ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
κ. ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα έχουμε επισκέπτη ένα πολύ καλό φίλο, τον Πασκάλ Μίλο από την Αλβανία, τον Υπουργό Εξωτερικών και συνάδελφο. Θέλω να τονίσω τη χαρά που έχω να τον φιλοξενώ εδώ σήμερα στην Αθήνα. Έχουμε στενή συνεργασία για πολλά χρόνια και πριν βρεθούμε και οι δυό μας στο Υπουργείο Εξωτερικών αντιστοίχως, αλλά και βεβαίως και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών και ειδικότερα και κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών με την κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

  Θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, είναι άριστες. Έχουμε στενότατη συνεργασία και θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία είναι για το αμοιβαίο μας συμφέρον. Είναι αμοιβαία και η θέλησή μας και η επιθυμία μας για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

  Πέρα όμως από τις διμερείς σχέσεις έχουμε συνεργαστεί στενά στο συντονισμό των προσπαθειών μας σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο και στην προσπάθεια της Αλβανίας προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα στις ευρωτονικές δομές. Η Ελλάδα έχει συμβάλει και συνεισφέρει και προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι απλώς υποστηρίζοντας τις διαδικασίες, αλλά και με πρωτοβουλίες δικές της.

  Έχουμε επίσης συνεργαστεί στις διάφορες πρωτοβουλίες των χωρών της περιοχής. Θέλω εδώ να ανακοινώσω ότι σύντομα, πιθανόν την άλλη Τετάρτη, απλώς δεν ξέρουμε ακόμη τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης, θα δούμε εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί διότι ο κ. Δημητρώφ έχει κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις, θα κάνουμε μια τριμερή, την πρώτη τριμερή μας συνάντηση, Ελλάδα - Αλβανία και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο τριεθνές, στις Πρέσπες. Και ελπίζουμε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία θα μπορέσει πια να θεσμοθετηθεί σε μια τακτική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, με συναντήσεις ανά εξάμηνο.

  Επίσης μπορώ να σας ανακοινώσω, ότι στις 24 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, θα επισκεφθεί τα Τίρανα για να συναντήσει τον ομόλογό του, τον Πρωθυπουργό κ. Μάικο και βεβαίως νομίζω ότι και αυτά τα συγκεκριμένα γεγονότα δείχνουν το επίπεδο των καλών μας σχέσεων.

  Επίσης έχουμε στενή συνεργασία στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Μέσα στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας θα προετοιμάσουμε κοινές πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, την ανάπτυξη συγκεκριμένων υποδομών που θα βοηθήσουν τις οικονομίες -και όχι μόνο- και των δύο χωρών μας, αλλά θα έλεγα και σε τριμερές επίπεδο, με τα Σκόπια επίσης, πρωτοβουλίες από κοινού θα συζητήσουμε για την συνεργασία μας στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

  Μέσα στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας συζητήσαμε επίσης την πιθανότητα να πάρουμε πρωτοβουλία στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Όπως ξέρετε στο Τάμπερε της Φινλανδίας τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο κορυφής θα συζητήσουν τα θέματα του λεγόμενου τρίτου πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τρίτος πυλώνας έχει σχέση με εγκληματικότητα, με τη μετανάστευση, με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει σειρά σημαντικών θεμάτων.

  Προτείναμε από ελληνικής πλευράς, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη, γειτονικές χώρες, όπως πιθανώς και την Ιταλία, να προωθήσουμε μια πρόταση, ώστε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη Συμφωνία Σταθεροποίησης για την Αλβανία, αλλά και για άλλες χώρες στα Βαλκάνια, να υπάρξει μια ιδιαίτερη μνεία και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και παράλληλα την εκπαίδευση των απαραίτητων ανθρώπων για την εφαρμογή μιας εύρυθμης λειτουργίας των συνόρων μας, για την αντιμετώπιση ακριβώς της εγκληματικότητας.

  Στην οικονομική συνεργασία είχαμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, σε σχέση με επενδύσεις στο φυσικό αέριο και για υδροηλεκτρικά έργα, αλλά και επίσης την αναπτυξιακή βοήθεια που δίνουμε για την Αλβανία, τα δάνεια τα οποία παρέχουμε και ευρύτερα τις συνεργασίες μας στα θέματα των υποδομών.

  Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, θα σας μοιράσουμε ένα κοινό ανακοινωθέν για την κοινή μας απόφαση να προωθήσουμε τον άξονα Ιονίου - Αδριατικής, το λεγόμενο Δαλματικό Άξονα, που θα ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα για να φτάσει μέχρι το Τριέστι. Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν ιδιαίτερο συμφέρον για την προώθηση αυτού του άξονα και θέλουμε ακριβώς να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα υποδομών και συνεργασίας σε θέματα αξόνων, συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών.

  Επίσης μιλήσαμε για τη συνεργασία μας στον πολιτιστικό τομέα και τον εκπαιδευτικό. Στον πολιτιστικό τομέα η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση της δημιουργίας του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και εδώ είχαμε και τις πρακτικές λεπτομέρειες, της δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγκεντρώσει πέραν των ελληνικών χρημάτων και χορηγιών που μπορούν να έρθουν από τράπεζες και ακόμη και από ξένες χορηγίες για την ανάπτυξη και προώθηση αυτής της προσπάθειας.

  Αλλά και άλλες πολιτιστικές προσπάθειες αμφότεροι να μπορέσουμε να προωθήσουμε ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία, αλλά και ιδιαίτερα για τους Αλβανούς στην Ελλάδα.

  Παράλληλα, για τα εκπαιδευτικά, υπάρχει ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον, κατ’ αρχήν από την πλευρά μας, για την ελληνική μειονότητα. Εδώ μπορούμε να χαιρετίσουμε την πρόσφατη συνταγματική κατοχύρωση στην Αλβανία για το θέμα αυτό και βεβαίως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία για την εκπαίδευση της ελληνικής μειονότητας, ή ακόμη και των ελληνικών γραμμάτων στην Αλβανία.

  Παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς της Αλβανίας για την εκπαίδευση των Αλβανοπαίδων εδώ στα ελληνικά σχολεία, την διατήρηση της μητρικής τους γλώσσας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλουν να πραγματοποιηθεί η πρόθεσή τους κάποια στιγμή να γυρίσουν στην Αλβανία. Χωρίς την αλβανική γλώσσα βεβαίως θα έχουν δυσκολίες επιστροφής, για όσους αποφασίσουν την επιστροφή τους.

  Δεν θα μπορούσαμε να μην συζητήσουμε βεβαίως και το θέμα της επικαιρότητας και ελληνικών και αλβανικών εφημερίδων, το θέμα δηλαδή της μετανάστευσης ή και της λαθρομετανάστευσης. Δύο διαφορετικά ζητήματα παρ’ ότι συνδεδεμένα και τα οποία βεβαίως δυστυχώς καμία φορά συγχέονται.

  Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμιμοι εργαζόμενοι, όχι μόνο Αλβανοί αλλά και από πάρα πολλές άλλες χώρες και η διαδικασία αυτή θεωρούμε ότι είναι άκρως θετική, δηλαδή η διαδικασία νομιμοποίησης η οποία ακολουθήθηκε, η οποία έχει συμβάλει στην ουσιαστική, σε ένα σημαντικό βήμα ένταξης αυτών των εργαζομένων Αλβανών, αλλά και από άλλες χώρες, στην ελληνική κοινωνία με έναν τρόπο που πραγματικά, ως νοικοκύρηδες, ως εργαζόμενοι, που βασικός τους στόχος είναι να συμβάλουν στο βιό τους, πραγματικά λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην χώρα μας.

  Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ακριβώς και κατά την διάρκεια πολλών κρίσεων, όπως θα θυμόσαστε πολύ καλά, φιλοξενίας σημαντικού αριθμού προσφύγων, είτε πολιτικών, είτε με την ευρύτερη έννοια, πιθανώς τυπικά όχι πολιτικοί πρόσφυγες, είτε οικονομικών προσφύγων και προσέφερε πραγματικά αυτή τη φιλοξενία, αλλά έκανε και το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό βήμα της διαδικασίας νομιμοποίησης για όσους θέλησαν και πράγματι είχαν αποδεικτικά ότι δούλευαν εδώ στη χώρα μας να μπορέσουν να πάρουν τη λευκή και μετά πράσινη κάρτα για τη νομιμοποίησή τους.

  Αυτή η διαδικασία βεβαίως δεν έχει ολοκληρωθεί και βεβαίως προωθείται. Θέλω εδώ να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία έχει συμβάλει ώστε οι εργαζόμενοι εδώ να αισθάνονται ότι τους περιθάλπει η ελληνική πολιτεία, όχι μόνο με τα νόμιμα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι, αλλά και βεβαίως σε θέματα παιδείας. Σήμερα φοιτούν αλβανόπαιδα σε ελληνικά σχολεία δωρεάν, έχουν ιατρική περίθαλψη και ούτω καθ’ εξής.

