μια πολύ μεγάλη βεντάλια θεμάτων, που σήμερα το βράδυ θα έχουμε τη δυνατότητα, στα πλαίσια μιας χαλαρής, αλλά παρόλα αυτά ουσιαστικής ατμόσφαιρας, να την εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω. Μια σύντομη ανακεφαλαίωση του αισθήματος που έχω για τις συζητήσεις μέχρι τώρα, είναι ότι ήταν πολύ καλές, πολύ ανοιχτές και πολύ εποικοδομητικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω με δεδομένη την προσπάθεια που κάνετε... σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι κάνει τη Γερμανία να πιστεύει δυο χρόνια μετά το Λουξεμβούργο που είχε μεγάλη συμβολή στη λήψη των οριστικών αποφάσεων, ότι θα μπορούσε να βγει μια απόφαση το Σεπτέμβριο που να δίνει κι ένα άλλο καθεστώς ιδιαίτερα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

JOSCHKA FISCHER:Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να σας πω -και αυτό το τονίζω κατηγορηματικά- ότι χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία που ανελήφθη πρόσφατα για την συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα και θεωρώ ότι το στοιχείο αυτό εμπεριέχει συγκεκριμένες ελπίδες για το μέλλον.

  Όλοι μας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την ιστορία που υπάρχει στην περιοχή αυτή, την τραγωδία, επίσης τα τραύματα που παραμένουν. Γνωρίζουμε λοιπόν, πιστέψτε με, ότι είναι πολύ δύσκολο το να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα, και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της Κύπρου.

  Όμως πιστεύω ότι είναι τόσο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ίδιας της Τουρκίας το να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να υπάρξουν προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Και πρέπει να σας πω ότι εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

  Τώρα για συγκεκριμένα θέματα, το πως αυτά θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα στην πρακτική, επιτρέψτε μου να σας πω ότι επ' αυτού θα συζητήσουμε ως φίλοι μέσα στους θεσμούς που προβλέπονται, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε διμερές επίπεδο. Δεν θα ήθελα δημόσια τώρα να κάνω κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όμως να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει ένα κοινό μέλλον με την Τουρκία, γι' αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει μόνο θετική.

  Θα μου επιτρέψετε όμως να προσθέσω επίσης το πόσο ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογούμε τον ρόλο αλλά και τη στάση τόσο του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Και οι δύο μερίμνησαν έτσι ώστε να προσφερθεί μια προοπτική στην περιοχή αυτή, μια προοπτική εξέλιξης και ένταξης ευρύτερα στην Ευρώπη. Και η στάση και των δύο ανδρών που προανέφερα ως προς την Τουρκία, και αυτή είναι αξιέπαινη.

  Γι' αυτό λοιπόν επιτρέψτε μου δημόσια να απευθύνω τις ευχαριστίες μου και προς τους δύο, τόσο επαναλαμβάνω προς την ελληνική Κυβέρνηση με εκπρόσωπό της τον κ. Σημίτη, τον Πρωθυπουργό, όσο και προς τον Υπουργό Εξωτερικών για τον ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν και ελπίζω κύριε Υπουργέ και στο μέλλον με την υλοποίηση του συμφώνου σταθερότητας.

  Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και να υπογραμμίσω εκ των υστέρων και πάλι, ότι αυτά δεν είναι τα λόγια ενός προσκεκλημένου που είθισται να τα λεει. Το τονίζω αυτό, ότι εμένα δεν μου αρέσει να λιβανίζω αυτούς που με προσκαλούν. Τα λεω αυτά πραγματικά τελείως ειλικρινά. Και να πω και το εξής, ότι πιστέψτε με, στην διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου σίγουρα η ελληνική Κυβέρνηση ένιωσε τεράστια πίεση αλλά και εγώ προσωπικά γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ ευαίσθητα θέματα.

  Γι' αυτό λοιπόν δεν θα ήθελα να φεισθώ εκ των υστέρων άλλη μια φορά των λόγων αυτών που προανέφερα προς τον κύριο Υπουργό Εξωτερικών για το πόσο σωστή ήταν τόσο η θέση του Πρωθυπουργού, όσο και η δική του θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πού διαφωνείτε ή έστω που έχετε διαφορετικές απόψεις ως προς την επιλογή της Θεσσαλονίκης σαν κέντρο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ξεκινήσω εγώ. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει διαφωνία. Υπάρχει μια απόφαση την οποία σεβόμαστε. Και θέλω και εγώ βέβαια να τονίσω την στενή συνεργασία με την Γερμανική Προεδρία, σε όλη αυτή τη διάρκεια, όχι μόνο στα θέματα "AGENDA 2000" και ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο θέμα για έναν Υπουργό που μόλις αναλάμβανε το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ακριβώς όπως ο ίδιος τόνισε, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις πιέσεις αν θέλετε που υπήρχαν κατά την διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τον κ.Fischer για την πολύ στενή μας συνεργασία και την βοήθεια και θα έλεγα και τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική κατάληξη του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, ένα αίσιο τέλος, βεβαίως με πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Και προσβλέπω στην συνεχή συνεργασία, την πολύ καλή που αναπτύξαμε αυτούς τους μήνες.

  Και βεβαίως, ελπίζουμε ότι η Υπηρεσία που θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει ακριβώς η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αυτό τον ουσιαστικό ρόλο για τα Βαλκάνια.

JOSCHKA FISCHER: Εγώ θα τα πω πάρα πολύ γρήγορα και σύντομα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έλαβαν μια συγκεκριμένη απόφαση στο Ρίο. Εμείς ως γερμανική κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην απόφαση αυτή. Ως εκ τούτου δεν βλέπω γιατί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η Γερμανία ποια συγκεκριμένα βήματα θα ήθελε να δει από την Τουρκία;

JOSCHKA FISCHER: Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να σας πω ότι και μόνο από τη θερμοκρασία που επικρατεί σ' αυτή εδώ την αίθουσα, παίρνει μια πρόγευση της Φινλανδικής προεδρίας, γιατί εγώ νοιώθω σαν να είμαι σε σάουνα.

  Έχουμε λοιπόν την Φινλανδική προεδρία που θα παίξει σημαντικό ρόλο και αφετέρου να σας πω, ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάω στην Άγκυρα, θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Τζεμ. Να προσθέσω επίσης, ότι πραγματικά θα ήμουνα παράφρων εάν τολμούσα εδώ ενώπιον υμών να σας πω τι σκοπεύω να συζητήσω με τον κ. Τζεμ, γιατί αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι λιγάκι εμπιστευτικά θέματα.

  Για την Θεσσαλονίκη κατά πόσο θα είναι η έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, λεει ο κ. Υπουργός ότι ήδη έχει απαντήσει δύο φορές.

  Σας ευχαριστώ.
 


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα


 
Επίσης στα Αγγλικά