  Παράλληλα θα ήθελα να τονίσω ότι η παρουσία των εργαζομένων αυτών στη χώρα μας έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έχουν αξιοποιήσει αυτό το εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να συμβάλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της δικιάς μας χώρας.

  Τομείς, όπως είναι ο οικοδομικός, ο τουριστικός κλάδος, οικιακές εργασίες. Και μέσα απ’ αυτή την διαδικασία βοηθείται και η ελληνική οικονομία, αλλά και βεβαίως και με τα σημαντικότατα εμβάσματα στηρίζεται καθοριστικά και η πορεία της αλβανικής οικονομίας. Είναι λοιπόν αμοιβαίο το ενδιαφέρον των δύο χωρών, αυτή η αγαστή συνεργασία και σ’ αυτό τον τομέα.

  Εδώ βεβαίως θέλω να τονίσω ότι υπάρχει, πέραν των νομιμοποιημένων εργαζομένων στη χώρα μας, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που δεν ακολούθησε την διαδικασία αυτή της νομιμοποίησης, δεν έχει τα απαραίτητα χαρτιά και βεβαίως είναι στην παρανομία στη χώρα μας. Είναι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην παρανομία, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με μια επαναπροώθηση, από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Θέλω να τονίσω όμως ότι οι λέξεις «επιχείρηση-σκούπα» δεν είναι λέξεις οι οποίες εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας. Σαφώς αντιμετωπίζονται και αυτοί οι μετανάστες, παρ’ ότι παράνομοι, με τον απαραίτητο σεβασμό, με την απαραίτητη ανθρωπιά και βεβαίως είναι καταδικαστέες οι όποιες εξαιρέσεις υπάρχουν σε βίαιη αντιμετώπισή τους. Θέλω να το τονίσω αυτό. Η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να τηρούνται οι νόμοι, να παταχθεί η παρανομία, αλλά παράλληλα με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη περηφάνεια και την προσωπικότητα κάθε ατόμου.

  Θέλω επίσης να τονίσω ότι πάνω σε αυτά τα πλαίσια θα υπάρξουν τακτικές επαφές πολύ σύντομα μεταξύ του κ. Χρυσοχοϊδη και του κ. Κότσι, του ομόλογού του της Δημόσιας Τάξης στην Αλβανία για να συνεργαστούν στενότερα στην πάταξη της εγκληματικότητας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

  Νομίζω ότι έχω καλύψει τα περισσότερα ζητήματα. Δεν ξέρω αγαπητέ μου φίλε Πασκάλ, εάν υπάρχει άλλο θέμα. Νομίζω θα το αντιμετωπίσουμε στις ερωτήσεις.

ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Δεν νομίζω ότι έμειναν πολλά σε εμένα μετά απ’ αυτά που παρέθεσε ενώπιόν σας ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος μου κ. Παπανδρέου.

  Μπορείτε να θέσετε το ερώτημα και να σχολιάσετε γιατί ήρθε σήμερα στην Αθήνα ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών; Κάποιος μπορεί να σκεφτεί -και τέτοια σχόλια πράγματι έγιναν - ότι εγώ ήρθα εδώ μόνο και μόνο να συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα των Αλβανών μεταναστών και το θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες.

  Αν και αυτό είναι ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε σήμερα, επιθυμώ να ομολογήσω ότι η σημερινή επίσκεψή μου προγραμματίστηκε εδώ και τρεις εβδομάδες. Και βασικός στόχος της ήταν να εξετάσουμε για μια ακόμη φορά όλες τις αναξιοποίητες μέχρι στιγμής κατευθύνσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

  Ήρθα επίσης με την άποψη, όπως τη νέα φάση που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή μας, να επεξεργαστούμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση τα νέα προγράμματα συνεργασίας. Όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη και πιστεύω ότι είμαστε ευσυνείδητοι, ότι η περιοχή μας, η οποία βασανίστηκε τόσο πολύ μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να βρει ηρεμία, γαλήνη, εάν δεν συνεργαστούμε όλοι.

  Πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε είδους προκαταλήψεις που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον. Πρέπει να μας χαρακτηρίζει μεγαλύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.  Επειδή μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν εμείς εμμείνουμε στις διαφορές που μας χωρίζουν, τότε δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο, παρά μόνο θα παρατείνουμε το χρόνο, ή τις προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή.

  Η αλβανική κυβέρνηση έβλεπε και βλέπει στην ελληνική κυβέρνηση έναν από τους πιο στενούς εταίρους. Έχουμε συνεργαστεί και μας χαρακτηρίζει η σαφής πολιτική θέληση για περαιτέρω συνεργασία σήμερα και μελλοντικά εν ονόματι των κοινών μας συμφερόντων, των κοινών μας ιδανικών, εν ονόματι της ενσωμάτωσής μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην διατήρηση των πολύτιμων εθνικών αξιών των δύο χωρών μας.

  Ήρθα εδώ να παραθέσω για μια ακόμη φορά στην ελληνική κυβέρνηση και στο ελληνικό κοινό, ότι στην αλβανική κυβέρνηση και στον αλβανικό λαό πρέπει να βλέπετε φίλους, ανθρώπους που σας αγαπούν, έμπιστους. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτά για τους Αλβανούς.

  Εσείς εδώ και πολλοί άλλοι εδώ στην Ελλάδα έχετε εκτιμήσει τις αρετές αυτές των Αλβανών. Έχετε γνωρίσει από κοντά και δεν πιστεύω πως κάποιοι άνθρωποι με την δική τους συμπεριφορά θα μπορέσουν να παραμορφώσουν την καλή εικόνα των Αλβανών. Τέτοιοι Αλβανοί υπάρχουν και στην Αλβανία, όπως εμπλεκόμενοι άνθρωποι υπάρχουν και στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

  Εκείνο που μας προβληματίζει προς το παρόν -και θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όπως ήμουν και με το φίλο μου κ. Παπανδρέου και τους υπόλοιπους Έλληνες αξιωματούχους που είχα την ευκαιρία να συναντήσω σήμερα- δεν έχουμε απολύτως καμία παρατήρηση για την απομάκρυνση εκείνων των Αλβανών, για την επαναπροώθηση εκείνων των Αλβανών που διαπράττουν εγκλήματα.

  Να καταδικαστούν σύμφωνα με το νόμο. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για εκείνους τους Αλβανούς που δεν διαθέτουν δικαιολογητικά, ν' απομακρυνθούν. Αλλά αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε και που πρέπει να έχουμε τη δική σας κατανόηση, που είναι ανθρώπινο, είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην κακοποιούνται, να μην δέχονται βία. Μπορεί να επαναπροωθηθούν χωρίς να συκοφαντούνται και χωρίς να τους σκίζουν τα δικαιολογητικά ταυτότητάς τους.

  Τότε και η αλβανική κοινή γνώμη θ' αντιληφθεί. Η αλβανική κοινή γνώμη παρατηρεί καθημερινά ότι όπως η ελληνική Πρεσβεία χορηγεί εκατοντάδες θεωρήσεις για μια μέρα αυτή η θεώρηση θα έχει τέλος. Έτσι ώστε αυτοί που δεν έχουν θεωρήσει τα διαβατήριά τους, θα πρέπει να επιστρέψουν.

  Εάν ασκείται βία σε βάρος τους, εκείνοι που προβαίνουν σε βία, συμβάλλουν στην παραμόρφωση, στη δημιουργία μιας κακής εικόνας σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, σε βάρος των ελληνικών αρχών.

  Παρακαλώ, συμβάλλετε και εσείς, βοηθήστε και εσείς, να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοια επεισόδια και γεγονότα. Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Είμαστε φίλοι λαοί και γειτονικές χώρες και θα παραμείνουμε τέτοιοι και στο μέλλον. Γι' αυτό να εργαστούμε από κοινού, να συμβάλλουμε από κοινού.

  Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μας προσφέρατε κατά τα δύσκολα αυτά χρόνια. Και σας παρακαλώ μην χάνετε την υπομονή σας, συνεχίστε να μας στηρίζετε.

  Επειδή κι εμείς επιθυμούμε όπως οι σχέσεις με την Ελλάδα ν' αναπτυχθούν περαιτέρω, επειδή έχουμε στην Αλβανία μια ελληνική μειονότητα που προσέφερε πολύτιμη συμβολή στην ιστορία του αλβανικού κράτους και που διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και που όλο και περισσότερο δημιουργούνται σ' αυτή τη μειονότητα περιθώρια για την ανάπτυξης της ταυτότητας του πολισμού της, όλο και περισσότερο δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος μεταξύ των δυο χωρών μας.

  Δηλαδή δεν θεωρεί κανείς πλέον όχι ομαλό ν' ακούσει στο κέντρο των Τιράνων να ομιλείται η ελληνική γλώσσα. Όπως μπορεί ν' ακούσει στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες τις γωνίες, να ομιλείται η αλβανική γλώσσα. Πιστεύουμε πως σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πορευθούμε. Η ενσωμάτωση των κοινωνιών μας πορεύεται μέσω της οικοδόμησης των γεφυρών κατανόησης. Και εγώ ήρθα ακριβώς γι' αυτό εδώ.

  Ολοκληρώντας, εύχομαι μαζί με τους φίλους μου, μαζί με τους εκπροσώπους της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους να οικοδομήσουμε τις γέφυρες αυτές εμπιστοσύνης. Κι έτσι να πορευθούμε από κοινού προς τα εμπρός. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο, χωρίς όμως να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πάνω σ' αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Έχω ερώτηση και προς στους δυο Υπουργούς. Ακούσαμε με ενδιαφέρον ότι αρχίζει μια νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.... Έχετε σκεφθεί, βλέπετε, αν βοηθάει κάπως η δυνατότητα οι δυο αυτές διμερείς ομάδες να συναντηθούν για κάποια θέματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε μ' αυτά τα θέματα. Έχουμε τη συνεργασία βεβαίως με διάφορες μορφές, μέσα από τη Βαλκανική το Royaumont κ.λ.π., σαφώς θα υπάρξει συνεργασία με όλους γύρω από το θέμα και ιδιαίτερα τώρα του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Συμμερίζομαι τις απόψεις του κ. Παπανδρέου και οι απόψεις μου είναι ίδιες. Συζητήσαμε σήμερα πώς μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων αυτών των χωρών που εσείς προαναφέρατε, για να συζητήσουμε τα κοινά μας θέματα, ιδίως στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και κάτι ακόμα για τη συνάντηση. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν κάτι περισσότερο για το τι θέλουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα από όλα τη δυνατότητα μιας θεσμοθετημένης τακτικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο. Δεύτερον τις κοινές μας πρωτοβουλίες, μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

  Τρίτο, θα μπορούσα να προσθέσω με αφορμή το Σύμφωνο Σταθερότητας τη σχέση των τριών χωρών με τις ευρωατλαντικές δομές και τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα ως μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινή προσπάθεια προς την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών.

  Επίσης και κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με ειδικότερα θέματα, όπως είναι συγκοινωνίες, ανταλλαγές, εκπαιδευτικά, θέματα τέτοια τα οποία πιθανώς να έχουν....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οχι. Στα θέματα τριμερών ζητημάτων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουμε πιάσει πάρα πολλά θέματα συνεργασίας. Πιστεύω ότι ξεκίνησε εφ' όλης της ύλης κι έτσι ξεκινάει κι αυτή η τριμερής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι ικανοποιημένη η αλβανική Κυβέρνηση με τους ρυθμούς νομιμοποίησης των Αλβανών στην Ελλάδα; Και συμφωνεί η αλβανική Κυβέρνηση με τον τρόπο ελέγχου, με τον τρόπο που επέλεξε η ελληνική Κυβέρνηση για τον έλεγχο που ασκεί στα δικαιολογητικά των Αλβανών;

ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Καθόλες τις σημερινές μου συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, αρχίζοντας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον συνάδελφό μου τον κ. Παπανδρέου, μετέφερα την ανησυχία της αλβανικής Κυβέρνησης για την κατάσταση των τελευταίων ημερών ως προς τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την αντιμετώπιση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

  Πιστεύω στο τέλος, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής μου μπορώ να πω ενσυνείδητα, ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους δεν συμβιβάστηκαν με ειδικές περιπτώσεις αντιμετώπισης, με την κακοποίηση και με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αλβανών.

  Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, αναφερθήκαμε στο θέμα νομιμοποίησης η οποία δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι ρυθμοί ήταν χαμηλοί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά λάβαμε τη διαβεβαίωση όπως η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ αναφερθήκατε στα δικαιώματα των μεταναστών όπως λετε εσείς. Θα ήθελα όμως να ξέρω εάν εσείς μιλήσατε με τον Έλληνα συνάδελφό σας, όταν χτες το βράδυ κάψανε την εκκλησία στο Μετόχι των Αγίων Σαράντα. Γίνονται απαγωγές. Όλα αυτά τα πράγματα τα συζητήσατε; Σας απασχόλησαν;

ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ: Είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχω ενημερωθεί. Αλλά συζητήσαμε καθόλες τις συζητήσεις, αναφερθήκαμε σε θέματα ασφαλείας στην Αλβανία, ειδικότερα στη νότια Αλβανία. Και εκφράσαμε την κοινή ετοιμότητα, όπως πολύ σύντομα οι δυο Υπουργοί Δημόσιας Τάξεως ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Κότσι θα συναντηθούν και θα συζητήσουν και θα λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση ασφάλειας στη νότια Αλβανία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτα από όλα η συζήτηση την οποία κάναμε περιέλαβε ακριβώς το θέμα της ασφαλείας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα διασυνοριακά όπως σας είπα και με την πρωτοβουλία την οποία θ' αναλάβουμε. Αλλά και ο κ. Κότσι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, έχει επανειλημμένες επαφές με τον κ. Πρέσβη τον κ. Μαλλιά, αλλά όπως σας είπα θα έχει και με τον κ. Χρυσοχοϊδη κι έχει πει ο ίδιος ότι είναι πρώτης προτεραιότητας για την Αλβανία η αποκατάσταση του κλίματος ασφαλείας στο Αργυρόκαστρο.

  Θέλω όμως κλείνοντας να πω το εξής ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, όπως σας είπα είναι άριστες. Προβλήματα θ' αντιμετωπίζουμε, αλλά αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή την αγαστή συνεργασία την οποία έχουμε. Και πιστεύω επίσης ότι σ' αυτό, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

  Η αντιμετώπιση προβλημάτων, ανθρώπινων προβλημάτων, που όμως πολλές φορές είναι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, πιστεύω ότι η παρουσία των Αλβανών εδώ στην Ελλάδα, που δουλεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μια παρουσία ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά, που προσφέρουν αγόγγυστα σε κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις.

  Κι έχουν ενταχθεί ομαλά, τηρώντας τους νόμους και τους κανόνες του ελληνικού δικαίου, μέσα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν βεβαίως εξαιρέσεις, όπως υπάρχουν για κάθε λαό και σε κάθε κοινωνία.

  Θεωρούμε ότι η διαδικασία νομιμοποίησης έχει συμβάλλει ακριβώς στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που μπορούσε και βοηθούσε την εγκληματικότητα σε σχέση με τους μετανάστες. Αντιθέτως η νομιμοποίηση συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.

  Και έχουμε και αποτελέσματα και σε στατιστικές ακριβώς αυτής της εγκληματικότητας και της ομαλής ένταξης μέσα στους κανόνες δικαίου και στην ομαλή λειτουργία της πολιτείας και των πολιτών στη χώρα μας.

  Και θέλω επίσης να τονίσω μια παρένθεση. Δουλεύουν, από ό,τι γνωρίζω, δεν είναι άμεση αρμοδιότητά μου, 72 Επιτροπές στη διαδικασία νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, όχι βεβαίως μόνο των Αλβανών, αλλά και των υπολοίπων ομάδων και εθνικοτήτων.

  Θέλω όμως να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό εάν θέλουμε μια σχέση η οποία μπορεί να διεκόπη για 50 χρόνια λόγω των πολιτικών καταστάσεων εδώ στην περιοχή, αλλά είναι μια σχέση μόνιμη, αυτή η σχέση Αλβανίας Ελλάδας.

  Αν πράγματι αυτή η σχέση θα μπορέσει να καρποφορήσει ακόμα περισσότερο στους λαούς μας, ότι πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε κι εμείς με ανθρωπιά και κατανόηση τα ανθρώπινα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν και οι δυο κοινωνίες.

  Και πιστεύω ότι αυτό, έχει σχέση όχι μόνο με εμάς τους πολιτικούς, αλλά και με τα πρωτοσέλιδα ή τα δελτία ειδήσεων, ώστε να μη δίνουν τη λαθεμένη εντύπωση. Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον των Αλβανών. Η πολιτεία δεν είναι εναντίον των Αλβανών. Είναι εναντίον της παρανομίας.

  Οι εργαζόμενοι Αλβανοί έχουν σημαντική θέση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Και θεωρούμε ότι η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική, όπως κι εμείς χαιρόμαστε να βοηθάμε, μέσω και των μεταναστών που βρίσκονται νομίμως εδώ και την Αλβανία.

  Ευχαριστώ πολύ.
 

Επίσης στα Αγγλικά